تله مدیسین یعنی چه؟
همیشه هم نمی توان وقت بیماری به پزشک مراجعه کرد؛ بیماری است دیگر، گاهی اوقات زمانی اتفاق می افتد که دسترسی به مطب و کلینیک و … وجود ندارد. در چنین مواقعی هم نمی توان دست روی دست گذاشت و منتظر ماند. در چنین مواقعی تله مدیسین می تواند به کمک شما بیاید. نمی دانید تله مدیسین چیست؟ پس این مطلب را بخوانید.
تله مدیسین چیست؟
انجام کلیه فرایند های پزشکی بین پزشک و بیمار با شرط وجود فاصله جغرافیایی بین آنها که باعث تسریع در خدمات پزشکی می شود را پزشکی از راه دور می گویند . در این روش به وسیله اینترنت , شبکه های ماهواره ای , سیستم ویدئو کنفرانس و سایر راه های ارتباطی آزمایشات , تشخیص های پزشکی درباره یک بیماربه پزشک مربوطه در نقاط مختلف جهان ارسال می گردد و با وی در مورد چگونگی درمان مشورت می شود.
تله مدیسین از کجا آمد؟
*در زمان قدیم در مناطقی که بیماریهای واگیردار شیوع پیدا میکرد با دود به سایر مناطق اعلام میشد و میتوان آن را شروع تاریخچه تله مدیسین دانست.
* تاریخچه تله مدیسین مدرن همگام با اختراع تلفن و مشاوره پزشکی از راه دور شروع شد.
* در سال 1920 دریافت راهنمایی از پزشکان برای درمان ملوانان کشتیها از طریق امواج رادیویی صورت پذیرفت.
* در سال 1955 به کارگیری از دوربین مداربسته برای ویزیت از راه دور شروع شد.
* در سال 1970 استفاده از ماهواره جهت ارتباط بیمارستانها با روستاهای دورافتاده آلاسکا و کانادا آغاز شد.
* امروزه با پیشرفت شایان تجهیزات تله مدیسین، تله کلینیک مطرح شده است.
دلایلی برای استفاده از تله مدیسین
استفاده از اطلاعات پزشکی توسط ابزارهای ارتباطی ، جهت تأمین بهداشت ، مراقبتهای درمانی یا آموزش بیمار با هدف ارتقاء وضعیت بیمار پزشکی از راه دور نامیده میشود و بنابراین تعریف ، میتوان تله تراپی را درمان بیماران از راه دور با بهرهگیری از تکنولوژی ارتباطات و اطلاعات و با هدف افزایش کیفیت درمان و کاهش هزینه های آن نامید. ضرورت استفاده از سیستم پزشکی از راه دور و تله تراپی در موارد زیر ، به روشنی مشخص است:
۱- روی کشتی
۲- در هواپیما
۳- در مناطق جنگی
۴- در زندان ها و مناطق دور
با توجه به اینکه امکان حضور پزشکان متخصص و مجرب در مکان های فوق دشوار است ، به کار بردن روشی برای بهره مندی از تجربیات و دانش متخصصان در این محلها لازم است. از طرفی در بسیاری موارد افراد به دلیل مشغلهها یا سایر علل معمولا پس از چند روز یا چند هفته بعد از بروز علائم بیماری به پزشک مراجعه میکنند ، در نتیجه ممکن است بیماری پیشرفته تر شده و درمان آن سخت تر شود. پس اگر به هر صورت خدمات پزشکی سهل تر در اختیار افراد قرار گیرد ، میتواند در اجتناب از بروز این معضل مؤثر باشد. با توجه به این نکات پزشکی از راه دور و متعاقب آن تله تراپی میتواند کمک مهمی به گسترش بهداشت و سلامت عمومی کند. البته باید توجه داشت که تجهیزات مربوط به سیستم پزشکی از راه دور و تله تراپی ، گران بوده و در برخی موارد استفاده از آنها مقرون به صرفه نیست. اما پیشرفت های بیشتر در تکنولوژی ، باعث ارزان تر و متداول تر شدن دسترسی به امکانات پزشکی از راه دور و تله تراپی خواهد شد.
چه اطلاعاتی منتقل می شود؟
* جمعآوری دادهها و انتقال اطلاعات پزشکی
* تصاویر پزشکی ذخیره شده
* صدا و تصویر زنده
بعضی از اطلاعات بالینی که توسط سامانه تله مدیسین منتقل میشود شامل:
* صدای قلب، ریه، شکم و…
* انتقال زنده اطلاعات نوار قلب (ECG)
* انتقال تستهای تنفسی (PFT)
* تصویر رادیولوژی و ام.آر.آی
* تصویر دهان و دندان
* تصویر گوش
* تصویر بیماریهای پوستی
* انتقال اطلاعات فشارخون
* انتقال علائم حیاتی
حوزه های تله مدیسین
۱- کمک به تصمیم گیری
ساده ترین امکان تله مدیسین استفاده از بانک اطلاعاتی مراکز درمانی جهت تصمیم گیری صحیح متخصصان است. این عملکرد که قدیمی ترین کاربرد تله مدیسین است به کمـک موتورهـای جستجو نتایج تحقیقـات و و روشهای مختلف درمان را برای پزشکان در هنگام کار فراهم میکند.
۲- انتقال حس
منظور از انتقال حس ، ارسال اطلاعات بیمار از یک مرکز به مرکز دیگر است. اطلاعاتی نظیر سیگنالهای حیاتی بیمار به خصوص تصاویر رادیولوژی دیجیتال و حتی تصویر ظاهری بیمار را میتوان از طریق تله مدیسین منتقل کرد.
۳- همکاری در مدیریت بیمار به صورت Real Time
مهم ترین و جدیدترین کاربرد تله مدیسین به کارگیری فن آوری انتقال تصاویر ویدئویی بیمار است که کمک میکند پزشکان مختلف در فرایندهای درمانی از قبیل عملهای جراحی یا فرایندهای دراز مدت وضعیت درمان را مدیریت کنند. علاوه بر تصاویر ویدیویی وضعیت ظاهری بیمار، اطلاعات تجهیزات گوناگونی نظیر استنتوسکوپ ، افتالموسکوپ ، اتوسکوپ و درماسکوپ نیز میتواند منتقل شوند.