با خروج شرکت های آمریکایی از چین کدام کشورها سود می کنند؟
در هر جنگ تجاری بازندگان و برندگانی وجود دارد. در حالی که آمریکا و چین ممکن است از تشدید اختلافاتشان و بالا بردن تعرفه های واردات ضرر کنند اما سایر کشورها در آسیا ممکن است از این موضوع بهره ببرند.
بسیاری از شرکتهای آمریکایی محصولاتشان را در چین تولید می کنند یا از محصولات تولید چین در زنجیره تامین جهانی خود استفاده میکنند؛ اما برای اجتناب از تعرفه های بالاتر آمریکا روی محصولات چینی، تولیدکنندگان آمریکایی ممکن است فعالیتشان را به کشورهای آسیایی دیگر منتقل کنند.
گروهی از اقتصاددانان در شرکت نومورا در گزارشی که در ماه ژوئن منتشر شد، به رتبه بندی کشورهایی پرداختند که از اختلافات تجاری میان آمریکا و چین و وضع تعرفه علیه صادرات یکدیگر بیشترین سود را خواهند برد. طبق گزارش نومورا، محصولاتی که محل تولیدشان ممکن است جابهجا شود، عمدتا محصولات الکترونیکی، مبلمان و کالاهای مسافرتی است.
جابهجایی تولید محصولات در چین گزینهای است که جمعه گذشته از سوی دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا مطرح شد. وی در پیامی در توییتر از شرکتهای آمریکایی خواست فورا به بررسی راههای جایگزین فعالیت تجاری در چین بپردازند.
ترامپ در همین توییتر اعلام کرد تعرفه ها روی واردات کالاهای چینی به ارزش ۲۵۰ میلیارد دلار را از اول اکتبر از ۲۵ به ۳۰ درصد افزایش خواهد داد.
وی همچنین گفت که عوارض واردات ۳۰۰ میلیارد دلار کالای چینی که از اول سپتامبر اجرایی میشود، ۱۵ درصد به جای ۱۰ درصد افزایش پیدا خواهد کرد. این افزایش تعرفه پس از اقدام چین در افزایش تعرفه روی ۷۵ میلیارد دلار کالای آمریکایی صورت گرفت.
کشورهای بازار نوظهور از جنگ تجاری امسال آسیب دیده اند. شاخص “ام اس سی آی” بازار نوظهور از ابتدای سال ۲۰۱۹ تاکنون ثابت بوده، در حالی که شاخص “اس اند پی ۵۰۰” بیش از ۱۴ درصد رشد کرده است. اما تحلیلگران می گویند هنوز فرصتهای گسترده ای در بازارهای نوظهور وجود دارد.
بر اساس گزارش پایگاه خبری بیزنس اینسایدر، تحلیل شرکت نومورا نشان می دهد هشت کشور آسیایی از تشدید جنگ تجاری میان آمریکا و چین سود می برند و تولید ناخالص داخلی آنها می تواند از اختلاف میان این دو قدرت اقتصادی بالاتر رود. این کشورها عبارتند از:
۱- ویتنام
رشد تولید ناخالص داخلی از محل تجارت: ۷.۹ درصد
محصولات عامل این رشد: قطعات الکتریکی برای تلفن و قطعات برای دستگاههای دفتری و دستگاههای پردازش اطلاعات اتوماتیک. این کشور می تواند شاهد رشد ۵ درصدی مجموع صادراتش باشد.
۲- تایوان
رشد تولید ناخالص داخلی از محل تجارت: ۲.۱ درصد
محصولات عامل این رشد: قطعات الکتریکی برای تلفن و قطعات برای دستگاههای دفتری و پردازش اطلاعات اتوماتیک.
۳- مالزی
رشد تولید ناخالص داخلی از محل تجارت: ۱.۵ درصد
محصولات عامل این رشد: نیمه رساناها و گاز طبیعی
۴- هنگ کنگ
رشد تولید ناخالص داخلی از محل تجارت: یک درصد
محصولات عامل این رشد: طلا
۵- کره جنوبی
رشد تولید ناخالص داخلی از محل تجارت: ۰.۸ درصد
محصولات عامل این رشد: قطعات الکتریکی برای تلفن و قطعات برای دستگاههای دفتری و دستگاههای پردازش اطلاعات اتوماتیک.
۶- سنگاپور
رشد تولید ناخالص داخلی از محل تجارت: ۰.۷ درصد
محصولات عامل این رشد: طلا
۷- تایلند
رشد تولید ناخالص داخلی از محل تجارت: ۰.۵ درصد
محصولات عامل این رشد: این کشور ممکن است شاهد رشد واردات چین باشد. واردات اصلی این کشور دستگاههای دفتری، تجهیزات الکترونیکی، خودرو، طلا و نفت هستند.
۸- فیلیپین
رشد تولید ناخالص داخلی از محل تجارت: ۰.۱ درصد
محصولات عامل این رشد: این کشور می تواند شاهد رشد ۳.۲ درصدی کل صادراتش باشد. صادرات اصلی فیلیپین نیمه رساناها و تجهیزات الکترونیکی هستند.