گزارشی از مهمترین جلسه نظام
وزارت بهداشت و سازمان بهزیستی جزییاتی از سومین جلسه بررسی آسیبهای اجتماعی با مقام معظم رهبری را اعلام کردند. جلسهای که دوشنبه شب با حضور ٢٣ عضو شورای اجتماعی کشور با رهبری برگزار شد و درباره آخرین وضعیت آسیبهای اجتماعی در کشور گزارشهایی ارایه شد.
به گزارش روزنامه شهروند، نخستین گزارش بعد از رئیسجمهوری را وزیر بهداشت داد. او در کانال تلگرامیاش در مطلبی با عنوان: «آسیبهای اجتماعی، دردناک اما درمانپذیر» اینگونه نوشت: «جلسه بررسی آسیبهای اجتماعی در حضور رهبر معظم انقلاب برگزار شد و مسئولان برخی دستگاهها که در حوزه آسیبهای اجتماعی فعالیت دارند، گزارش کار خود را مطرح کردند. در اهمیت این نشست، همین بس که رهبری آن را مهمترین جلسه نظام خواندند و با دقت و صبورانه ساعتها برای آن وقت گذاشتند. من گزارشی از فعالیت همکارانم در حوزه بهداشت و درمان حاشیه شهرها و نتایج بررسیهایی که در زمینه طلاق، اعتیاد و سلامت روان انجام شده، ارایه دادم.
رهبری هم بیاناتی فرمودند که در این فرصت اندک تنها به دو مورد آنها اشاره میکنم؛ نخست اینکه ما به جای گزارش باید اثر اقدامات دستگاهها را در تغییر شاخصها و کاستن از معضلات بهطور ملموس ببینیم و بعد با اشاره مجدد به آسیبهای اجتماعی بهعنوان معضلی دردناک، فرمودند این کاری است که هر کسی ایران را دوست دارد یا حتی هر کسی که وجدان دارد، باید به آن اهتمام ورزد؛ اما آنچه باعث مباهات من است اینکه ایشان تصریح کردند، دستگاهی که در حاشیه شهرها فعالیت داشته، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است.»
در بخش دیگری از این مطلب آمده: «من در پایان صحبتهایم خطاب به ایشان عرض کردم با وجود گزارشهای مثبتی که در این جلسه ارایه شد، متاسفانه شرایط خوب نیست و نگرانیهای جدی در زمینه آسیبهای اجتماعی و سلامت روان مردم وجود دارد. به دو نکته هم اشاره کردم؛ ابتدا گفتم که من از موضع مسئولیتم باید در کنار درمان، بر پیشگیری هم تأکید داشته باشم، از این بابت لازم است به فقر که منشأ تمام آسیبهاست، بیشتر توجه کنیم و چون هزینههای درمان یکی از مواردی است که طبقات ضعیف را به کام فقر میکشاند، باید طرح تحول را بیش از پیش دریابیم. طرحی بزرگ و خدمتی موثر که خودش به دلیل عدم حمایتهای لازم، این روزها حال خوشی ندارد.»
وزیر بهداشت در مطلبی که منتشر کرد به صحبتهای انتقادیش در این جلسه هم اشاره کرد: «در ادامه این جسله ادامه دادم، مدتی است عدهای فرهنگ شفافیت را به عمد با افشاگری یکی گرفتهاند و چنان در این مسیر میتازند که گویی شبکههای معاند دیگر نیازی به تولید محتوا علیه نظام و مسئولان آن ندارند، همین که نوشته برخی شبه رسانهها و سخنان مطرح شده در بعضی تریبونهای عمومی را بازنشر دهند، به هدف دست یافتهاند. این نوع برخورد با مسائل کشور، باعث صدمات فراوان به سلامت روان جامعه میشود؛ مردم را به نظام بدبین میسازد و بهعنوان مهمترین آسیب و بلکه خیانت، جوانان عزیزی را که سرمایه اصلی بالندگی انقلاب و کشورند، به آینده ناامید میکند. پس لازم است در این مورد نیز چارهای عاجل اندیشید. در پایان مقرر شد ٦ ماه بعد، دستگاهها گزارش اقدامات خود را دوباره خدمت ایشان ارایه دهند.»
گزارش بهزیستی از آسیبهای اجتماعی کودکان و زنان سرپرست خانواراین تنها گزارش از سومین جلسه بررسی آسیبهای اجتماعی با حضور رهبری نبود، «حبیبالله مسعودی فرید»، معاون اجتماعی سازمان بهزیستی هم در گفتوگو با «شهروند» از جزییات این جلسه گفت؛ جلسهای که انوشیروان محسنی بندپی، رئیس سازمان بهزیستی و علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی هم در آن حضور داشتند. مسعودی فرید درباره این جلسه گفت: «براساس مصوبه شورای اجتماعی کشور، سازمان بهزیستی مسئولیت دو موضوع را به عهده داشت، یکی از آنها آسیبهای اجتماعی کودکان بود و دیگری، زنان سرپرست خانوار. در مورد اول یعنی آسیبهای اجتماعی کودکان، بهزیستی و وزارت رفاه با هم متولی بودند، اما در مورد زنان سرپرست خانوار، سازمان بهزیستی متولی ارایه گزارش بود.» به گفته معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی، این سازمان از ١٨ کارگروه شورای اجتماعی کشور، در ١٥ کارگروه عضو است که مهمترین آنها طلاق، حاشیهنشینی، اعتیاد، زنان سرپرست خانوار، آسیبهای اجتماعی جوانان و دانشجویان و انحرافات است.
