هر آنچه که درباره سیاتیک و راه درمان آن باید بدانید!
درد سیاتیک از دردهایی است که این روزها اغلب افراد به دلیل عادت های اشتباه زندگی آن را تجربه می کنند. اما واقعا این درد همیشه همراه آن ها خواهد بودی یا راه های درمان قطعی برای درد اعصاب سیاتیک وجود دارد.
این جا سوال می شود که راه های پیشگیری از سیاتیک چیست و یا بسیاری سوال دیگر که برا هرکدام از ما ممکن است پیش آمده باشد. در این قسمت از الو دکتر ، هر آنچه که درباره سیاتیک و راه درمان آن باید بدانید را به شما خواهیم گفت.
همه چیز درباره درد سیاتیک
سیاتیک چیست:
سیاتیک اشاره به درد کمری دارد که به خاطر مشکل اعصاب سیاتیک، رخ می دهد. اعصاب سیاتیک از قسمت پایین کمر شروع شده و به سمت پایین تر تا هر دو پا ادامه می یابد. زمانی که چیزی به آن آسیب بزند یا فشار بر آن وارد کند، می تواند باعث بروز درد در قسمت پایین کمر شود که این درد، به لگن، باسن و پاها انتقال می یابد. 90% از افراد مبتلا به سیاتیک بدون جراحی بهبود می یابند.
علایم سیاتیک:
رایچ ترین نشانه سیاتیک، درد در ناحیه پایینی کمر است که از در نواحی لگن، باسن و پایین تر از آن در پاها گسترش می یابد. درد معمولا بر یکی از پاها تاثیر می گذارد و ممکن است با ایستادن، سرفه یا عطسه کردن، شدت یابد. همچنین ممکن است در پا احساس ضعف، بی حسی یا سوزش کنید. علائم سیاتیک به صورت ناگهانی ظاهر می شود و می تواند چند روز یا چند هفته ادامه پیدا کند.
سیاتیک یا سایر کمردردها:
85% از آمریکایی ها در طول زندگیشان کمر درد را تجربه کرده اند، اما این دردها همیشه مربوط به اعصاب سیاتیک نیست. در خیلی از موارد کمر درد نتیجه کار بیش از حد یا انقباض ماهیچه های قسمت پایینی کمر است. اغلب وجه تمایز درد سیاتیک با سایر کمر دردها در این است که درد سیاتیک به پایین به ساق ها و پایین تر انتقال می یابد. حسی مانند گرفتگی پا خواهید داشت که چند روز طول می کشد.
چه کسانی به سیاتیک مبتلا می شوند:
بیشتر افرادی که سیاتیک می گیرند بین سن 30 تا 50 سال هستند. خانم ها در طول زمان بارداری بیشتر احتمال دارد مشکلاتشان زیاد شود که در اثر فشار بر اعصاب سیاتیک برای بزرگ شدن رحم می باشد. دلایل دیگر آن شامل فتق دیسک بین مهره ای، دژنراتیو آرتروز ستون فقرات است.
دلیل فتق دیسک بین مهره ای:
رایج ترین دلیل سیاتیک، فتق دیسک بین مهره ای است. دیسک نقش یک بالشت نرم را بین مهره های ستون فقرات ایفا می کند. این دیسک با بالا رفتن سن، ضعیف تر شده و آسیب پذیرتر می گردد. گاهی اوقات ماده ژله ای میان دیسک از پوشش خود بیرون میریزد و بر روی ریشه های عصبی سیاتیک فشار می آورد. هر یک نفر از پنجاه نفر در مواقعی از زندگی خود دچار این عارضه می شوند. یک چهارم از این افراد علائمی خواهند داشت که 6 هفته طول می کشد.
عامل تنگ شدن کانال ستون فقرات
سایش طبیعی و گسسته شدن ستون فقرات می تواند عامل باریک شدن کانال ستون فقرات شود. در این وضعیت، که به آن تنگی کانال ستون فقرات می گویند، ممکن است بر ریشه های اعصاب سیاتیک فشار وارد شود. تنگی کانال ستون فقرات عموما در افراد بالای 60 سال رایج است.
عامل تومور ستون فقرات:
در موارد نادری سیاتیک ممکن است در اثر رشد تومور داخل یا در طول نخاع یا اعصاب سیاتیک باشد. همانطور که تومور رشد می کند، ممکن است بر اعصاب انشعابی نخاع فشار وارد شود.
عامل سندروم پیریفورمیس:
پیریفورمیس، ماهیجه ای در عمق باسن است که قسمت پایینی ستون فقرات را به استخوان ران وصل می کند و به صورت مستقیم بر اعصاب سیاتیک اثر می گذارد. اگر این ماهیچه دچار اسپاسم شود، ممکن است بر اعصاب سیاتیک فشار آمده و نشانه های سیاتیک بروز یابد. سندروم پیریفورمیس بیشتر میان خانم ها رایج است.
یک کیف پول سنگین می تواند بر پیریفورمیس تاثیر بگذارد:
ممکن است، فکر نکنید که پول نقد زیاد می تواند عنوان عامل درد باشد اما کیف پول سنگین احتمال دارد باعث بروز سندروم پیریفورمیس شود. این شرایط می تواند برای مردانی که کیف پولشان را در جیب عقب شلوارشان قرار می دهند، رخ دهد. این کار باعث فشار مخربی بر عضله پیریفورمیس شود که در طول زمان باعث تشدید سیاتیک می شود. می توانید با قرار دادن کیف پول در جیب جلویی شلوار یا جیب کت از بروز این مشکل جلوگیری کنید.
