بن‌بست نتانیاهو در “معامله قرن” ترامپ

بنیامین نتانیاهو فقط تا نیمه‌شب چهارشنبه فرصت دارد تا ائتلاف خود را برای تشکیل کابینه رژیم اشغالگر سرزمین‌های فلسطینی اعلام کند؛ تلاشی که تا لحظه تنظیم این گزارش با موفقیت همراه نبود و با مخالفت آویگدور لیبرمن، وزیر جنگ پیشین کابینه نتانیاهو، با بن‌بست مواجه شد.

بن‌بست نتانیاهو در "معامله قرن" ترامپناتوانی در تشکیل دولت جدید اسراییل به معنای تاخیر در رونمایی از طرح «معامله قرن» رییس‌جمهور امریکا خواهد بود که به گفته طراحان آن قرار بود بعد از ماه رمضان و تشکیل دولت اسراییل اعلام شود.

همزمان رییس‌جمهور امریکا و نزدیکانش مستقیما وارد گود شده‌اند تا با فشار بر احزاب اسراییلی روند تشکیل دولت این رژیم را تسریع کنند.
بحران تشکیل دولت در رژیم اشغالگر زمانی اتفاق افتاده است که دولت ترامپ به‌شدت در حال ائتلاف‌سازی در میان حامیانش برای تبدیل کردن «معامله قرن» به یک پیروزی انتخاباتی برای ترامپ است.
 
جارد کوشنر، داماد ترامپ و مسوول تنظیم طرح «معامله قرن» قرار است روز پنجشنبه به سرزمین‌های اشغالی سفر کند تا در مورد برنامه‌های پیش‌رویش برای رونمایی از طرح با دوستان اسراییلی خود مذاکره کند. در این سفر که برایان هوک، رییس کارگروه اقدام علیه ایران و جیسون گرینبلات، فرستاده ویژه امریکا در مذاکرات صلح خاورمیانه هم حضور خواهند داشت.
 
حزب لیکود، به رهبری بنیامین نتانیاهو لایحه‌ای را به کنست رژیم اشغالگر برده است تا در صورتی که نتانیاهو از تشکیل ائتلاف تا نیمه‌شب چهارشنبه باز ماند، بلافاصله برگزاری انتخابات زودهنگام را اعلام کند. نتانیاهو که مدت مدیدی است به دلیل اتهام فساد و رشوه تحت بازجویی پلیس قرار دارد، ممکن است به زودی برای رسیدگی به سه پرونده قضایی به دادگاه احضار شود. یوسی ورتر، ستون‌نویس روزنامه هاآرتص می‌نویسد: «نتانیاهو یک جانور زخم‌خورده است.
 
او تلاش می‌کند تا برای حفظ جان خودش بجنگد و در این شرایط نباید توانایی‌های او را در تنازع بقا دست‌کم گرفت.» نتانیاهو آخرین ساعت‌های روز دوشنبه با انتقاد از لیبرمن، در نطقی تلویزیونی گفته بود: «در ۴۸ ساعت خیلی کار‌ها می‌توان کرد.» بهترین مسیر فرار برای نتانیاهو این است که تا پیش از پایان ضرب‌الاجل چهارشنبه بتواند لیبرمن را برای تشکیل یک دولت ائتلافی راضی کند، در غیر این صورت به گزارش رویترز حتی برخی تحلیلگران نسبت به توانایی او در جلب ۶۱ رای لازم برای تصویب لایحه انتخابات مجدد هم مورد تردید است.
 
اگر این لایحه تصویب نشود، رییس کنست روون ریولین، رقیب نتانیاهو، بنی گانتز از ائتلاف سفید و آبی را برای تشکیل دولت مامور خواهد کرد.

مانع سربازی یهودیان افراطی
اصلی‌ترین مانع در توافق برای تشکیل دولت ائتلافی نتانیاهو، لایحه معافیت «دانشجویان تمام وقت تورات» از خدمت سربازی است. در حالی که گروه‌های راست‌گرای مذهبی حامی نتانیاهو از این لایحه حمایت می‌کنند، حزب «اسراییل خانه ما» به رهبری آویگدور لیبرمن مخالف آن است.
 
نتانیاهو که در انتخابات فروردین ماه رژیم توانست با کسب ۳۵ کرسی کنست برای حزبش «لیکود» بار دیگر بعد از یک دهه انحصار قدرت رژیم اشغالگر، مسوول تشکیل دولت شود. اما فرآیند مذاکرات او با متحدانش در کنست بعد از مخالفت آویگدور لیبرمن، وزیر جنگ پیشین، با مانع مواجه شد.
 
