نشانه‌های کمبود ویتامین b12 در بدن

کمبود هر ویتامین و مواد معدنی در بدن دارای نشانه های خاص به خود است. در این مقاله نشانه و علائم کمبود ویتامین b12 در بدن را با یکدیگر بررسی می‌کنیم. در این مقاله همراه با تیم ترجمه الو دکتر باشید.

ویتامین B12، همچنین به نام کوبالامین شناخته شده است ویتامین مهم محلول در آب است. این نقش مهمی در تولید گلبول های قرمز و DNA و همچنین عملکرد مناسب سیستم عصبی شما دارد. ویتامینB12 به طور طبیعی در غذاهای حیوانی، از جمله گوشت، ماهی، مرغ، تخم مرغ و لبنیات یافت می شود.

با این حال، آن نیز می توان در محصولات تقویت شده با B12، مانند برخی از انواع نان و شیر بر پایه گیاهی یافت شود.

متأسفانه، کمبود B12 به ویژه در افراد مسن شایع است. اگر رژیم غذایی شما کافی نباشد یا قادر به جذب کافی از غذاهایی که می خورید نیستید در معرض خطر کمبود قرار می گیرید.

افراد مبتلا به کمبود B12 عبارتند از:

سالمندان

کسانی که عمل جراحی انجام داده اند بخشی از روده که B12 را جذب می کند حذف می کند

افرادی که متفورمین برای دیابت مصرف می کنند.

افرادی که رژیم گیاهی سخت را دنبال می کنند.

افرادی که داروهای ضد انعقادی طولانی مدت برای سوزش سر دل دارند.

متاسفانه علائم کمبود ویتامین B12 می تواند سالها طول بکشد و تشخیص آن می تواند پیچیده باشد. گاهی اوقات کمبودB12 با کمبود فولات اشتباه می شود.

سطوح پایین B12 موجب کاهش سطح فولات می شود.

در اینجا  نشانه و علائم کمبود ویتامینB12 واقعی وجود دارد.

پوست زرد یا رنگ پریده

افراد مبتلا به کمبودB12 اغلب رنگ پریده به نظر می رسند و یا دارای پوست و سفیدی چشم به رنگ زرد و یا رنگ زرد کم رنگ، وضعیتی معروف به زردی هستند. این اتفاق زمانی که کمبود B12 موجب مشکلات تولید گلبول قرمز بدن شما می شود رخ می دهد. ویتامین B12 نقش مهمی در تولید DNA مورد نیاز برای تولید گلبول های قرمز ایفا می کند. بدون آن، دستورالعمل های ساخت سلول ها ناقص هستند و سلول ها قادر به تقسیم نیستند. این باعث یک نوع کم خونی به نام کمخونی مگالوبلاستیک می شود که در آن سلول های قرمز تولید شده در مغز استخوان شما بزرگ و شکننده هستند.

این سلولهای قرمز خون بسیار بزرگ هستند تا از مغز استخوان شما خارج شوند و به گردش خون شما منتقل شوند. بنابراین، تعداد زیادی از گلبول های قرمز که در بدن شما گردش کنند وجود ندارد و پوست شما رنگی می شود. شکنندگی این سلول ها همچنین به این معنی است که بسیاری از آنها باعث شکست بیش از حد بیلی روبین می شوند .بیلی روبین یک ماده قرمز یا قهوه ای است که توسط کبد تولید می شود. مقدار زیاد بیلی روبین چیزی است که به پوست و چشم شما رنگ زرد می دهد.
ضعف و خستگی

ضعف و خستگی علائم شایع کمبود ویتامینB12 است. آنها به این دلیل رخ می دهند که بدن شما ویتامینB12 کافی برای ساخت گلبول های قرمز ندارد که اکسیژن را در تمام بدن شما حمل می کند.

در نتیجه شما قادر به حمل اکسیژن به سلول های بدن خود نیستید و شما احساس خستگی و ضعف می کنید.

در افراد سالخورده، این نوع کم خونی اغلب ناشی از یک وضعیت اتوایمون شناخته شده به نام کم خونی پرنشیوز است.

افراد مبتلا به این کم خونی، پروتئین مهم به نام فاکتور داخلی را تولید نمی کنند.

فاکتور داخلی برای جلوگیری از کمبودB12 ضروری است زیرا برای جذب آن باید با ویتامینB12 در روده متصل شود تا بتواند جذب شود.
احساس سوزن سوزن شدن

یکی از عوارض جانبی جدی کمبود B12 درازمدت آسیب عصبی است. این امر می تواند در طول زمان رخ دهد زیرا ویتامینB12 نقش مهمی در مسیر متابولیسم است که ماده چربی میلین را تولید می کند. میلین اعصاب شما به عنوان یک نوع حفاظت و عایق عمل می کند. بدون B12، تولید میلین کاهش می یابد و سیستم عصبی شما قادر به عملکرد درست نیست. یکی از علامت های معمول این رخداد، پارستزی یا احساس سوزن و سوزن است که شبیه یک احساس تیر کشیدن در دست و پا است. جالب توجه است، علائم عصبی مرتبط با کمبود B12 معمولاً همراه با کم خونی ایجاد می شود. با این حال، یک مطالعه نشان داد که در حدود 28٪ از افراد با علائم عصبی نقص B12، بدون علائم کم خونی دارند. گفته می شود که احساس پین ها و سوزن یک علامت رایج است که می تواند علل بسیاری داشته باشد لذا این علامت تنها نشانه ای از کمبود B12 نیست.
تغییرات در تحرک

اگر درمان نشود آسیب ناشی از کمبود B12 به سیستم عصبی شما می تواند تغییراتی در راه رفتن و حرکت شما ایجاد کند. این ممکن است حتی روی تعادل و هماهنگی شما تأثیر بگذارد و موجب سقوط بیشتر شما شود.

این علامت اغلب در عدم تشخیص کمبود B12 در سالمندان دیده می شود زیرا افراد بالای 60 سال بیشتر مستعد ابتلا به کمبودB12 هستند. با این حال، پیشگیری یا درمان کمبود در این گروه ممکن است تحرک را بهبود بخشد. همچنین این علامت ممکن است در افراد جوان مبتلا به کمبود شدید و درمان نشده دیده شود

عضویت در تلگرام عصر خبر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
طراحی سایت و بهینه‌سازی: نیکان‌تک