عامل ساکروئیلیت:
ساکروئیلیت التهابی در یک یا هر دو مفاصل خاصرهای خارجی است، نقطه ای که محل اتصال قسمت پایینی ستون فقرات به لگن خاصره است. این درد می تواند در باسن، پایین کمر و حتی به یک یا هر دو پا گسترش یابد و با ایستادن یا بالا رفتن از پله بدتر شود. ساکروئیلیت ممکن است در اثر آرتروز، صذمه دیدن، بارداری یا عفونت، بروز پیدا کند.
عامل صدمه یا عفونت:
از عوامل بروز سیاتیک شامل التهاب ماهیچه ها، عفونت یا اسیب هایی مانند شکستی می باشد. هر شرایطی که باعث تحریک یا فشار بر اعصاب سیاتیک شود می تواند باعث بروز علائم آن شود. در بعضی شرایط نیز بدون دلیل خاص درد سیاتیک ایجاد می شود.
تشخیص سیاتیک: معاینه
برای تشخیص سیاتیک ، پزشکتان از شما سوالاتی در مورد چگونه شروع شدن درد و محل دقیق درد می پرسد. ممکن است از شما بخواهد بنشینید، بر روی پاشنه یا انگشتان پا قدم بزنید یا پاهایتان را بدون خم کردن زانو بلند کنید. این تست ماهیچه ای می تواند به پزشک برای تشخیص اینکه آیا اعصاب سیاتیک تحریک شده است، کمک کند.
تشخیص سیاتیک: عکس برداری
پزشکتان ممکن است برای گرفتن اطلاعات دقیق درباره محل و دلیل تحریک اعصاب تصویربرداری مانند MRI تجویز کند که می تواند نحوه قرار گرفتن دیسک مهره ها، رباط ها و ماهیچه ها را نشان دهد. سی تی اسکن هم با استفاده از کنتراست رنگی می تواند تصویرمناسبی از نخاع و اعصاب تهیه کند. تعیین دلیل سیاتیک می تواند به انتخاب نحوه درمان کمک کند. اشعه X نیز می تواند به شناسایی دقیق ناهنجاری های استخوانی کمک کند ولی برای شناسایی مشکلات اعصاب مناسب نیست.
عوارض مربوط به سیاتیک:
اگر کنترل مثانه یا روده را از دست داده اید، فورا با پزشکتان تماس بگیرید. این ممکن است نشانه یک موقعیت اورژانسی باشد که نیاز به جراحی برای جلوگیری از آسیب دائمی، خواهد داشت. خوشبختانه این عوارض نادر است. بیشتر موارد سیاتیک در طول چند روز یا چند هفته از بین می رود و باعث آسیب های دائمی نمی شود.
آرام کردن سیاتیک: سرما و گرما
کارهایی است که با انجام آنها در خانه می توانید درد سیاتیک را کاهش دهید. به خصوص پدهای سرمایشی و گرمایشی ممکن است کمکتان کند. گرما یا سرما را در هر 2 ساعت 20 دقیقه قرار دهید. امتحانشان کنید و ببینید که کدام بیشتر آرامتان می کند یا به صورت متناوب از هر دو استفاده کنید.
آرام کردن سیاتیک، دارو
داروها مسکن درد کم عارضه می تواند به صورت موقت درد را آرام کند. آستامینوفن و داروهای غیراستروئیدی ضد التهاب (NSAIDs) مثل آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن گزینه هایی هستند که میتوان در این شرایط استفاده کرد. ممکن است پزشکتان داروها استروئیدی تزریقی برای کاهش بیشتر درد و التهاب تجویز کند.
آرام کردن سیاتیک: کشش
در حالی که سیاتیک خوب می شود، سعی کنید فعال بمانید. حرکت عموما می تواند به کاهش التهاب و درد کمک کند. یک فیزیوتراپ می تواند به شما نشان دهد که چگونه به آرامی عضلات پشت ران و پایین کمر را کشش دهید. ورزش تای چی و یوگا می تواند به تثبیت منطقه آسیب دیده و تقویت آن کمک کند. بسته به وضعیت پزشکیتان، ممکن است تمرینات خاصی برایتان خوب نباشد. پزشک همچنین ممکن است پیاده روی آهسته برایتان تجویز کند.
آرام کردن سیاتیک: تزریق
در موارد زیادی پزشک ممکن است تزریق استروئید به ناحیه ی ستون فقرات برای کاهش التهاب، تجویز کند. که با این کار دارو را مستقیما به اطراف اعصاب سیاتیک می رساند.
آرام کردن سیاتیک: جراحی
اگر سیاتیک ناشی از فتق دیسک باشد و بعد از گذشت 4 تا 6 هفته هنوز درد شدید است، جراحی ممکن است یکی از گزینه ها باشد. جراح با برداشتن بخشی از فتق دیسک، فشار وارد شده بر اعصاب سیاتیک را از بین می برد. حدود 90% از بیماران با انجام این نوع جراحی، دردشان تسکین می یابد. سایر شیوه های جراحی می تواند تنگی کانال نخاعی را تسکین دهد.
توانبخشی سیاتیک
بعد از انجام جراحی نیاز است که از رانندگی، بلند کردن یا خم شدن به جلو برای حدود یک ماه اجتناب کنید. پزشک ممکن است برای کمک به تقویت ماهیچه های کمر فیزیوتراپی تجویز کند. ابتدا زمان نقاحت را کامل بگذرانید و بعد از آن تغییرات عالی در شما برای انجام فعالیت های روزمره، به وجود می آید.
درمان های تکمیلی:
مدارکی در دست است که طب سوزنی، ماساژ، یوگا و ماساژ تنظیم کننده جابه جایی های ستون فقرات، می تواند دردهای ابتدایی کمر را کاهش دهد اما برای مشخص شدن تاثیرگذاری آنها بر سیاتیک، تحقیقات بیشتری نیاز است.