او ادامه داد: «گزارشی که از سوی سازمان بهزیستی درباره زنان سرپرست خانوار و آسیبهای اجتماعی کودکان ارایه شد، مورد پسند رهبری قرار گرفته بود. ایشان هم دستور داده بودند که حتما سازمانها از ظرفیتهای بخش غیردولتی، خیریهها و مردم استفاده کنند، البته ما در سازمان بهزیستی از قبل هم این رویکرد را دنبال میکردیم، به طوری که ٣١ مرکز شبانهروزی از قبل در زمینه کودکان خیابانی داشتیم، امروز ٣٨ مرکز غیردولتی برای این گروه را هم اضافه کردیم که ١٩ مرکز از آنها در تهران قرار گرفته است.» به گفته این مسئول در سازمان بهزیستی، روز گذشته هم پیرو صحبتهای رهبری، جلسهای در وزارت کشور برگزار شد تا موضوع استفاده از ظرفیتهای بخش غیردولتی و مردمی برای کاهش آسیبهای اجتماعی مورد بررسی قرار گیرد.
مسعودی فرید این را هم گفت که سازمان بهزیستی هر ماه گزارشی از وضع آسیبهای اجتماعی مربوط به این سازمان را به شورای اجتماعی کشور ارایه میدهد و منتظر جلسههای ٦ ماه یکبار با رهبری نمیماند: «هر بار، موضوعی به سازمانها و دستگاههای متولی، سپرده میشود و هر ٦ ماه یکبار هم گزارش مکتوبی ارایه میشود که به صورت مفصل درباره اقداماتی که انجام شده، گزارش میدهد.»
اعتبار ٤٠٠میلیارد تومانی هنوز اختصاص داده نشده استاواخر اردیبهشت امسال بود که رحمانی فضلی، وزیر کشور در هشتادمین جلسه شورای اجتماعی کشور، از اختصاص ٤٠٠میلیارد تومان برای مبارزه با آسیبهای اجتماعی خبر داده بود، اما حالا معاون اجتماعی سازمان بهزیستی در پاسخ به سوالی درباره سرانجام اختصاص این اعتبار توضیح داد: «این اعتبار هنوز به دستگاههای مربوطه داده نشده و هنوز در مرحله تعیین میزان اختصاص اعتبار است. براساس آنچه ما اطلاع داریم، هنوز این مبلغ به هیچ سازمانی داده نشده و سازمان بهزیستی هم از این موضوع مستثنی نیست.» به گفته او، وزارت کشور قرار است مبالغی را به بهزیستی در زمینه اعتیاد، طلاق، تحکیم بنیانهای خانواده و زنان سرپرست خانوار اختصاص دهد. هنوز اعتبار دقیق آن مشخص نیست و ظاهرا اختصاص این اعتبار درحال طی کردن روال اداری آن است.
روحانی: آمار وزیر بهداشت راجع به افسردگی نگرانکننده بوددو روز پیش هم حسن روحانی، رئیسجمهوری گزارشی از سومین جلسه بررسی آسیبهای اجتماعی با رهبری ارایه کرد. او در اینباره گفت: «تأکید رهبری در این جلسه، بر مشارکت همه مردم در مبارزه با آسیبهای اجتماعی بود. ایشان تأکید کردند که برای مبارزه با آسیبهای اجتماعی حتی آنهایی که به دین و اسلام اعتقادی ندارند، اگر ایران را قبول دارند باید با همه توان وارد میدان شوند.» روحانی ادامه داد: «ایشان همچنین فرمودند حتی اگر کسی در عشقش به ایران تردیدی باشد و در وجدان سالم او تردیدی نباشد، باید با همه توان برای مقابله با آسیبهای اجتماعی آماده شود و تحرک داشته باشد.»
به گفته رئیسجمهوری، رهبری در این جلسه، نام دستگاههایی را بردند که مسائل از طریق آنها حل شود که نام سه وزارتخانه آموزش و پرورش، فرهنگ و ارشاد و ورزش و جوانان جزو آنها بود. این سه وزیری هم که معرفی شدند حوزه مسئولیت آنها در زمینه فرهنگی و اجتماعی است: «آمار وزیر بهداشت در این جلسه راجع به افسردگی نگرانکننده بود. چه کسی باید این افسردگی را رفع کند، پزشک، روانپزشک؟ قبل از آنها یعنی قبل از وزارت بهداشت، وزارت ورزش و جوانان باید این کار را کند، باید نسل جوان ما به آینده امیدوار شوند. چرا اعتیاد در کشور ما است؟ چون ناامیدی حاکم شده، چون برخی از رسانهها غیرمنطقی پمپاژ ناامیدی در نسل جوان انجام میدهند. اگر به گونهای حرف نزنیم که امید جوانان را افزایش دهیم آن وقت جوان ما که امید به آینده کشور دارد به سمت موادمخدر یا خدای ناکرده الکل یا به سمت فساد میرود.»