برنامه هاي اتحاديه تعاوني هاي كارگران ساختماني و فصلي كشور براي دستفروشان تهران اعلام شد
پیش بینی می شود پس از عید سعید فطر جلسات تخصصی تا حصول نتیجه لازم و عملیاتی شدن طرح برگزار شود.
در پي انتشار گزارشي تحت عنوان’ساماندهي دستفروشان تهران چه زماني به نتيجه مي رسد؟‘ جمشيد ديو سالار مدير عامل اتحاديه تعاوني هاي تامين نياز استادكاران وكارگران ساختماني و فصلي كشور در يادداشتي ارسالي توضيحاتي را در اين باره ارائه كرد.
به گزارش عصر خبر، متن كامل توضيحات مدير عامل اتحاديه تعاوني هاي تامين نياز استادكاران و كارگران ساختماني و فصلي كشور به شرح زير است:
چندی پیش خبرگزاری فارس به نقل از شهرداری تهران مطلبی درخصوص ساماندهی دستفروشان شهر تهران و صدور کارت شناسائی برای دستفروشان منتشر کرد که اتفاقا توازی خاصی با اهداف اتحادیه تعاونی صنفی کارگران ساختمانی و مشاغل فصلی و غیررسمی دارد.
متعاقب آن سایت خبری تحلیلی عصرخبر به موضوع ساماندهی دستفروشان تهران و نقش اتحادیه تعاونی صنفی پرداخته ، با مخاطب قراردادن مدیران اتحادیه تعاونی صنفی ، طرح و برنامه و موضع اتحادیه را در این زمینه جویا شده است .
بر همین اساس لازم شد با ارائه توضیحات بیشتر ،گام دیگری در جهت تنویر نگاه مخاطبان عزیز برداشته و آنان را در جریان چالشهای موجود و اقدامات صورت گرفته در این راستا قرار دهم .
ابتدا لازم میدانم به بررسی جایگاه قانونی شغل دستفروشی بپردازم ؛بطور کلی مجموعه متنوعی از قوانین در ارتباط با پدیده دستفروشی توسط موافقان و مخالفان این پدیده مورد استفاده قرار می گیرند ، بطور مثال بند ۱ از ماده ۵۵ قانون شهرداری سد معابر عمومی و اشغال پیاده روها و استفاده غیرمجاز از آنها را ممنوع کرده ، شهرداری مکلف است نسبت به رفع موانع موجود و آزاد نمودن معبر اقدام نماید ، همچنین بند ۲۰ همین ماده تاکید می کند که شهرداریها موظفند با مشاغل مزاحم یا تاسیس اماکنی که بنحوی موجب مزاحمت شهروندان باشد برخورد کند ، این موارد ازجمله موارد مورد تاکید مخالفان وجود پدیده دستفروشی به عنوان مهمترین مصداق اقتصاد غیررسمی شهری به حساب می آید .
اما موافقان وجود پدیده دستفروشی علاوه بر استناد به حق انتخاب شغل توسط افراد در قانون اساسی کشور ، به بند ۳ و ۸۵ قانون نظام صنفی کشور که به ترتیب ایجاد واحدهای صنفی سیار و برگزاری روزبازارها را به رسمیت می شناسند ، اشاره می کند و معتقدند می بایست تلاشها معطوف برسمیت شناختن حوزه اشتغال غیررسمی به عنوان واقعیتی انکارناپذیر باشد .
قانون دیگری که در جهت حمایت از شغل دستفروشی می تواند مورد استفاده قرار بگیرد قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار مصوب ۱۳۹۰/۱۱/۱۶ مجلس شورای اسلامی است که در ماده ۱ این قانون به تشکیل اتاقهای بازرگانی،صنایع،معادن،کشاورزی و تعاون مرکزی جمهوری اسلامی ایران تاکید گردیده و در ماده ۵ این قانون ، اتاقها مکلف شده اند زمینه لازم را برای ساماندهی ، ایجاد و ثبت تشکل های اقتصادی فعال برای آندسته از فعالیتهای اقتصادی که فاقد تشکل فعال هستند که از جمله آنها دستفروشی است ایجاد نمایند .
مطابق با ماده ۵ قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار اتحادیه تعاونی های صنفی کارگران ساختمانی و مشاغل فصلی و غیررسمی تشکیل شده است .
اتحادیه تعاونی های صنفی کارگران ساختمانی و مشاغل فصلی کشور که ماحصل تلاش در حوزه ساماندهی کارگران ساختمانی از سال ۸۷ می باشد در بخش صنعت ساختمان که از جمله شاخه های مشاغل غیررسمی است ، موفق به انجام فعالیتهای درخشانی گردیده که دستاورد آن بستر سازی اجرای طرح نظام استادکاری می باشد .
از جمله اقدامات مهم اتحادیه تعاونی های صنفی کارگران ساختمانی و مشاغل فصلی کشور در بخش ساماندهی مشاغل فصلی و غیررسمی که دستفروشان یکی از شاخه های کاری مرتبط با شاغلین فصلی و غیررسمی می باشد ،انعقاد تفاهم نامه با صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر بمنظور بهره مندی دستفروشان از مزایای بیمه اجتماعی و بسته بیمه فراگیر شامل بیمه تکمیلی و سایر خدمات بیمه ای می باشد .
همچنین صدور گواهی فعالیت صنفی به عنوان شناسنامه شغلی برای یکایک دستفروشان از طریق سایت اتحادیه می باشد .
