واکنش ایران به شایعه وضعیت اضطراری پرواز قزاقستانی
معاون عملیات هوانوردی شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران با بیان اینکه طبق قوانین ایکائو و یاتا ارائه خدمات هوانوردی و ناوبری به پروازهای عبوری فقط توسط شرکت فرودگاهها انجام میشود، حضور دیگر ارگانها در این خدمات را ناممکن دانست.
خبرگزاری فارس: سعید اکبری در جمع خبرنگاران اظهار داشت: شایعهای مطرح شده است مبنی براینکه حین برگزاری رزمایش اخیر مدافعان آسمان ولایت 7، یک فروند هواپیمای قزاقستانی که به سمت دوبی در حال پرواز بوده است، اعلام وضعیت اضطراری کرده است و نیروهای قرارگاه پدافند هوایی خاتمالأنبیاء از این پرواز مراقبت کردهاند و این هواپیما را در یکی از فرودگاههای کشورهای حوزه خلیج فارس به سلامت نشاندهاند.
معاون عملیات هوانوردی شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران مدعی شد: بنده به عنوان فردی که 34 سال در صنعت هوانوردی کشور فعالیت دارم ادعا میکنم چنین ادعایی صحت ندارد و چنین اتفاقی رخ نداده است. اینجانب مدعی هستم که حرف اول را در ایران در حوزه کنترل ترافیک هوایی میزنم و با همین ادعا اعلام میکنم چنین خبری واقعیت ندارد.
اکبری ادامه داد: در اعلام وضعیت اضطراری هواپیما، خلبان از روی موج به کنترل ترافیک هوایی که مرکز کنترل فضای کشور متعلق به شرکت فرودگاهها است موضوع را اعلام میکند ضمن آنکه بخش راداری پرواز وضعیت اضطراری میبندد.
معاون عملیات هوانوردی شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران گفت: ما بررسیهای دقیقی از آن سه روزی که رزمایش مدافعان آسمان ولایت 7 برگزار شد، انجام دادیم، این ادعا را مورد بررسی قرار دادیم که مشخص شد چنین اتفاقی اصلاً رخ نداده است.
وی توضیح داد: در مرکز کنترل فضای کشور حدود 35 نفر کارشناس به صورت همزمان در حال فعالیت هستند و هیچ یک از این افراد وجود چنین واقعهای را تأیید نمیکنند مگر اینکه بپذیریم این 35 نفر در مرکز کنترل فضای کشور همه خواب بودهاند و بپذیریم که رادارهای کشورهای جنوبی حاشیه خلیج فارس هم همه غیرفعال بودهاند که این منطقی نیست و شرکت فرودگاههای کشور چنین ادعایی را شدیداً تکذیب میکند.
اکبری با تأکید بر اینکه درباره این شایعه ما نگران مشکل بزرگتری هستیم، اظهار داشت: اگر طبق ادعای دوستان، آنها واقعاً با هواپیمای مذکور صحبت کردهاند و به آن «استراکشن» دادهاند ما قطعاً توسط سازمانهای بینالمللی ناظر زیر سؤال خواهیم رفت زیرا طبق کنوانسیون شیکاگو فقط یک نفر میتواند با خلبان پرواز صحبت کند و آن هم کنترلر ترافیک هوایی است.
معاون عملیات هوانوردی شرکت فرودگاهها ادامه داد: در هر کشور کنترلرهای ترافیک هوایی منحصر به فرد هستند و در ایران هم همه کنترلهای ترافیک هوایی توسط شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران انجام میشود، بنابراین اعلام میکنیم که چنین ادعایی اصلاً صحت ندارد و در حد شایعه است.
اکبری اظهار داشت: درباره این شایعه باید این نگرانی برای سازمانهای بینالمللی ناظر نظیر ایکائو (سازمان بینالمللی هواپیمایی) و یاتا (انجمن بینالمللی حملونقل هوایی) رفع شود، قطعا اگر این ادعای نادرست در حد گسترده رسانهای شود و آنها هم این ادعا را باور کنند، بدانید قطعاً ایکائو و یاتا از ما شکایت خواهند کرد مبنی بر اینکه به چه دلیل ما به واحدی اجازه دادهایم در امر ترافیک هوایی دخالت کند.
وی اضافه کرد: حتی ممکن است از سوی ایرلاین قزاقستانی ادعا شده در شایعه، از ما شکایت شود زیرا بالاخره وقتی هواپیما و ایرلاینی اعلام وضعیت اضطراری میکند در سابقه و رزومه آن شرکت هواپیمایی ثبت میشود.
