سیل لرستان از ضعفهای مدیریتی پرده برداشت
چرا دید و بازدیدهای مقامات و مسئولین کشوری در سفر به لرستان فقط یک نقطه معطوف شده و انتهای سفرشان بر روی تاج سد دز در خوزستان خلاصه میشود؟!
سنگ نوشته- اکبر بابایی مفرد: در جریان سیلابی وحشتناک و ویرانگری که ۱۲ فروردین ماه ۹۸ در لرستان رخ داد علاوه بر پلدختر و معمولان دیگر شهرستانهای استان را هم درگیر فاجعه کرد، البته شاید عمق فاجعه در دیگر نقاط استان به مراتب کمتر باشد اما سئوال اینجاست که چرا همه ذهنها به سمت یک نقطه معطوف شده است، اگرچه اوضاع در پلدختر و معمولان بحرانیست اما روستاهای خرمآباد، سلسله و دلفان، دورود، کوهدشت، رومشکان، بروجرد، ازنا، الیگودرز سپیددشت، دوره چگنی، بیرانشهر، زاغه و… هم از سیلاب اخیر آسیبهای زیادی دیدهاند.برخی روستاها در مناطق ذکر شده روزهاست که راه دسترسی ندارند، چرا کسی اعلام نمیکند چه خدماتی به این مناطق از لرستان ارائه شده است.
چرا نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی گزارش کار به مردم حوزه انتخابیهی خود نمیدهند؟چرا دید و بازدیدهای مقامات و مسئولین کشوری در سفر به لرستان فقط یک نقطه معطوف شده و انتهای سفرشان بر روی تاج سد دز در خوزستان خلاصه میشود؟!اصلا مقامات بلند پایه دولت با چه هدفی به لرستان بحران زده سفر میکنند؟راستی با وجود این همه سورتی پرواز چرا باز هم مردم از نابسامانیها در امدادرسانی گلایهمند هستند؟آیا اگر مدیریتی صحیح وجود داشت شاهد التماس خانواری برای گرفتن یک قرص نان بودیم؟
بیش از ۶۰۰ سورتی پرواز بر فراز آسمان پلدختر صورت گرفته اما باز هم مردم از خدمات رسانی ضعیف مینالند، موضوعی که نشان از سوءمدیریت در مقابله با بحران در لرستان دارد.
سیل اخیر در این استان نشان داد که کشور ما ضعفهای مشهودی در حوزهی مدیریت دارد، مدیران هم در سطح کلان و هم در سطوح پائینتر چهار وظیفهی اصلی خود که شامل برنامهریزی، سازماندهی، هدایت و کنترل میشود را به خوبی انجام نمیدهند، گواه آن همین سیل اخیر است، سِیلی که سیلی تلخی بر تمام ادعاهای کاغذی مدیران ملی و استانی نشاند!
هر چند که نباید منکر زحمات ارگانها و دستگاههای خدماترسان و ابراز همدردی و همکاری مردم از دیگر استانها و شهرهای کشور شد، اما واقعیت این است که هر کس تلاش میکند مستقیما به پلدختر سفر کند، با توجه به عمق خساراتی که به راههای دسترسی به این منطقه از لرستان وارد آمده است این مسئله سختیهای خاص خود را دارد و بایستی تمامی کمکها و اقلام امدادی از طریق بالگردهای مستقر در فرودگاه خرمآباد به مناطق سیلزده ارسال گردد، هر چند که بالگردهای ارتش، سپاه، اورژانس و هلال احمر در اختیار لرستان قرار گرفته است اما بعضا تعدادی از آنها مخصوص تشریفات و جابجایی مقامات و مسئولن کشوری و استانی به منظور بازدیدهای هوایی و سطحی از درد و رنجیست که گریبان مردم محروم لرستان را گرفته است، ظرفیتی که از بالگردها برای تشریفات اداری و دولتی اشغال میشود سرعت امدادرسانی را کُند خواهد کرد که این خود نوعی از سوءمدیریت است.
همه میدانیم که عمق فاجعه و بحران ناشی از سیل در شهرستان پلدختر و بخشها و روستاهای تابعهی آن بالاست، اما نباید از این موضوع غافل شد که دیگر شهرستانهای لرستان نیز به نوعی درگیر سیلاب شده و با مشکلات عدیدهای مواجهه هستند.سئوال اینجاست که چرا تا به حال حتی یک پرواز امدادی از فرودگاه خرمآباد به سمت دیگر نقاط سیل زده لرستان انجام نشده است؟
تمامی نگاهها به پلدختر و معمولان دوخته شده در حالیکه بسیاری از روستاهای لرستان راه دسترسی ندارند و از کمکهای ابتدایی هم محروم شدهاند و زنان و کودکان بسیاری در نقاط دور و نزدیک این استان نیازمند توجه جدی مسئولان ملی و استانی هستند.
