خلاقیت تلویزیون در محرم ته کشید

عنوان صرفا روشن گذاشتن چراغ شبکه‌های تلویزیونی تنها توصیفی است که می‌توان برای پخش این برنامه‌ها از تلویزیون که مخاطب چندین میلیونی دارد اشاره کرد. در واقع سیما در این روزها از هر عزاداری شهرها و مکان بخصوص اجرای مراسم مذهبی در کشور یک کادر در قاب تلویزیون باز کرده بود و با یک چراغ روشن و یا برخی اوقات مشخص کردن کادر متفاوت دور آن مراسم خاصی که صدا داشت برای مخاطب مشخص می‌کرد که صدایی که پخش می‌شود از فلان مراسم است.

تلویزیون در محرم‌الحرام سال جاری در بازپخش سریال‌های محبوب و عدم خلاقیت در ارسال برنامه‌های مذهبی و عزاداری رکورد شکست.

به گزارش شهر، با رصد برنامه‌ها و مجموعه‌های تلویزیونی در طی این چند روز ماه محرم، هیچ‌کدام از برنامه‌ها چنگی به دل نمی‌زدند. در حقیقت نه تنها نتوانستند در جذب مخاطب موفق عمل کنند بلکه در حد انتظار هم عرضه نشدند. بسیاری از فیلم‌ها و برنامه‌ها یا تکراری بودند و پس از تولید در سالیان گذشته چندین بار باز پخش شدند یا اینکه در تولید آنها هیچ تلاشی در به کار گرفتن حداقل خلاقیت و نوآوری به چشم نمی‌خورد.

این روزها مخاطبان بیشتر با مختار و حیدر بودند؛ شخصیت‌های اصلی دو مجموعه «شب دهم» و «مختارنامه» که در زمان خودشان طرفداران زیادی داشتند و در جای خود به اندازه کافی به آنها پرداخته شده بود و بینندگان هم بهره کافی را برده‌ بودند. تلویزیون با بازپخش چندین باره این مجموعه‌ها موجب اشباع مخاطبان شد؛ تا جاییکه ممکن است با این کارها و رویه‌ها محبوبیت یک مجموعه به انزجار و دلزدگی تماشاگران تبدیل شود.

البته جالب است که علاوه بر استفاده شبکه‌های آی‌فیلم، نمایش و … از این چند سریال، شبکه آموزش هم در این زمینه به آنها اضافه شده بود. جالب‌تر اینکه همزمان با پخش سریال «مختارنامه» در شبکه آموزش؛ تله فیلمی از این سریال برای شبکه یک سیما با عنوان «کودکان آب» تهیه شده بود که کنداکتور این شبکه بی‌بهره نماند.

غیر از این دو مجموعه‌، سریال‌های دیگری هم این روزها نمایش داده می‌شدند که هر سال به مناسبت ماه محرم به موزه جعبه جادویی منتقل می‌شوند. انگار فیلم‌های «واقعه»، «سفیر»، «به خاطر هانیه» و از این دست فیلم‌ها در زمان ساخت‌شان رسالتی‌ بزرگ داشته‌اند مبنی‌ بر اینکه یک بار برای سالیان متمادی جهت پر کردن کنداکتور برنامه‌های تلویزیون در ماه محرم‌الحرام ساخته می‌شوند و تا محرم هست این فیلم‌ها به تنهایی بار تمام کارهای تولیدی خلاقانه سیما را به دوش بکشند! در این میان می‌توان گفت، گرچه نمی‌توان درون‌مایه، تاثیرگذاری و خوش ساختی فیلم‌هایی از جمله «واقعه» و «سفیر» را انکار کرد اما باید گفت تا کی باید تنها این فیلم‌ها در محرم الحرام روی آنتن پخش شوند؟

از فیلم‌های تلویزیونی که بگذریم، برنامه‌های زنده مذهبی مرتبط با مراسم‌ و آیین‌های ماه محرم و عاشورایی است که به ویژه در سال جاری به شکل مناسبی روی آنتن نرفت؛ تا جاییکه این روزها با توجه بازخوردهای تماشاگران می‌توان گفت نارضایتی مخاطبان از پخش این برنامه‌ها کاملا مشهود است. بطوریکه در ماه محرم امسال تنها کاری که سیما در این راستا انجام داده بود یک دوربین در مکان اجرای مراسم عزاداری یا در مکان‌های مقدس و مختص شهدای کربلا کاشته شده بود و همه شبکه‌های تلویزیونی روی آن متمرکز شده بود؛ این درحالی‌ست که سیما می‌توانست از این مراسم‌های مختلف و گوناگون ماه محرم در مکان‌ها و شهرهای مختلف که هر کدام پتانسیل بسیار بالایی برای پرداختن و به تصویر کشیدن دارند؛ به شکل مستند تصاویری را برای مخاطبان ارائه داد یا اینکه مکان‌ها و مراسم نقاط مختلف را برای بینندگان تشریح کنند تا از زوایای مختلف مخاطبان را در جریان اتفاقات و حال‌و‌هوای آن مراسم و مکان بخصوص قرار دهند.

بنای ساخت این برنامه‌ها مبتنی بر تولید نبوده است. عنوان صرفا روشن گذاشتن چراغ شبکه‌های تلویزیونی تنها توصیفی است که می‌توان برای پخش این برنامه‌ها از تلویزیون که مخاطب چندین میلیونی دارد اشاره کرد. در واقع سیما در این روزها از هر عزاداری شهرها و مکان بخصوص اجرای مراسم مذهبی در کشور یک کادر در قاب تلویزیون باز کرده بود و با یک چراغ روشن و یا برخی اوقات مشخص کردن کادر متفاوت دور آن مراسم خاصی که صدا داشت برای مخاطب مشخص می‌کرد که صدایی که پخش می‌شود از فلان مراسم است.

به طور کلی می‌توان گفت علاوه اینکه سیما در محرم‌الحرام امسال همت کرده بود سریال‌های محبوبی که از بازپخش انها چندین بار گذشته است بازهم مبادرت به پخش کند و آن هم در چندین نوبت، در پخش برنامه‌های مراسم‌ها و عزاداری‌ها کوچکترین تغییر و خلاقیتی به خرج داده نشده بود. علاوه بر اینها در طی این چند روز سخنرانی‌های مناسب مذهبی و مناسب با حال این روزها ندیدیم. اکنون سخنرانی‌های خوبی در همه نقاط کشور انجام می‌شد، می توانست به روی آنتن برود و در جای خود مفید واقع شود. در این بین، انتخاب زمان های پرت و نامناسب را نیز می توان افزود که موجب شد تا نتوان نمره ای در خور توجه به رسانه ملی در این روزهای عزاداری داد.

عضویت در تلگرام عصر خبر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
طراحی سایت و بهینه‌سازی: نیکان‌تک