معاون عملیات هوانوردی شرکت فرودگاهها بیان کرد: به نظر میرسد یا درباره این موضوع اطلاعات اشتباه داده شده است و یا اینکه خبری که چندی پیش در این باره منتشر شده، کلاً صحت ندارد.
اکبری اضافه کرد: نمیدانم چه اهدافی پشت انتشار این شایعه بوده است شاید اهداف سیاسی، اقتصادی و یا امتیازگیری است اما آنچه مسلم است این است که ما همه حقوقبگیر یک سیستم هستیم و از یک سیستم تغذیه میشویم تا بتوانیم بهترین خدمات را به همه کاربرهای خود از جمله ایرلاینها ارائه کنیم.
معاون عملیات هوانوردی شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران اظهار داشت: هر هدفی که در اینباره دنبال میشود، هر چه باشد، هدف تمیزی نیست؛ به نظر میرسد این شایعه یک شوخی بیمزه باشد، چنین ادعایی غیرممکن است مگر آنکه بپذیریم آن 35 نفر کارشناسی که در مرکز کنترل ترافیک هوایی کشور فعال هستند، خلبانان و کمکخلبانان هواپیمای مذکور و رادارهای کشورهای همسایه، همه خواب بودهاند.
وی افزود: ما تصاویر رادار مرکز کنترل فضای کشور و نوارهای ضبط شده این مرکز را کنترل کردهایم، اما هیچ کدام مؤید بروز چنین اتفاقی نیست.اگر هم بخواهیم از ایرلاین قزاقستانی درباره این موضوع جویا شویم، نمیدانم به چه نحو باید این سؤال را برای آنها مطرح کنیم که آبروریزی نشود زیرا به قدری همهچیز در اینباره شفاف است که پرسیدن این سؤال هم مسخره است.
معاون عملیات هوانوردی شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران بیان کرد: به عنوان عالیترین مقام کنترل ترافیک هوایی کشور وقوع این اتفاق و ادعا را تکذیب میکنم ضمن آنکه اعلام میکنم امکان بروز این چنین اتفاقی غیر ممکن است.
وی اظهار داشت: از سوی شرکت فرودگاههای کشور حتماً پیگیری میکنیم که چه کسی چنین شایعهای را گسترش داده است.
معاون عملیات هوانوردی شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران همچنین درباره درآمدهای حاصل از پروازهای عبوری بیان کرد: ما کنوانسیون شیکاگو را قبول داریم، طبق این کنوانسیون یا به هواپیما اجازه میدهیم که از فضای ما عبور کند و یا اجازه نمیدهیم، باید توجه داشت که مبلغی که ایرلاینها و هواپیماها بابت عبور از فضای کشور به ما میپردازند حق ترانزیت یا حق عبور نیست بلکه دستمزد خدماتی است که کنترلرهای ترافیک هوایی به این هواپیماها میدهند که نام آن سرویس ناوبری هوایی است.
اکبری اظهار داشت: بابت حق ترانزیت هیچ وجهی دریافت نمیکنیم اما مشخص نیست چرا دوستان در قرارگاه پدافند هوایی ادعای دریافت سهم 30 درصدی از محل درآمد پروازهای عبوری دارند.
وی بیان کرد: محل خرج کردن این درآمد ما هم طبق قوانین ایکائو مشخص است و اگر ایکائو متوجه شود یک درصد از هزینهای که بابت «ایرنویییشن سرویس» از هواپیماها میگیریم در جایی غیر از «ایرنویییشن» هزینه میشود مسلماً با تهدیدهای تحریمی مختلف مواجه میشویم و این قانون مشمول همه کشورها است.
معاون عملیات هوانوردی شرکت فرودگاهها اظهار داشت: درآمدهای حاصل از پروازهای عبوری بسته به هر هواپیما، ایرلاین و مسیر متفاوت است و این بستگی به مسیر پروازی نوع سرویسی که ارائه میشود، وزن هواپیما و غیره دارد که من به عنوان معاون عملیات هوانوردی شرکت فرودگاهها اطلاعی از این موارد مالی ندارم.
وی به مزاح گفت که اینجانب در بخش مالی فقط میزان رقم فیش حقوقی خود را میدانم که با سؤال خبرنگاران درباره رقم فیش حقوقیاش مواجه شد و اعلام کرد: اینجانب با 35 سال سابقه فعالیت در صنعت و با احتساب همه مزایا، کمتر از 8 میلیون تومان دریافت میکنم.