آیا آمریکا و اروپا بر سر سوریه به تقابل می‌رسند؟!

در شرایطی که طی هفته های اخیر و پس از دیدار وزرای خارجه آمریکا و روسیه، این دو کشور تلاشی جدی را برای برگزاری کنفرانس حل بحران سوریه در ژنو آغاز کردند، کشورهای اروپایی به سردمداری انگلیس و فرانسه مسیری متفاوت را در پیش گرفته اند. لغو تحریم اسلحه سوریه از سوی اتحادیه اروپا، اقدامی است که به طور مستقیم تحت تأثیر تلاش های این دو کشور انجام گرفته است.

در شرایطی که طی هفته های اخیر و پس از دیدار وزرای خارجه آمریکا و روسیه، این دو کشور تلاشی جدی را برای برگزاری کنفرانس حل بحران سوریه در ژنو آغاز کردند، کشورهای اروپایی به سردمداری انگلیس و فرانسه مسیری متفاوت را در پیش گرفته اند. لغو تحریم اسلحه سوریه از سوی اتحادیه اروپا، اقدامی است که به طور مستقیم تحت تأثیر تلاش های این دو کشور انجام گرفته است.

به گزارش «عصر خبر»، اتحادیه اروپا سرانجام با پیشنهاد بریتانیا و فرانسه برای لغو تحریم ارسال اسلحه به سوریه موافقت کرد. اقدامی که می‌تواند به مسلح کردن شورشیان سوریه‌ای منجر شود.

خبرگزاری رویترز می نویسد در پی شکست رایزنی‌ها در اتحادیه اروپا برای تمدید تحریم ارسال اسلحه به سوریه در روز دوشنبه، ششم خرداد، بریتانیا و فرانسه امکان آن را پیدا کردند که از ماه اوت شورشیان سوریه‌ای را مسلح کنند.

در اطلاعیه اتحادیه اروپا آمده است که بریتانیا و فرانسه تعهد داده‌اند «در این مرحله» هیچ سلاحی به سوریه ارسال نکنند، اما مقامات اتحادیه می‌گویند که تعهدات این دو کشور عملا تا اول ماه اوت بیشتر نیست.

با این حال اتحادیه اروپا دیگر موارد تحریم‌ها علیه سوریه را بار دیگر تصویب کرده است که شامل بلوکه کردن دارایی‌ها و منع سفر برای بشار اسد و دیگر مقامات ارشد حکومت سوریه می‌شود. از دیگر موضوعات این تحریم‌ها نیز منع تجارت با سوریه، تعلیق پروژه‌های زیربنایی و حمل و نقل است.

لندن و پاریس از ماه‌ها قبل بر این باورند که اتحادیه اروپا باید آشکارا از شورشیان سوریه حمایت کند و اجازه ارسال اسلحه برای آنان را بدهد، حتی اگر آنها قصد مسلح کردن شورشیان را هم نداشته باشند.

اما این پیشنهاد با مخالفت دیگر کشورهای عضو اتحادیه نظیر اتریش و سوئد مواجه شده بود که اعتقاد داشتند، ارسال سلاح‌ بیشتر به منطقه منجر به افزایش خشونت‌ها و گسترش ناآرامی‌ها می‌شود.

اکنون ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه بریتانیا، می‌گوید که نشست اخیر اتحادیه اروپا به لغو تحریم ارسال سلاح برای اپوزیسیون سوریه انجامیده است.

هیگ به خبرنگاران گفت: «اگرچه برنامه‌ای فوری برای ارسال سلاح به سوریه نداریم، اما این مسئله برای ما چنین امکانی را فراهم می‌کند که اگر در آینده وضعیت همچنان رو به‌ وخامت برود، بتوانیم موضعی مناسب اتخاذ کنیم».

اما در تحلیل دلایل این امر باید اشاره کرد که اتخاذ این تصمیم و لغو تحریم تسلیحاتی مخالفان سوریه، پس از آن صورت می گیرد که ارتش سوریه و نیروهای دولتی توانستند منطقه راهبردی «القصیر» در مرز این کشور با لبنان را که اهمیتی حیاتی برای مخالفان داشت، پاکسازی نمایند.

به نظر می رسد همین عامل سبب شده کشورهای غربی حامی مخالفان ضمن احساس خطر از روند اوضاع در عرصه میدانی، به تلاش های خود در جهت مخالف شدت بخشند. در این راستا، این کشورها و در رأس آنان انگلیس و فرانسه امیدوارند حتی در صورت برگزاری کنفرانس صلح در ژنو، کمک های تسلیحاتی آن ها به گروه های شورشی بتواند توازن قوا را در سوریه بر هم زده و دست بالا را در مذاکرات از آن  مخالفان کند.

البته این امر می تواند به نوعی بیانگر تشدید اختلاف نظر میان آمریکا و اروپا بر سر سوریه باشد. در این راستا، در حالی که آمریکا با رعایت ملاحظاتی از ورود مستقیم به عرصه درگیری های سوریه یا مسلح کردن مخالفان خودداری کرده، کشورهای اروپایی تمایل بیشتری به درگیر کردن خود نشان داده اند. امری که البته می تواند در میان مدت و بلندمدت در روابط آن ها با روسیه نیز برایشان تبعاتی داشته باشد.

عضویت در تلگرام عصر خبر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
طراحی سایت و بهینه‌سازی: نیکان‌تک