صالحی: باید به گونهای عمل کنیم که نگرانیهای بینالمللی کاهش یابد
رئیس سازمان انرژی اتمی یک بار دیگر بر تعهد حقیقی ایران برای ادامه و گسترش و عمیقتر کردن روابط سازنده و پرفایدهمان با اتحادیه اروپا در زمینه "همکاریهای هستهای بینالمللی" تاکید کرد.
به گزارش ایسنا، علی اکبر صالحی، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی در سومین سمینار همکاریهای هستهای ایران و اروپا با بیان اینکه «چیزی که در سال ۲۰۱۶ بر سر آن به توافق رسیدیم، لزوم محقق کردن دستاوردهای توافق هستهای در زمینه همکاریهای هستهای از سوی هر دو طرف را منعکس کرد» اظهار کرد: پیوست سوم برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) منعکسکننده همکاری و توافق نهایی امضاکنندگان بر سر اقدامات و تدابیر لازم برای اجرای توافق در این حوزهِ حیاتی و مهم، است.
وی در اینباره افزود: من خود به شخصه شاهد بحثها و گفتوگوها بر سر مفاد پیوست سوم و در نهایت به امضا رسیدن آن بودهام. کاملا یاد همهمان است که چگونه پروسه سخت و طولانی مذاکرات را طی کردیم و توانستیم بر سر متن نهایی به توافق برسیم. این کار اصلا آسان نبود؛ اما ما موفق شدیم.
علی اکبر صالحی با اشاره به اهمیت توافق هستهای ایران گفت: همین حقیقت که دانشمندان و متخصصین از ایران و اتحادیه اروپا سر یک میز نشستند تا به تبادل دانش و تجاربشان در زمینه استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای بپردازند، خود یک دستاورد محسوب میشود.
صالحی افزود: اتحادیه اروپا از تجربه و شرایط خاصی در زمینه فعالیتهای هستهای صلحآمیز از جمله، ایمنی هستهای، مدیریت هستهای و تحقیق و توسعه هستهای بهره میبرد. در چارچوب کلی قرابت ملیمان به فعالیتهای هستهای صلحآمیز و به عنوان بخشی از تدابیر و سیاستهای اساسیمان، ما تمایل داشتهایم همکاریهایمان در این زمینهها را گسترش دهیم، به همین دلیل است که به تبادل با اتحادیه اروپا به صورت جدی پرداخته شد.
وی در ادامه اظهار کرد: این حسن نیت و عزم سیاسی به علاوه همکاری دو طرف بر روی پروژههای خاص، ما را بدین نقطه رسانده است.
صالحی با اشاره به اینکه باید به دستاوردهای گذشتهمان پایبند باشیم، افزود: ما تلاش میکنیم که عمق و کیفیت روابطمان را به سطح بالاتری برسانیم. ما باور داریم که میتوانیم این کار را انجام دهیم و من اطمینان دارم که اتحادیه اروپا نیز حس و عزمی متقابل دارد.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در بخش دیگری از سخنان خود همکاری ایران و اتحادیه اروپا درخصوص اجرای برجام را ثمربخش توصیف کرد و گفت: در اینجا باید به همگان خروج آمریکا از توافق هستهای و تلاشهایش برای نابود کردن آن را یادآوری کنم که ازجمله از طریق فشار بر دیگران برای پیروی از خط مشی خودخواهانه و غیر اصولیاش انجام میشود. رویکر غیر سازنده دولت کنونی آمریکا نشان میدهد که آنها به عنوان یک عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل هیچ ارزشی برای تعهدات بینالمللیشان قائل نیستند.
وی با اشاره به خروج آمریکا از توافقات بینالمللی دیگر همچون توافق آب و هوایی پاریس و همکاری فرا آتلانتیک تصریح کرد: تمام جامعه بینالملل میداند که این توافقها و معاهدات حاصل تلاشهای چند جانبه و طولانی مدت برای تبدیل کردن جهان به مکانی بهتر برای زندگی و احترام به یکدیگر است. باتوجه به اینکه آانس بینالمللی انرژی اتمی در تمامی 13 گزارش خود پایبندی ایران به برجام را تائید کرده است، خروج آمریکا از این توافق برای کشورهای مستقل عجیب به نظر میآید.
وی افزود: از طرفی دیگر یک عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل در حال نقض تعهداتش برای برقراری صلح و امنیت جهان است و توافقی بینالمللی را تخریب میکند که در همان شورای امنیت به تصویب رسیده است.
معاون رئیس جمهور کشورمان با اشاره به همکاریهای گسترده میان ایران و اتحادیه اروپا در حوزه ایمنی هستهای، نیروگاه هستهای بوشهر و همکاری در زمینه تحقیق و توسعه تاکید کرد که دو طرف نباید هیچ فرصتی را برای افزایش این همکاریها از دست بدهند.
وی خاطرنشان کرد: ایمنی هستهای در صنعت هستهایمان یکی از اولویتهای ما است و آخرین دستاوردها در این زمینه از اهمیت بسیار بالایی برای ما برخوردارند چراکه در نهایت به افزایش هرچه بیشتر ایمنی کل چرخه سوخت کمک میکنند. من اطمینان دارم که همکاران ما در اتحادیه اروپا با من هم نظر هستند که اجرای شروط پیوست سوم اطمینان جامعه بینالملل به ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران را تقویت میکند. صادقانه میگویم که چنین پیشرفتی به ایران نیز درباره تعهد اروپا به توافق هستهای اطمینان میدهد.
صالحی ادامه داد: هم هر دو طرف (ایران و اتحادیه اروپا) و هم جامعه بینالمللی از پیشرفتهای هستهای سود خواهند برد. همهمان باید به گونهای عمل کنیم که به کاهش نگرانیهای منطقهای و بینالمللی در زمینه صلح و امنیت جهانی کمک کند، خصوصا در چنین زمانهای متلاطم و بیثباتی که یورش بیسابقهای علیه قوانین بینالمللی و چندجانبهگرایی شکل گرفته است.