اتحادیه تعاونی های صنفی کارگران ساختمانی و مشاغل فصلی کشور درنظر دارد طی تفاهمنامه ای که با سازمان آموزش فنی حرفه ای منعقد نموده است برای آن دسته از دستفروشانی که از طریق سایت اتحادیه اقدام به اخذ گواهی فعالیت صنفی نموده اند کلاسهای مهارت فروش و یا کلاسهای مرتبط با نوع مهارت مورد نیاز برگزار نماید .
همچنین اتحادیه تعاونی صنفی درنظر دارد نسبت به تامین مواد اولیه و محصول قابل فروش برای دستفروشان و درج آن در سامانه نیما اقدام نماید .
با توضیحات ارائه شده در خصوص اقدام شهرداری جهت ساماندهی دستفروشان تهران به نظر می رسد اهداف این اتحادیه با شهرداری تهران همسوئی خاصی دارد و همانطور که سایت خبری تحلیلی عصر خبر به آن اشاره داشته بدون حضور اتحادیه تعاونی های صنفی کارگران ساختمانی و مشاغل فصلی کشورنتیجه بخش نمی باشد، به همین منظور مکاتباتی از سوی اتحادیه تعاونی صنفی با معاونت خدمات شهری و شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران صورت گرفته و پیش بینی می شود پس از عید سعید فطر جلسات تخصصی تا حصول نتیجه لازم و عملیاتی شدن طرح برگزار شود.
ممکن است صدور کارت شناسائی که از سوی شهرداری مطرح شده است در کوتاه مدت ره گشا باشد اما تجربه اقدامات مشابه صورت گرفته در سایر شهرهای کشور گویای عدم توفیق اینگونه اقدامات بوده است به طوري كه در درازمدت شاهد بروز معضلات جدیدی خواهد بود .
بی شک همکاری شهرداری تهران با اتحادیه تعاونی های صنفی کارگران ساختمانی و مشاغل فصلی کشور موجود بعنوان تنها متولی ساماندهی مشاغل فصلی و غیررسمی مثمرثمر خواهد بود. با عنایت به اوضاع نابهنجار اقتصادی ، ساماندهی و حمایت از دستفروشان به نوعی حمایت از دهک های پائین جامعه و کمک به معیشت قشر عظیم فروشندگان سیار خواهد بود .
باید در نظر داشت دستفروش اگر در گوشه خیابان دستفروشی نکند نمی تواند خرج زندگیش را تامین نماید. دستفروشان افرادی هستند که با نیستی و از دست دادن همه چیز خود یک قدم فاصله دارند و آن همین بساط ساده آنهاست ، دستفروشان به هر دلیل نتوانسته اند شغل مناسبی برای خود پیدا کنند ، شغلی که فضا و مکان مشخصی داشته باشد . همین امر باعث شده است به گوشه خیابان پناه ببرند و قطعا اگر همین را هم از آنها بگیرند زندگی آنها دچار بحرانی اساسی می شود . بسیاری از این افراد بدلیل جبر اقتصادی و مشکلات زندگی مجبور به دستفروشی شده اند ، طوریکه اگر دستفروشی نکند نان شب نخواهد داشت.
متاسفانه تا كنون نگاه جامعه به مشاغل غیررسمی و دستفروشان در کشورمان با وجود اهمیت بسیار و تاثیر این بخش در رونق اقتصادی به ویژه در بازار ، نگاه حمایتی نبوده است . دستفروشان قشری از جامعه هستند که محتاج هستند اما گدائی نمی کنند ، دزدی نمی کنند،كار مي كنند.دستفروشی و روند رو به پیشرفت آن سالها مجمع امورصنفی را درگیر کرده است که اگر پیشتر از این دارای متولی می شده و ساماندهی می گردید بسیاری از مشکلات اصناف برطرف می شد .
اکنون که اتحادیه تعاونی صنفی کارگران ساختمانی و مشاغل فصلی كشور بعنوان متولی ساماندهی دستفروشان ورود کرده است ، به نظر می رسد ضرورت بازنگری در تفکرات ، ایده ها و نگرش های مسئولان ، مدیران و کارشناسان عرصه اقتصادی مدیریت شهری به ویژه شاغلان دست اندکار مشاغل غیررسمی و دستفروشان کلید گشایش معضل ساماندهی دستفروشان باشد .
بنابراین بدون سازماندهی اصولی ، علمی و منطقی و برنامه ریزی شده نمیتوان به اهداف از پیش تعیین شده در خصوص تنظیم بازار و ایجاد توازن در عرضه و تقاضا و ارتقا معیشتی دستفروشان و ارتقا کیفیت فضا و مبلمان شهری دست یافت .
اتحادیه تعاونی صنفی کارگران ساختمانی و مشاغل فصلی و غیررسمی سعی کرده تا ضمن شناخت دقیق ساختار های حاکم بر نحوه فعالیت دستفروشان ، به راهکارهای منطقی در سازماندهی و ساماندهی آنان دست یابد و از طریق تشریک مساعی و همکاری سازمان هايی مثل شهرداری،شورای اسلامی،تعاون،کار و رفاه اجتماعی، نیروی انتظامی و سایر ادارات ذیربط ، زمینه مناسب برای کاهش مشکلات و تنگناهای ایجاد شده توسط دستفروشان در فضاهای شهری و استفاده از قابلیت ها و توانمندی های این قشر قدم های موثری بردارد تا بدین ترتیب شاهد کاهش تنش بین دستفروشان و ماموران شهرداری که گه گاهی همین تنش برای رسانه های معاند خوراک رسانه ای خوبی برای سیاه نمائی وضع اجتماعی، معیشتی و فرهنگی جامعه می گردد ، باشیم .(ان شالله)