افزایش قربانیان بیعدالتی آموزشی در شرایط کرونایی از ۳.۵ به ۵ میلیون نفر/ این آمار فاجعه نیست؟
گروه سیاسی خبرگزاری تسنیم-سیده فاطمه حبیبی: سید جواد حسینی، معاون وزیر آموزش و پرورش، 18 دیماه در نشست هم اندیشی معاون اول رییس جمهوری با جمعی از خیران، فعالان اقتصادی، احزاب و سمن های سیستان و بلوچستان بیان کرد: «با وجود اهمیت آموزش مجازی هم اینک 30 درصد دانش آموزان یعنی حدود پنج میلیون دانش آموز از وسایل هوشمند آموزش بیبهره هستند.»
این آمار جدید در حالیست که پیش از این تعداد دانش آموزان بازمانده از تحصیل، 3/5 میلیون نفر اعلام شده بود، و حتی معاونت آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش، با ارسال نامه به خبرگزاری تسنیم، از تلاش برای انسداد مبادی ترک تحصیل سخن گفته بود.
با این وجود، جهش ناگهانی آمار و ارقام، نشان میدهد حتی اگر آمارها هم از ابتدا دقیق نبوده، اما از سمت مسئولین نیز تقریباً هیچ اقدام موثری برای مقابله با ترک تحصیل ناگهانی و دست جمعی دانش آموزان صورت نگرفته است. اگر جمعیت دانش آموزی کشور را 14 میلیون نفر در نظر بگیریم یعنی بیش از یک سوم دانش آموزان کشور در سال جاری، تحصیل را ادامه ندادهاند.
این آمار بیش از آنکه یک خبر باشد، اعلام یک فاجعه است، هم در سطح اجتماعی، هم در سطح مدیریتی. معاون وزیر آموزش و پرورش با افسوس این آمار را بیان میکند، سایر مسئولان هم تایید میکنند. بدون آنکه کسی مسئولیت بپذیرد یا اقدامی کند. همه هم میدانند که دلیل اصلی این ترک تحصیل دست جمعی، نداشتن وسایل هوشمند، برای اتصال به آموزش مجازی است. اما در بهترین حالت آموزش و پرورش، پس از بیش از 4 ماه از آغاز سال تحصیلی، از راهاندازی پویشی بنام «طرح هدایت» به تازگی خبر میدهد که طی آن نذورات و خیریهها به مسیر اهدای تبلت به دانش آموزان هدایت میشوند.
این حرف معنایی جز این ندارد که چهار ماه تمام، اقدامی نه تنها صورت نگرفته، حتی یک برنامه درست هم بعد از نامهنگاریهای متعدد و جلسات متعدد مدیران و معاونان آموزش و پرورش که در نامه ارسالی به خبرگزاری تسنیم از آن سخن گفته شده بود، تدوین نشده است. آمار هر روز رو به افزایش است و مسئولین فقط از این اقدام خیریهای به آن طرح خیریهای تغییر مسیر میدهند و حتی برای همین پویش خیریهها هم اعتراف میکنند تازه قدم برداشته اند. و باز سئوال همیشگی، 5 میلیون دانش آموز، یعنی 30 درصد کل جمعیت دانش آموزی، را چطور میتوان با خیریه به تحصیل برگرداند؟
البته دولت بالاخره پس از گذشت چند ماه از آغاز سال تحصیلی در اقدامی دیرهنگام در جلسه کارگروه اقتصادی کرونا مورخ 25 دی ماه به پیشنهاد وزارت ارتباطات، تصمیم به تأمین تسهیلات خرید وسایل هوشمند برای 2 میلیون دانش آموز گرفته است. این تسهیلات به شکل تهیه تبلت ارزان قیمت با سیم کارت مشخص، در اختیار دانش آموزان قرار میگیرد و خانواده به شکل اقساطی هزینه آن را خواهند پرداخت.تصمیمی که به نظر میرسد چندان با واقعیت جامعه همخوانی ندارد. و به اضافه کردن باری به معیشت شکننده خانوادههای محرومی که از شدت فقر، ترک تحصیل را به هزینه خرید تبلت ترجیح دادهاند، میانجامد و از هم اکنون با اطمینان میتوان گفت، تعداد بسیار زیادی از این خانوادهها قدرت پرداخت این هزینه را نخواهند داشت.
ضمن آنکه وظیفه دولت طبق قانون اساسی، فراهم کردن امکانات آموزشی رایگان برای دانش آموزان است. نه آنکه پس از چهار ماه و رشد فزاینده بازماندن دانش آموزان از تحصیل، تازه به فکر تهیه تبلت قسطی بیفتد که بیشک از شائبه سود مالی هم برای دولت خالی نخواهد بود. و حتی اگر این طرح دولت، با استقبال هم روبرو شود و در بهترین حالت 1/5 میلیون دانش آموز از آن استفاده کنند، ما تازه بر میگردیم سر همان آمار قبلی، همان 3/5 میلیون بازمانده از تحصیل. که اگر اقدامی نشود، به ترک تحصیل قطعی میانجامد.