تازه‌ترين آمارها از وضعيت اعتياد در كشور

سرانجام پس از گذشت حدود شش سال از آخرين باري كه آمار اعتياد در كشور اعلام شده بود، نتايج آمارگيري مجدد از وضع اعتياد در كشور اعلام شد؛ آماري كه هشدار مي‌دهد ميانگين سن معتادان از حدود 23.5 به 21 سال رسيده و شيشه به دومين ماده مخدر پرمصرف تبديل شده است در حالي كه شش سال پيش فراواني مصرف آن قابل توجه نبود.

به گزارش جام‌جم، آماري كه روز گذشته از سوي پايگاه اطلاع‌رساني ستاد مبارزه با مواد مخدر از وضع اعتياد در كشور اعلام شد گوياي آن است كه هم‌اكنون يك ميليون و 325 هزار نفر در ايران به مصرف مواد مخدر اعتياد دارند كه در‌مقايسه با سال 86، تفاوت چنداني را نشان نمي‌دهد چرا كه در آن سال، نتايج آمارگيري ثابت مي‌كرد كمتر از
يك ميليون و 200 هزار نفر در كشور كاملا معتاد و 800 هزار نفر نيز معتادان تفنني بودند.

با اين حال نتايج طرح شيوع‌شناسي مصرف مواد مخدر در ميان شهروندان كشور كه ديروز مدير كل تحقيقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر آن را اعلام كرد، ثابت مي‌كند الگوي مصرف مواد مخدر بسرعت در حال تغيير است و مصرف مواد مخدر سنتي رو به كاهش و مواد مخدر صنعتي پرخطر همچون شيشه رو به افزايش است.

طرح ملي شيوع‌شناسي مصرف مواد در ميان شهروندان كشور را پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات اجتماعي جهاد دانشگاهي به سفارش ستاد مبارزه با مواد مخدر كشور اجرايي كرده است اين طرح در خانوارهاي 31 استان كشور در مقياس سني 15 تا 64 سال به روش نمونه‌گيري خوشه‏اي و تصادفي چند مرحله‏اي سيستماتيك انجام شده و حالا با تكيه به آن مي‌شود نتيجه گرفت، نرخ شيوع مصرف مواد مخدر و روانگردان‏ها در جمعيت 15 تا 64 سال، 2.65 درصداست.

افزايش شمار زنان معتاد

مديركل تحقيقات و آموزش ستاد با بيان اين‌كه جنسيت 91 درصد مصرف‌كنندگان مرد و 9 درصد زن است، هشدار مي‌دهد: پيشگيري از مصرف مواد غيرقانوني در گروه زنان، نيازمند برنامه‌ريزي و مداخلات جدي از سوي نهادهاي فرهنگي و پيشگيري كشور دارد.

علت تاكيد صرامي درباره برنامه ريزي براي پيشگيري از اعتياد اين است كه حدود شش سال پيش جمعيت زنان معتاد به مواد مخدر 5.2 درصد و شمار مردان معتاد 94.8 درصد اعلام شده بود.

غوغاي شيشه

آمارهاي ارائه شده از سوي صرامي نشان مي‌دهد در‌جمعيت نمونه پژوهش اخير، مهم‌ترين مواد مصرفي به ترتيب اولويت ترياك و مشتقات آن، شيشه، كراك (افغاني)، هروئين، حشيش و اكستازي بوده است و 84 درصد مصرف‌كنندگان مواد نيز سابقه مصرف دخانيات را اعلام كرده‌ و عمده‌ترين روش مصرف مواد در مصرف‌كنندگان نيز تدخين، خوردن، انفيه و تزريق بوده است.

اين در حالي است كه مهم‌ترين مواد مصرفي در سال 86، به ترتيب ترياك، كراك يا هروئين فشرده، هروئين، شيره ترياك، نورجيزك، شيشه،. حشيش، ال اس دي، كوكائين و اكستازي بود.

توجه به اين آمارها گوياي آن است كه شيشه، شش سال پيش جزو مواد مخدر بسيار پرمصرف نبوده است و در جايگاه پايين مواد مخدر مصرفي قرار داشته اما حالا به جايگاه دوم رسيده است؛ يعني بيشترين شمار معتادان يا ترياكي هستند يا شيشه مصرف مي‌كنند.

علت افزايش مصرف شيشه، اين است كه قيمت اين ماده مخدر در سال‌هاي اخير بشدت كاهش داشته است و در عوض قيمت برخي ديگر از انواع مخدر همچون ترياك بيشتر شده؛ يعني قاچاقچيان مواد مخدر، در اين مدت، با افزايش قيمت مواد مخدر سنتي و چوب حراج زدن به مواد مخدر صنعتي، قصد داشتند الگوي مصرف مواد مخدر را تغيير بدهند كه ظاهرا در اين زمينه موفق شده‌اند!

