مذاکره در بروکسل درباره «مذاکره در وین»
رابرت مالی از ارایه هرگونه جدول زمانی در این باره که پنجره احیای برجام تا چه زمانی باز خواهد ماند، خودداری کرده و گفت که نمیتواند گمانهزنی کند چه موقعی، زمان آن فرا میرسد که مزایای احیای برجام قابل بازیابی نخواهد بود
به نقل از اعتماد، «علی باقری» معاون سیاسی وزیر امور خارجه روز گذشته از برنامهریزی برای دیدار با انریکه مورا، معاون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگکننده کمیسیون مشترک برجام در روز چهارشنبه خبر داد.
باقری در توییتی در این باره نوشت: روز چهارشنبه، هماهنگکننده کمیسیون مشترک برجام (انریکه مورا) را در بروکسل ملاقات خواهم کرد تا گفتوگوهایمان را درباره مذاکرات نتیجهمحور ادامه دهیم. ایران مصمم به انجام مذاکراتی است که تحریمهای ظالمانه و غیرقانونی را به صورت کامل و موثر لغو کرده، عادیسازی روابط تجاری و اقتصادی با ایران را تضمین کرده و ضمانتهای معتبری برای عدم بدعهدی بیشتر فراهم کند.
مساله این است که آیا طرفهای مقابل از آمادگی واقعی برای انجام تعهدات خود، ازجمله فراخواندن یک ناقض غیرعضو به ترک خطمشیها و میراث مخرب گذشته برخوردارند؟ ادامه سیاست شکست خورده فشار حداکثری قطعا نمیتواند موانع پیش روی «مذاکرات برای لغو تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه» را بردارد، بلکه بر پیچیدگیهای فراوان مذاکرات خواهد افزود. «انریکه مورا» معاون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز پنجشنبه ۲۲ مهر ماه سفری به تهران داشت و با علی باقری دیدار و گفتگو کرد و در پایان طرفین توافق کردند که مباحث باقیمانده را در بروکسل ادامه دهند.
همزمان با اعلام این خبر از سوی مورا، «رابرت مالی» نماینده امریکا در امور ایران در جمع خبرنگاران و پس از پایان سفر به اروپا و منطقه غرب آسیا به پرسشهای آنها درباره سرنوشت برجام پاسخ داد.
رابرت مالی با طرح این ادعا که تمامی متحدان و شرکای امریکا «نگرانی عمیق و فزایندهای درباره سرعت و جهت پیشرفت برنامه هستهای ایران» دارند، گفت: بیصبری درباره عدم برگزاری گفتگوها (برای احیای برجام) در حال افزایش است. در این نقطه، یافتن توضیح منطقی برای علت طولانی شدن (بازگشت ایران به مذاکرات) دشوار است.
پنجره دیپلماسی هرگز بسته نخواهد شد و ما همچنان به پیگیری دیپلماسی حتی در صورتی که پیگیری دیگر گامها ضروری شود، ادامه خواهیم داد. این موضوع بدان معنا نیست که پنجره احیای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) برای همیشه باز خواهد بود.
ما در این باره که اگر ایران به گفتگوهای وین بازنگردد، زیاد فکر کردهایم. ما ایدههایی داریم و درباره آنها با شرکا درخصوص اینکه چه کارهایی در صورت از سرگرفته نشدن گفتگوها باید انجام شود، گفتگو کردهایم. از دیدگاه دولت، برجام پایان تعامل دیپلماتیک نبوده، این آغاز مسیری برای تعامل دیپلماتیک جامعتر است. برجام باید سکویی برای کمک به بازگشایی برای مذاکرات بیشتر و دیپلماسی بیشتر برای حل اختلافات با ایران باشد.»
براساس ترجمه خبرگزاری فارس، رابرت مالی از ارایه هرگونه جدول زمانی در این باره که پنجره احیای برجام تا چه زمانی باز خواهد ماند، خودداری کرده و گفت که نمیتواند گمانهزنی کند چه موقعی، زمان آن فرا میرسد که مزایای احیای برجام قابل بازیابی نخواهد بود.
مالی درباره نشست روز چهارشنبه «باقری کنی» با «انریکه مورا» گفت: «این نشست جایگزینی برای گفتگوها در وین نیست. امریکا و شرکایش در اروپا و خاورمیانه خود را برای زندگی کردن بدون توافق هستهای با ایران آماده میکنند. واشنگتن خواستار رسیدن به توافق از طریق دیپلماسی است، اما امریکا احتمال تطبیق خود با جهانی که ایران به تعهدات هستهای خود پایبند نباشد را مدنظر قرار میدهد.
رابرت مالی روز جمعه در پاریس با دیپلماتهای ارشد فرانسه، آلمان و انگلیس درباره مذاکرات معلق شده وین درخصوص برجام رایزنی خواهد کرد. سفر مالی به پاریس در ادامه سفر چهار روزه او به منطقه غرب آسیا صورت گرفت. مالی و «دانیل بنیام»، مقام ارشد وزارت خارجه امریکا در امور خلیجفارس از ۶ روز پیش تور منطقهای خودشان را با سفر به ابوظبی آغاز کردند و با شماری از مقامهای ارشد اماراتی دیدار کردند. دیدار با «فواد حسین»، وزیر امور خارجه عراق بخشی از برنامههای آنها در این سفر بود.
هیات امریکایی در ادامه به دوحه، پایتخت قطر سفر کرد و در آنجا با وزیر خارجه قطر که یک روز قبلتر با همتای ایرانیاش دیدار کرده بود، رایزنی کردند. آنها در ادامه به عربستان سعودی سفر کردند. در ریاض، مقامهای امریکایی درباره برنامه هستهای ایران و فعالیتهای منطقهای این کشور رایزنی کردند. مالی سپس گفتوگویی تلفنی با وزیر خارجه بحرین داشت