با «پدر همه بمبها» ساخت روسیه آشنا شوید (+عکس و فیلم)
راکشین گفت: «نتایج اولین آزمایش نشان میدهد که این بمب قدرت و کارآئیای همانند یک بمب اتمی دارد. اما این بمب محیط زیست را مانند بمبهای اتمی آلوده نمیکند».
«پدر همه بمبها» در سال 2007 در روسیه تولید شده و شاید قویترین بمب جهان باشد.
به گزارش عصرخبر به نقل از خبرگزاری ها، ارتش روسیه میگوید این قویترین بمب ترموباریک جهان است که 4 برابر نوع آمریکایی «مادر همه بمبها» که بزرگترین بمب غیراتمی زرادخانه این کشور است، قدرت دارد. آمریکا اخیرا و در بمباران مواضع داعش در افغانستان، از این بمب استفاده کرده است.
براساس مشخصاتی که روسیه از این بمب منتشر کرده، تحلیلگران میگویند احتمالا حق با روسیه است.
به گزارش سی ان ان، سرهنگ بازنشسته ریک فرانکونا، تحلیلگر نظامی و وابسته نظامی آمریکا در سوریه میگوید: «روسیه در زمینه بمبهای ترموباریک پیشتاز بوده است. هیچ تردیدی ندارم که آنها قادر به ساخت آن هستند و فنآوری لازم را در اختیار دارند».
سرهنگ بازنشسته سدریک لیتون، تحلیلگر نظامی و عضو سابق ستاد ارتش آمریکا هم در این باره میگوید: «پدر همه بمبها، اگر مشخصات ارائه شده درست باشد، قویترین بمب غیراتمی جهان است». از این بمب هنوز در میدانهای جنگ استفاده نشده است.
موجودات زنده بخار میشوند
لیتون گفت: «بمب ترموباریک در درجات حرارت بالا منفجر میشود و هر موجود زندهای را در شعاع عملیاتی خود بخار میکند. این سلاح بسیار وحشتناکی است».
روسیه آزمایش این بمب را در سال 2007 اعلام کرد. الکساندر راکشین، فرمانده سابق ارتش روسیه در 11 سپتامبر 2007 گفت اولین آزمایش این بمب جدید، که قادر است امواج انفجاری به قدرت یک بمب اتمی را پراکنده کند، با موفقیت انجام شده است.
در تصویری که کانال 1 تلویزیون روسیه از اولین آزمایش پدر همه بمبها منتشر کرد نشان میدهد که با چتر پرتاب شده است.
راکشین گفت: «نتایج اولین آزمایش نشان میدهد که این بمب قدرت و کارآئیای همانند یک بمب اتمی دارد. اما این بمب محیط زیست را مانند بمبهای اتمی آلوده نمیکند».
رسانه دولتی روسیه قدرت این بمب را معادل 44 تن تی.ان.تی گزارش داده که 4 برابر قویتر از بمب آمریکایی موسوم به مادر همه بمبهاست. بمب روسی از مشابه آمریکایی خود سبک تر است و 7100 کیلوگرم وزن دارد، اما شعاع تخریب آن 2 برابر بمب آمریکایی است و به 300 متر میرسد.
لیتون گفت تحلیلهای انجام شده صحت این ادعاها را روشن میکند، اما هنوز پرسشهایی در باره انفجار نمایش داده شده وجود دارد.
الکساندر موزگووی، سردبیر روسی مجله نشنال دیفنس گفت معتقد است ویدیو نمایش داده شده در شبکه 1 تلویزیون روسیه درست است و به باور او روسیه تعدادی از این بمبها را ساخته است.
او گفت: «فکر نمیکنم که فقط یک بمب باشد اما تعداد آن زیاد هم نیست. این بمب هیچ چیز را زنده نمیگذارد و همه چیز را خاکستر میکند».
رقابت پایان ناپذیر
وقتی که آمریکا «مادر همه بمبها» را در سال 2003 آزمایش کرد، جنگ سرد پایان یافته بود اما رقابت بین 2 ابرقدرت هرگز تمام نمیشود.
به گزارش شبکه 1 بعد از آزمایش مادر همه بمبها، روسیه هم بمب مشابهی با نام «پدر همه بمبها» را ساخت.
به گفته شبکه 1، گرچه این نامها امروزه بر سر زبانها افتاده، اما در آن زمان نام رمز چنین سلاحهایی بوده است.
فرانکونا گفت از آن زمان تاکنون چیز دیگری از این بمب منتشر نشده، و «ما فقط آن چیزی را میدانیم که روسها به ما گفتهاند».
لیتون گفت: «تا آنجا که ما میدانیم روسیه این بمب را به هیچ کشوری صادر نکرده و احتمالا در آینده هم صادر نخواهد کرد. در حال حاضر این فنآوری محرمانه است».
تخریب در مقیاسی دیدهنشده
فرانکونا گفت:«این سلاحهای خاص هستند و تقاضا برای آنها خیلی کم است چونکه نمیشود از آنها زیاد استفاده کرد».
مادر همه بمبها در ابتدا برای بکارگیری علیه ستونهای نظامی و یا پناهگاهها ساخته شد، اما بعدها به تخریب غارها و تونلهای زیرزمینی هم توسعه یافت.
این بمب برای اولین بار در 13 آوریل 2017 در ایالت ننگرهار افغانستان بکار رفت و تونلهای زیرزمینی داعش هدف قرار گرفت.
فرانکونا گفت: «این غارها و تونل ها واقعا به چنین بمبی نیاز داشت». موزگووی گفت که روسیه این بمب را در طی جنگ افغانستان طراحی کرد تا محل حرکت هلیکوپترهای نظامی را ایمنسازی کند.