از مسئولین انتظار میرود فضای پروازهای امدادی را به خاطر بازدیدهای هوایی و سطحی شاید با هدف چند عکس سلفی اشغال نکنند و اجازه بدهند این فضا در راستای امدادرسانی به مردم آسیب دیده و بحران زده به خدمت گرفته شود.با توجه به حجم خسارات ناشی از سیل در دیگر شهرستانهای استان جای سئوال دیگری خالی میماند، آیا مسئولان در دیگر مناطق لرستان کمپهایی برای کمک به سیلزدگان احداث کردهاند؟چرا خدمات ارائه شده به مردم این مناطق گزارش و اعلام نمیشود؟
مگر اعلام نشد که نیمی از شهر دورود و روستاهای آن در محاصره آب هستند، مگر ۵۰ درصد شهر نورآباد غرق در آب نشد و سیلاب در اکثر روستاهای شهرستان دلفان زیرساختها را با آسیبهای جدی مواجهه نکرد، مگر رومشکان و بخشهای تابعه آن کم از سیل خسارت دیدهاند، راستی شهر سپیددشت که سیلاب آن را به دو بخش تقسیم کرده بود و راه ارتباطی آن با مرکز استان قطع بود الان در چه وضعیتی قرار دارد؟چرا خبری از سیلاب و خسارات ناشی از آن در شهرستان بروجرد به گوش نمیرسد و خبری از ارسال کمکها و اقلام امدادی به این شهرستان نیست؟در بخشهای تابعه شهرستان خرمآباد چه خبر است، بخش زاغه و چغلوندی کجای گزارشات مدیریت بحران قرار دارند؟
آیا خبر دارید آب از سر مردم در تمامی نقاط این استان گذشته است؟راستی اگر مهربانی و نوعدوستی مردم نبود وضعیت در این استان بحران زده به چه شکل رقم میخورد؟بسیاری از راههای ارتباطی در لرستان از بین رفتهاند و تمام استان درگیر سیل است، اما همچنان ضعف مدیریتها بر تشدید مشکلات میافزاید، استاندار لرستان به خوبی نشان داد که مرد روزهای سخت نیست و نمیتواند جوابگوی مشکلات لرستان باشد.
وضعیت در این منطقه از کشور از حد بحران گذشته است، این وضعیت بیش از هر زمان دیگری نیازمند یک مدیریت کارآمد و جسور است، استاندار اگر واقعا میداند که یارای مدیریت و مقابله با این وضعیت را ندارد و نمیتواند کاری از پیش ببرد کنار بکشد تا یک مدیر جهادی این بحران را اداره کند و آن را سر و سامان بخشد.
هر آنچه از وضعیت سیل لرستان در فضای مجازی و صدا و سیما میبینید تنها گوشهای از مصیبتها و بلاهاییست که در لرستان وجود دارد، هنوز بعد از پنج روز بیشتر خانوارها وسط گل و لای کوچهها و خیابانها بدون زیر انداز و روانداز بر روی زمین سرد و خیس میخوابند.
باید به این موضوع توجه داشت که اگر خدایی ناکرده زن و بچه، پیرمرد و یا پیرزنی بر اثر سرماخوردگی جان خود را از دست بدهد نه به خاطر سیل بلکه به خاطر سوءمدیریت و عدم رسیدگیها و بی توجهیها بوده است.
اوضاع در پلدختر و معمولان وخیم است و مردم در شرایطی حاد زندگی میکنند، تمامی کمکها و اقلام امدادی جمع آوری شده به سمت این منطقه گسیل شدهاند اما هنوز هم برخی خانوارها هیچگونه اقلام امدادی دریافت نکردهاند!
از مسئولین مدیریت بهتر و توجه بیشتری انتظار میرود چرا که این نوع برخوردها به هیچ وجه شایسته مردم دیار لرستان نبوده و نیست.
در پلدختر و معمولان وضعیت قرمز است، شاید در دیگر نقاط لرستان وضعیت آنگونه وخیم و بحرانی نباشد اما یقین بدانید عدم رسیدگی و توجه به دیگر نقاط سیل زدهی این استان وضعیت را از کنترل خارج خواهد کرد.پلدختر و معمولان پارهی تن لرستان هستند اما لرستان تنها پلدختر و معمولان نیست، تمام لرستان با فاجعهای به نام مدیریت که نتیجهی آن سیلابی ویرانگر بوده، مواجهه شده است!