واشنگتن: انفجار اخیر در روسیه، به برنامه موشک فوق فراصوت مرتبط بود
۱۷ مرداد ماه منابع رسانهای از وقوع انفجاری در پادگان نظامی روستای «نِنوسکا» در منطقه «آرخانگلسک» در شمال روسیه و وقوع آتشسوزی در این منطقه خبر دادند.
به گزارش شفاف، در حالی که تنشها بین واشنگتن و مسکو در نتیجه خروج آمریکا از معاهده منع موشکهای هستهای میانبُرد موسوم به «INF» ادامه دارد، یک مقام آمریکایی مدعی شده که انفجار اخیر در شمال روسیه به برنامه این کشور در زمینه موشک فوق فراصوت (هایپرسونیک) ارتباط داشته است.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که این انفجار هنگام آزمایش یک «سیستم پیشرانه مایع» برای تولید موتور موشک اتفاق افتاده است. در حالی که تعداد کشتهها ابتدا دو نفر اعلام شده بود، شرکت روساتم بعدا اعلام کرد که پنج نفر در این حادثه کشته شدهاند که همگی از دانشمندان اتمی روسیه بودهاند.
به نوشته خبرگزاری رویترز، یک مقام ارشد دولت «دونالد ترامپ» روز سه شنبه اعلام کرد که از نظر واشنگتن، انفجار هفدهم مردادماه در شمال روسیه به برنامه موشک فوق فراصوت «بروستنیک» (اسکایفال) ارتباط داشته است.
در گزارش رویترز آمده است: «روز دوشنبه ۵ دانشمند (روس) در شهر ساروف واقع در نزدیکی (محل انفجار پادگان ننوسکا) به خاک سپرده شدند. آژانس دولتی اتمی روساتم اعلام کرده که دلیل این انفجار، بروز حادثه در جریان تست موشک روی یک سکوی پرتاب دریایی در شمال روسیه بوده است».
یک مقام آمریکایی که نخواست نامش فاش شود به خبرنگاران گفت، واشنگتن تا این لحظه در موقعیتی نیست که بگوید انفجار در شمال روسیه یک انفجار اتمی بوده است اما به این موضوع باور دارد که عناصر رادیواکتیو در این انفجار وجود داشته است.
این مقام ارشد دولت آمریکا معتقد است، انفجار در ننوسکا میتواند مانع مهمی در برنامههای مدنظر دولت روسیه ایجاد کرده باشد. وی افزود، هنوز مشخص نیست که دلیل انفجار ناشی از ناکامی در سیستم پرتاب موشک بوده باشد.
دونالد ترامپ رئیسجمهور این کشور هم روز گذشته درباره انفجار در روسیه واکنش نشان داده بود. او در پیامی توییتری در این باره نوشت: «ایالات متحده دارد اطلاعات بیشتری درباره یک انفجار موشکی ناکام در روسیه به دست میآورد. ما هم فناوری مشابه، اما پیشرفتهتری داریم. انفجار [موشک] “اسکایفال” روسیه باعث نگرانی در مورد هوای اطراف آن تأسیسات و مناطق بسیار فراتر از آن شده است. این خوب نیست».
اظهارات آمریکاییها درباره ماهیت انفجار در شمال روسیه بعد از خروج رسمی این دو کشور از معاهده منع موشکهای هستهای میانبُرد موسوم به «INF» صورت گرفته است.
۱۱ مردادماه «مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا با اعلام خروج رسمی کشورش از این معاهده مدعی شده بود: «در تاریخ دوم فوریه ۲۰۱۹، ایالات متحده به روسیه شش ماه فرصت داد تا به پایبندی به معاهده منع موشکهای هستهای میانبرد بازگردد. روسیه مخالفت کرد، پس این توافق امروز پایان مییابد».
وی با انداختن مسئولیت فروپاشی این توافق امنیتی بر گردن روسیه، افزود: «آمریکا بخشی از توافقی نخواهد بود که طرف دیگر آن را نقض میکند. روسیه تنها مقصر [فروپاشی این توافق] است».
«رویترز» بعد از این توئیت پامپئو، به نقل از چند مقام ارشد در دولت آمریکا گزارش داده بود واشنگتن از این به بعد خود را مقید به عدم ساخت و ذخیره موشکهای میانبرد با قابلیت حمل کلاهکهای هستهای نخواهد دانست .