تلاش آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران هیچ مبنای قانونی ندارد

یک کارشناس مسائل آمریکا، با بیان اینکه تلاش دولت واشنگتن به منظور تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران با توسل به راهکارها و بهانه‌های مختلف، غیر قانونی است، گفت: قاعدتا کشورهای عضو شورای امنیت باید با این موضوع مخالفت کنند.

فواد ایزدی در گفت‌وگو با ایسنا در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اخیرا روزنامه «نیویورک تایمز» در مطلبی اعلام کرده است که وزیر امور خارجه آمریکا در حال آماده‌سازی یک استدلال حقوقی است که نشان دهد آمریکا هنوز عضوی از توافق هسته‌ای با ایران است و این بخشی از یک راهبرد پیچیده برای تحت فشار قرار دادن شورای امنیت سازمان ملل است که تحریم تسلیحاتی علیه تهران را تمدید کرده و اطمینان حاصل کند که تحریم‌های سختگیرانه‌تری علیه ایرانی اعمال شود، گفت: هدف آمریکایی‌ها این است که محدودیت‌های تسلیحاتی علیه ایران باقی بماند و با توجه به اینکه آمریکایی‌ها باید منطقه غرب آسیا را ترک کنند، احساس می‌کنند که اگر توانمندی تسلیحاتی ایران بیشتر شود، سرعت خروج آن‌ها نیز افزایش پیدا می‌کند؛ بنابراین آن‌ها نسبت به توانمندی تسلیحاتی ایران دغدغه‌مند هستند در حالی که تسلیحات ایران، تسلیحات متعارفی است.

این استاد دانشگاه، با بیان این که در خود مقاله نیویورک تایمز نیز اشاره شده که آمریکا از برجام خارج شده و رسما در بیانیه‌ای که کاخ سفید در این زمینه حدود دوسال پیش منتشر کرد از کلمه END استفاده شده است و این به معنای پایان رسمی حضور آمریکا در برجام است، ادامه داد: اینکه آمریکا از یک توافقی خارج شود و آن را پایان یافته اعلام کند و دوباره بخواهد به آن توافق متوسل شود و خود را عضوی از آن بداند نه در راستای اینکه سیاست گذشته خود را اصلاح کند بلکه در این راستا که می خواهد برای حل دغدغه های خود تحریم‌ها علیه ایران تمدید شود و از مکانیزم ماشه استفاده کند، امری غیر قانونی است چرا که وقتی که آمریکا بیانیه داده و از کلمه END استفاده کرده این موضوع به این معناست که رسما از برجام خارج شده است.
 
فواد ایزدی با بیان اینکه طرف‌های دیگر برجام هنوز از این توافقنامه به صورت رسمی خارج نشده‌اند، تصریح کرد: البته اروپایی‌ها نیز با اجرا نکردن تعهدات خود در عمل از برجام خارج شده‌اند ولی رسما در این زمینه بیانیه‌ای منتشر نکرده‌اند. بنابراین رسما خارج نشده‌اند. دولت های چین و روسیه نیز همچنان در برجام حضور دارند.

وی افزود: آمریکایی‌ها مدعی هستند که همچنان عضوی از برجام هستند تا کل این توافق را نابود کنند چرا که استفاده از مکانیزم ماشه یعنی اینکه ما به شرایط قطعنامه 1929 بازگردیم.

این استاد دانشگاه گفت: در واقع یکی دیگر از اهداف آمریکایی‌ها از دنبال کردن این موضوع آن است که می‌خواهند کشورهایی که هنوز رسما از برجام خارج نشده‌اند را از این توافقنامه خارج کنند.

وی با بیان اینکه اقدام آمریکایی‌ها در این زمینه قانونی نیست و قاعدتا دیگر کشورهای عضو شورای امنیت باید با این مسئله مخالفت کنند، تاکید کرد: این نوع رفتارها نگاه فکری آمریکا را نشان می‌دهد و اینکه آن‌ها به قوانین بین‌المللی تعهدی ندارند و صرفا از آن‌ها برای تحقق اهداف خود استفاده می‌کنند.

ایزدی گفت: آمریکایی‌ها تقریبا حدود دو سال است که از برجام خارج شده‌اند و از نظر قانونی معنا ندارد که مدعی باشند که همچنان عضو از این توافق هستند نه با این هدف که تلاش داشته باشند اشتباه گذشته‌شان را در مورد این توافق جبران کنند بلکه می‌خواهند دیگرانی را که هنوز در برجام باقی مانده‌اند را خارج کنند. صحبت‌های آمریکایی‌ها در این زمینه قانونا و عقلا پذیرفته شده نیست.

وی در پاسخ به این سوال که برخی معتقدند هدف آمریکایی‌ها از این موضوع این است که کاری کنند که ایران رسما خود از برجام خارج شود، گفت: در پاسخ به این سوال باید به این موضوع توجه داشت که برجام یک امر مقدس نیست. برجام توافقی بود که طی آن طرف های مقابل ایران نسبت به توانمندی‌های هسته‌ای ایران دغدغه هایی داشتند که بر اثر این توافق دغدغه آنها حل شد ولی ایران به آن اهدافی که از برجام دنبال می‌کرد نرسید چرا که اکنون تحریم‌هایی که کشورمان با آن روبرو است بیش از برجام است و فروش نفت ما کمتر از قبل از برجام است بنابراین این موضوع که ایران در این توافق بماند یا نماند خیلی مطرح نیست.

ایزدی ادامه داد: زمانی که یک توافق کارآمدی برای شما ندارد، اینکه شما رسما در آن باشید یا نباشید موضوعیتی ندارد و تنها زمانی این امر ممکن است موضوعیت پیدا کند که از این توافق نامه به عنوان یک امر مقدس یاد شود که چنین تفکری بعضا در کشور وجود دارد و عده‌ای برجام را مقدس می دانند.

 ایزدی در پاسخ به این سوال که آیا با توجه به صحبت‌های شما می‌توان گفت که آمریکا نمی‌تواند هدف خود را به پیش ببرد و با مخالفت دیگر اعضای شورای امنیت روبرو می‌شود؟ گفت: من عرض نکردم که آمریکا نمی‌تواند، چرا که آمریکا قلدری‌های خاص خود را دارد و ما هم مشکلات خود را داریم ولی معتقدم که قاعدتا باید دیگر کشورهای عضو شورای امنیت با آن مخالفت کنند چرا که یک کار قانونی نیست. در واقع عرض من این نیست که آمریکا نمی‌تواند این کار را انجام بدهد چرا که ما با یک کشور قلدر روبرو هستیم، بلکه صحبت این است که این کار غیرقانونی است.

عضویت در تلگرام عصر خبر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
طراحی سایت و بهینه‌سازی: نیکان‌تک