نتانیاهو که در صورت ناتوانی در کسب حمایت ۵ نماینده حزب «اسراییل خانه ما» اکثریت لازم برای تشکیل دولت ائتلافی را به دست نخواهد آورد، مستقیما لیبرمن را هدف انتقاد قرار داده و می‌گوید: «هیچ دلیلی وجود ندارد که یک انتخابات غیرضروری دیگر برگزار شود که رقم کلانی هزینه به جای می‌گذارد و دست کم شش ماه دیگر همه ما را فلج نگه می‌دارد.»، اما لیبرمن گفته است که تمام مصالحه‌ها و عقب‌نشینی‌ها را در مذاکرات با لیکود انجام داده است و به هیچ‌وجه آماده عقب‌نشینی بیشتر نیست.
 
او تاکید کرد در صورت نیاز به برگزاری یک انتخابات جدید، کاملا برای آن آمادگی دارد. آویگدور لیبرمن، در مورد مذاکرات با احزاب راست‌گرا گفته است که آن‌ها هیچ «انعطافی» در مورد پیش‌نویس طرح محدودیت سربازی برای دانشجویان تورات نشان نداده‌اند.
 
لیبرمن می‌گوید: «مساله قانون خدمت نظام وظیفه، فقط یکی از نشانه‌های افراطی‌گری جامعه یهودیان حریدی است. آن‌ها همزمان خواهان تعطیلی سوپرمارکت‌ها در روز سبت، تعطیلی پروژه ساخت و ساز پل یهودی در آخر هفته‌ها و تعطیلی بلیت‌فروشی باغ‌وحش انجیلی اورشلیم در روز‌های شنبه هستند.»

تلاش ترامپ برای رفع مانع از جلوی پای نتانیاهو
همزمان با گمانه‌زنی در مورد شکست نتانیاهو برای تشکیل دولت، سیاستمداران نزدیک به رییس‌جمهور امریکا و شخص او برای دخالت در روند سیاسی تشکیل دولت بسیج شده‌اند. به نوشته رسانه‌های اسراییلی چندین سیاستمدار ارشد هوادار ترامپ با مقام‌های ارشد حزب «اسراییل خانه ما» به رهبری آویگدور لیبرمن تماس گرفته‌اند تا او را برای موافقت با شروط نتانیاهو تحت فشار بگذارند.
 
بر اساس گزارش روزنامه جروزالم پست، همزمان با موضع‌گیری علنی رییس‌جمهور امریکا در مورد تشکیل کابینه رژیم صهیونیستی، گروهی از مقام‌های امریکا فشار بر آویگدور لیبرمن، وزیر جنگ پیشین این رژیم را برای تشکیل ائتلاف با نتانیاهو افزایش داده‌اند.
 
ترامپ روز دوشنبه شخصا در حساب کاری شبکه اجتماعی توییترش نوشت: «امیدوارم کار تشکیل دولت ائتلافی اسراییل خوب پیش برود تا من و بی‌بی (نتانیاهو) بتوانیم اتحاد میان اسراییل و امریکا را از همیشه قوی‌تر کنیم. خیلی کار‌های بیشتری باقی مانده.»

چین و روسیه در نشست منامه شرکت نمی‌کنند
گو وی، سفیر چین در فلسطین به خبرگزاری وفا در فلسطین خبر داده است که چین و روسیه بر اساس توافقی که با یکدیگر داشته‌اند در نشست اقتصادی منامه که قرار است به عنوان اولین گام از معامله قرن ترامپ برگزار شود شرکت نمی‌کنند.
 
به نوشته خبرگزاری وفا، سفیر چین این خبر را در دیدارش با نبیل شعث، مشاور ارشد رییس تشکیلات خودگردان فلسطینی در رام‌الله بیان کرده است. به نوشته این خبرگزاری سفیر چین گفته است: «تحریم اجلاس منامه در چارچوب توافق روسیه و چین انجام می‌شود.»

تشکیلات خودگردان فلسطینی و گروه‌های فلسطینی دیگر اعلام کرده‌اند که در اجلاس منامه شرکت نخواهند کرد. گفته می‌شود که نشست اقتصادی به میزبانی بحرین، قرار است به ریاست جارد کوشنر، داماد رییس‌جمهور امریکا و جیسون گرینبلات، فرستاده ویژه امریکا در مذاکرات خاورمیانه با هدف جذب سرمایه‌گذاری خارجی برای کمک به اقتصاد فلسطین به عنوان بخشی از فرآیند اجرای معامله قرن برگزار شود.
 
عربستان سعودی و امارات متحده عربی بدون قید و شرط آمادگی خود را برای شرکت در این جلسه اعلام کرده‌اند. روز چهارشنبه، داماد رییس‌جمهور امریکا قرار است به اردن سفر کند تا در دیدار با پادشاه این کشور، اهداف برگزاری اجلاس منامه را برای او تشریح کند. اردن که میزبان بخش بزرگی از آوارگان فلسطینی است، هنوز در مورد مشارکت یا عدم مشارکت در اجلاس منامه اظهارنظری نکرده است.

عضویت در تلگرام عصر خبر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
طراحی سایت و بهینه‌سازی: نیکان‌تک