پامپئو: اگر نقش بنسلمان در قتل خاشقجی ثابت شود او را تحریم میکنیم/مصر راه ترکیه را نرود
وزیر خارجه آمریکا در جلسه استماعی در کنگره آمریکا اظهار کرد: آمریکا در صورتی که ثابت شود ولیعهد سعودی در قتل جمال خاشقجی نقش داشته است او را ممنوع الورود خواهد کرد. وی همچنین به ترکیه هشدار داد که در صورت استقرار سامانههای دفاع موشکی اس ۴۰۰ نمیتواند جنگندههای اف ۳۵ آمریکا را در اختیار داشته باشد.
به گزارش ایسنا، به نقل از روسیا الیوم، مایک پامپئو، وزیر خارجه آمریکا در جلسه استماع مجلس سنای آمریکا درباره بودجه سال ۲۰۲۰ وقتی سناتور دموکرات پاتریک لیهی از وزیر خارجه درباره آمادگی دولت آمریکا برای اجرای تحریمهایی علیه محمد بن سلمان ولیعهد سعودی در چارچوب پرونده جمال خاشقجی سوال کرد، پاسخ داد، دولت آمریکا به تلاشها برای روشن شدن حقایق در این پرونده ادامه میدهد.
وی تاکید کرد: دولت آماده اجرای قانون مگنیتسکی است که در زمینه اعمال تحریم بر طرفهای دولتی خارجی است که براساس حقایق در چنین پروندههایی دخیل بودهاند.
رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا خاطرنشان کرد: دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا از همان ابتدا متعهد شد که هر آنچه لازم باشد برای افشای حقیقت قتل خاشقجی و مواخذه مسؤولان این قتل انجام میدهد.
وی بعد از اینکه سناتور بار دیگر درباره محمد بن سلمان از او سوال کرد پاسخ داد: ما در صورتیکه او قصد سفر به اینجا را داشته باشد این تحریم را در مورد او اعمال خواهیم کرد.
پامپئو همچنین در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا به ترکیه هشدار داده که در صورت استقرار سامانههای اس ۴۰۰ در خاک خود نمیتواند در برنامه تولید مشارکت داشته و در عین حال جنگندههای اف ۳۵ آمریکا از نسل پنجم را در اختیار داشته باشد تاکید کرد: مقامات ترکیه میدانند که نمیتوانند جنگندههای اف ۳۵ آمریکا و سامانههای دفاع موشکی اس ۴۰۰ روسیه را در آن واحد در اختیار داشته باشند.
این در حالی است رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه تاکید کرد که کشورش در انتظار دریافت موشکهای اس ۴۰۰ در ژوئیه آینده است. او در کنفرانس خبری مشترک با ولادیمیر پوتین نیز بار دیگر تکرار کرد که موشکهای روسیه را میخرد و این را حق حاکمیتی و تصمیمی ترکیه خواند که هیچ کس نمیتواند به آنها بگوید که از این سامانهها صرف نظر کنند.
پامپئو متعهد شد آمریکا مصر را هم در صورت خرید جنگندههای روسی از نوع سوخو ۳۵ تحریم خواهد کرد.
رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا تاکید کرد: ما به صراحت گفتهایم خرید چنین سامانههایی منجر به اجرای تحریمها براساس قانون “بازدارندگی دشمنان آمریکا از طریق تحریمها” خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: آنها به اطمینان دادهاند که این موضوع را خوب درک میکنند و بسیار امیدواریم قدمی در مسیر تکمیل کردن این گونه قراردادها برندارند.
آمریکا بارها کشورهای دیگر را که خواهان خرید سلاح روسیه هستند از جمله، مصر، ترکیه، چین و هند را به اعمال تحریمها به موجب قانون “بازدارندگی دشمنان آمریکا از طریق تحریمها” که ترامپ در سه اوت ۲۰۱۳ امضا کرد، تهدید کرده است.
وزیر خارجه آمریکا در بخشهای دیگری از اظهارات خود که ترجیح داد نامی از عبدالفتاح سیسی، رئیسجمهوری مصر به عنوان فردی ظالم نبرد، فاش کرد، آمریکا خواهان بهبود وضعیت حقوق بشر در مصر است.
پامپئو اذعان کرد که قبلا نیکولاس مادورو رئیسجمهوری ونزوئلا و کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی را ظالم خوانده است و تصریح کرد: بله من یقین دارم این را گفتهام.
اما در پاسخ به سوال پاتریک لیهی درباره اینکه آیا سیسی را هم ظالم میداند، گفت: دوست ندارم برای از این صفت استفاده کنم.
وی در پاسخ به سوال سناتور درباره بازداشت رقبای سیاسی سیسی ادامه داد: تردید ندارم جهان خارج جایی بد و کثیفی است اما این رهبران طینت واحد ندارند برخی تلاش میکنند ملت را به طور کامل ساقط کنند در حالی که بعضی دیگر همپیمانان ما هستند و برای امن ماندن آمریکا به ما کمک میکنند.
وزیر خارجه آمریکا افزود: بین رهبران جهان تفاوتهایی است میتوانید آنها را ظالم و افراد سلطه جو بنامید اما فرقهای ریشهای در میان آنها است که باید آمریکا در تعامل با آنها راههای مختلفی را در پیش بگیرد.
وی بعد از اظهارات لیهی درباره تغییر قوانین مربوط به قانون اساسی در مصر و بازداشت هزاران فعال سیاسی و روزنامه نگار گفت: دولت آمریکا از تمام ابزاها و سازوکارهای موجود در سراسر جهان برای حمایت از حقوق بشر استفاده میکند.
پامپئو افزود: مصر شریک مهمی برای آمریکا در زمینه امنیت و مبارزه با تروریسم جهانی است و سیسی تدابیر زیادی برای تضمین آزادی دین نه تنها در کشورش بلکه خاورمیانه اتخاذ کرده است.
وزیر خارجه آمریکا تصریح کرد: من با سیسی که در آمریکاست صحبت کردم که در میان مسائل مورد بحث آزادی رسانه در مصر و و اوضاع خبرنگاران در آنجا بود. من از سیسی خواستم به مساله حقوق بشر رسیدگی کند و این مسائلی است که ما خواهان آن هستیم.
وزیر خارجه آمریکا همچنین ادامه داد، آمریکا به دنبال این است که اروپاییها بخش بزرگتر از نیروهای غربی را تشکیل دهند که قرار است در سوریه بمانند.
وی در پاسخ به سوال لیندسی گراهام سناتور جمهوریخواه درباره طرح کشورش برای باقی ماندن نیروهای اروپایی در سوریه گفت: مسلما ما این را در حال حاضر بررسی میکنیم. آمریکا موضع خود را تغییر نداده موضع ما باقی ماندن نیروهای مسلح در شمال شرق سوریه است تا مانع از نفوذ ایران در منطقه شویم.
او تصریح کرد: این بخشی مهم از استراتژی ما در خاورمیانه است.