لوازم خانگي گرانتر از دلار!

 نوسان نرخ ارز روي ديگر سکه بازار لوازم خانگي را نمايان کرد.گراني بي سابقه لوازم خانگي ! بازار لوازم خانگي صحنه تقابل وارد‌کنندگان و توليدکنندگان!تحريم‌ها، عوامل رواني و واسطه گري!اگر قيمت‌ها را آزاد بگذارند، با افزايش رقابت و عرضه، نرخ‌ها نيز قطعاً کاهش مي‌يابد و با افزايش تقاضا رونق به بازار لوازم خانگي باز مي‌گردد.

به گزارش عصرخبر به نقل از اقتصاددان- .وجود بازار گسترده لوازم خانگي در کشورمان موجب شد تا طي سال‌هاي گذشته دست‌اندرکاران بخش صنعت، سرمايه‌گذاري در توليد اين محصولات را در دستور کار قرار دهند.

بر اين اساس با سرمايه‌گذاري بخش خصوصي و دولتي خطوط توليد لوازم خانگي با احداث شهرک‌هاي صنعتي در کشور راه‌اندازي شد و در سال‌هاي نخست آغاز به‌کار واحدهاي صنعتي، برخي لوازم خانگي ساخت داخل توانستندجايگاهي نسبي در بازار داخلي به‌دست‌آوردند اما روزگار خوش توليد‌کنندگان داخلي ديري نپاييد، زيرا مثل هميشه موج واردات بر سر آنان باريد و رقيب خارجي با ارز ارزان داخلي به نبرد آنان آمد! و شرايطي را فراهم کرد که برندهاي نسبتاً موفق توليد داخلي لوازم خانگي يکي پس از ديگري از صحنه رقابت خارج شدند و معدود توليد‌کنندگان کنوني نيز در تلاش براي ادامه حيات، با ظرفيت 40درصدي به توليد مشغول هستند.

تا اينکه گران شدن دوباره نرخ ارز به‌دليل اعمال برخي محدوديت‌هاي ارزي در سال‌جاري زمينه را براي احياي دوباره توليد داخلي لوازم خانگي فراهم کرد و اکنون توليد‌کنندگان در تلاش هستند که با فعال کردن ظرفيت خالي توليدات لوازم خانگي ايراني بتوانند سهم عمده‌اي از بازار را در اختيار گرفته و اقبال مصرف‌کنندگان از لوازم خانگي خارجي را دوباره به سمت لوازم خانگي داخلي معطوف کنند.

اما نوسان نرخ ارز روي ديگر سکه بازار لوازم خانگي را نمايان کرد؛ جايي که با قرار گرفتن اين محصولات در اولويت 9 و 10کالايي عملاً واردات لوازم خانگي خارجي با موانع تازه‌اي روبه‌رو شد و با گراني بي‌سابقه اين محصولات، بازار لوازم خانگي به صحنه تقابل وارد‌کنندگان و توليدکنندگان تبديل شد. در اين ميان نيز محمد‌رضا دياني رئيس هيأت مديره انجمن توليد کنندگان لوازم خانگي در گفت‌وگو با ايلنا اعلام کرده است که ميزان فروش لوزام خانگي در يک روند نزولي به شدت در حال کاهش است.

چرا قيمت لوازم خانگي بيش از دلار افزايش يافت؟

وي معتقد است: کاهش همزمان توليد و واردات لوازم خانگي باعث افزايش قيمت و در نتيجه کاهش تقاضاي اين کالاها از سوي مردم شده است. در افزايش قيمت لوازم خانگي علاوه بر عوامل خارجي از جمله تحريم‌ها، عوامل رواني و واسطه گري نيزتأثير داشته ‌است به گونه‌اي که قيمت لوازم خانگي، فراتر از افزايش قيمت دلار بالا رفته و در حقيقت
از افزايش نرخ دلار، سوء‌استفاده شده است.

وي گفت: شرايط ارزي و مسئله سرمايه در گردش مهمترين چالش واحدهاي توليدي است.

13 برابر شدن تعهدات ال- سي!