21 سال؛ ميانگين سني مصرف مواد مخدر

براساس نتايج طرح ملي شيوع‌شناسي، مصرف مواد در ميان شهروندان كشور هم‌اكنون ميانگين سن آغاز مصرف در جمعيت نمونه، 21 سال است اما اين رقم حدود شش سال پيش 24ـ23 سال بود كه اين كاهش دوسه ساله زنگ خطري جدي براي مسئولان است و به آنها نهيب مي‌زند كه ميانگين سني اعتياد به سمت نوجواني در حركت است.

همچنين 53 درصد از جمعيت نمونه شاغل هستند. 64‌درصد مصرف‌كنندگان تحصيلات زير ديپلم دارند و 63‌درصد جمعيت نمونه متاهل هستند در حالي كه شش سال پيش شمار متاهل‌ها و مجردها تقريبا مساوي بود و اين تغيير نيز هشداردهنده و نگران‌كننده است چرا كه افزايش شمار مردان متاهل معتاد، به افزايش شيوع اعتياد در ميان همسران آنان نيز مي‌انجامد و به اين ترتيب شمار زنان معتاد نيز در آينده بيشتر خواهد شد.

صرامي توضيح مي‌دهد: مصرف‌كنندگان مواد، اولين مكان شروع مصرف را به ترتيب اولويت، منزل دوستان، منزل خود، اماكن مخروبه، پارك، كوچه و خيابان مطرح كردند كه بر اين اساس ضرورت دارد والدين نسبت به نظارت بر تردد فرزندان و نحوه ارتباط آنان با دوستان و مديريت اوقات فراغت فرزندان مداخلات جدي‏‏تر داشته باشند.

نيمي از معتادان زير 29 سال دارند

به گفته مديركل تحقيقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد‌مخدر هم اكنون در كشور حدود 45 درصد مصرف‌كنندگان زير 29 سال و حدود 30 درصد بين 30 تا 39 سال دارند.

صرامي كه افزايش شيوع مصرف مواد مخدر ميان نسل جوان را توطئه استكبار جهاني به‌منظور ضربه‌پذير كردن اين نسل مي‌داند مي‌گويد: ضرورت دارد مراكز آموزشي اعم‌از مدارس و دانشگاه‏ها به ‌مقوله پيشگيري اوليه از اعتياد از طريق اطلاع‌رساني و آگاه‌سازي به‌صورت مستمر و علمي، افزايش مهارت‏ها و سبك زندگي اسلامي و تقويت فعاليت‏هاي جايگزين به‏منظور نشاط و تحرك توجه جدي‏تر داشته باشند تا شاهد ضربه زدن به استراتژي‏هاي سيستم هوشمند مواد مخدر و روانگردان‏ها باشيم.

چرا معتاد مي‌شوند؟

صرامي با بيان اين‌كه مقام معظم رهبري (مدظله العالي) در سفر اخيرشان به استان خراسان شمالي درباره بررسي علل روي آوردن جوانان به مواد مخدر تاكيد فرمودند، مي‌گويد: براساس نتايج پژوهش اخير در سطح كشور نيز، شش دليل اساسي در شروع مصرف مواد در جمعيت نمونه، به ترتيب اولويت؛ كسب لذت، كنجكاوي، تفريح، رفع مشكلات روحي، در دسترس بودن مواد و فشار دوستان است.

براساس اين طرح، نرخ شيوع مصرف مواد مخدر به نسبت جمعيت در برخي از استان‏ها همچون كرمان، مازندران، خوزستان، آذربايجان غربي، لرستان، سيستان و بلوچستان، كرمانشاه، فارس، تهران، خراسان رضوي، قم و البرز بالاتر از حد ميانگين كشوري بوده است.

كاهش 28 درصدي مرگ معتادان

براساس اين طرح در پي اجرايي شدن مواد 15 و 16 اصلاحيه قانون مبارزه با مواد مخدر از جمله راه‏اندازي و بهره‏برداري از مراكز درمان و كاهش آسيب و براساس اعلام سازمان پزشكي قانوني، آمار مرگ و مير معتادان در سطح كشور در هفت ماهه امسال 28 درصد كاهش يافته است به‌طوري كه شمار مرگ و ميرهاي ناشي از سوء مصرف مواد مخدر در اين مدت 1556 نفر بوده كه سال گذشته اين رقم 2169 نفر بوده است.

عضویت در تلگرام عصر خبر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
طراحی سایت و بهینه‌سازی: نیکان‌تک