همچنين واحدهاي توليدي تا پيش از اين با گشايش 10 درصد ال- اسي مي‌توانستند مواد اوليه وارد کنند، اما هم‌اکنون با 130 درصد ارز مبادله‌اي بايد ال- سي باز کنند که همين امر باعث مشکلات عديده‌اي براي آنها شده است. در عين حال بانک مرکزي و بانک‌هاي خصوصي نيز توليدکنندگان را بلاتکليف گذاشته‌اند و اين در حالي است که تاريخ مصرف بسياري از کالاها و مواد اوليه در گمرکات رو به پايان است.

دبيرکل انجمن صنايع لوازم خانگي: با همه اين اوصاف دولت دخالت نکند

حبيب‌الله انصاري دبيرکل انجمن صنايع لوازم خانگي ايران نيز اظهار داشته است که ساماندهي قيمت‌ها براساس تقاضاي بازار، اثربخشي زيادي در بهبود شرايط فعلي بازار لوازم خانگي خواهد داشت.

به گفته وي بررسي‌هاي اين انجمن نشان مي‌دهد اگر قيمت‌ها را آزاد بگذارند، با افزايش رقابت و عرضه، نرخ‌ها نيز قطعاً کاهش مي‌يابد و با افزايش تقاضا رونق به بازار لوازم خانگي باز مي‌گردد.

وي مي‌گويد: دو ماه پيش تفاهم نامه‌اي بين سازمان حمايت از توليد کنندگان و مصرف کنندگان و انجمن لوازم خانگي ايران امضا شد تا اين انجمن درخواست واحدهاي صنعتي براي افزايش نرخ را به سازمان حمايت اعلام کند و پس از تأييد نهايي اين سازمان نرخ‌هاي جديدابلاغ شوند اما اين روند بسيار زمانبر است.

توليدکنندگان لوازم خانگي تقاضاي افزايش 5 تا 20 درصدي داشته‌اند که نوع کالا، تنوع لوازم خانگي، شيوه توليد، شرايط توليد، کميت و کيفيت بازار دراين‌باره مورد توجه است و انجمن صنايع لوازم خانگي اعلام کرده است که توليدکنندگان براي سودجويي و سود بيشتر، قيمت‌گذاري نمي‌کنند و مشکل نقدينگي دارند و به دنبال بازگشت سريع پول و سرمايه به چرخه توليد هستند بنابراين الزاماً هميشه رويکرد افزايشي در قيمت‌گذاري نخواهند داشت.

وي معتقد است: لوازم خانگي، طيف گسترده‌اي از کالاها را در بر مي‌گيرد و عوامل گوناگون و متنوعي در تعيين قيمت آن نقش دارند. به گفته توليد‌کنندگان، اکنون صنعت لوازم خانگي دومين صنعت اشتغالزا در کشور پس از صنايع خودرو‌سازي‌ است.

اما بررسي وضعيت کارخانه‌هاي توليد‌کننده لوازم خانگي و ميزان ساخت داخل يا مونتاژبودن اين محصولات پاشنه آشيل اين صنعت است چراکه اکنون سهم مواد اوليه و قطعات وارداتي در توليد لوازم خانگي داخلي بسيار بالاست.

از سوي ديگر به‌نظر مي‌رسد به‌رغم پيشرفت‌هاي به‌دست آمده در توليد اين محصولات هنوز هم توليد‌کنندگان داخلي با تکنولوژي روز دنيا در توليد اين محصولات فاصله دارند.

در حال حاضرتوليدکننده لوازم خانگي در شرايطي است که براي سودجويي و سود بيشتر قيمت‌گذاري نمي‌کند بلکه براي تأمين نقدينگي تلاش مي‌کند.
بنابراين اگر قيمت‌گذاري آزاد باشد، توليدکننده ميزان سودي را بر مي‌گزيند که برگشت سرمايه‌اش را تسريع کند. البته براساس تصميم بانک مرکزي، ارز مبادله‌اي به لوازم خانگي نيز تعلق مي‌گيرد اما هنوز گزارشي درباره اينکه اين بخش ارز مبادلاتي گرفته باشد، دريافت نشده است.

عضویت در تلگرام عصر خبر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
طراحی سایت و بهینه‌سازی: نیکان‌تک