نیروهای مسلح، وزارت اطلاعات و سازمان انرژی اتمی از قانون شفافیت مسنثنی شدند؟

همشهری آنلاین نوشت:محمدتقی نقدعلی، نماینده مجلس می گوید: در سازمان‌ها و نهادهای امنیتی، فعالیت‌های امنیتی و محرمانه از طرح شفافیت قوای سه‌گانه مستثنی شدند اما مازاد این فعالیتها، یعنی دیگر اقدامات این نهادها و سازمان‌ها در قالب طرح شفافیت قرار می‌گیرد.

نیروهای مسلح، وزارت اطلاعات و سازمان انرژی اتمی از قانون شفافیت مسنثنی شدند؟

دیروز سخنگوی کمیسیون شوراهای مجلس از اصلاح ۲ بند از طرح شفافیت قوای سه‌گانه در این کمیسیون خبر داد و با اشاره به اصلاح طرح شفافیت قوای سه‌گانه، دستگاه‌ها و سایر نهادها در این کمیسیون گفت که با توجه به اینکه در جلسه علنی دو بند ۱-۴ و ۱-۵ ماده (۱ طرح مذکور به کمیسیون ارجاع شد، با حضور مسئولان دستگاه‌های اجرایی و کارشناسان مرکز پژوهش‌ها، جلسه‌ای برگزار شد و این دو بند با اصلاحاتی به تصویب رسید.
این درحالی است که محمد تقی نقدعلی دیگر نماینده مجلی در این باره اعلام کرد که هنوز این طرح در دست مطالعه و پیشنهادات نمایندگان مجلس قرار دارد و طرحی در این باره تصویب نشده و اتفاقی نیفتاده است.

نقدعلی


به گفته روح‌الله نجابت اصلاحات بر روی این ۲ بند ارجاعی در مورد طرح شفافیت قوای سه‌گانه در کمیسیون شوراها و امور داخلی اعمال شده است. طبق مصوبه کمیسیون درباره بند ۱-۴ ماده (۱) مقرر شد تبصره‌ای الحاق شود و در این تبصره شورای امنیت کشور، شوراهای تامین استان‌ها و شهرستان‌ها مستثنی شدند. همچنین تبصره ذیل بند ۱-۵ این ماده این گونه اصلاح شد که نیروهای مسلح، وزارت اطلاعات و موضوعات دارای طبقه‌بندی سازمان انرژی اتمی از حکم این قانون مستثنی شوند.

اما برخلاف این نظر، نقدعلی معتقد است که تنها مورد مستثنی مسائل امنیتی سازمان‌های مذکور است نه همه اطلاعات آنها. گفت‌وگو با محمدعلی نقدعلی، نماینده خمینی‌شهر و عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع‌طبیعی را بخوانید.

اینگونه که در مجلس مطرح شده، طرح شفافیت قوای سه‌گانه دستخوش تغییرات و اصلاحاتی شده است.آیا نهادها و سازمان‌های خاصی از این طرح مبرا یا مستثنی شده‌اند؟ درباره جزئیات این طرح توضیحاتی بفرمایید.
هنوز اصلاحاتی صورت نگرفته و این طرح در حال بررسی در مجلس است. و دائم بر اساس پیشنهادات نمایندگان تغییر می‌کند. با اینکه عناوین کلی همه نهادها و سازمانها را در برمی‌گیرد اما عمده پیشنهادات نمایندگان مصادیق خاصی را برای این نهادها درنظر دارد. یعنی پیشنهاداتی که است غالبا برای نهادهایی یا تصدیع بعضی نهادهاست اما اینکه نهادی از این شفافیت استثنا شده باشد خیر.

در بعضی از موارد استثناء درمورد اطلاعات نظامی تبصره‌ای بوده که ابهاماتی داشت. نمایندگان نیز پیشنهاداتی پیرامون محدوده محرمانه بودن بعضی نهادهای نظامی داده‌اند. از آن جایی که پیشنهادات متعددی ارائه شد، این تبصره به کمیسیون ارجاع شد تا چکش‌کاری و نظرات نمایندگان را بگیرد تا محدوده محرمانه‌بودن در همان چهارچوب مسائل امنیتی قرار بگیردو مازاد بر آن چهارچوب‌های امنیتی، در ذیل عنوان شفافیت قرار بگیرد.

یعنی نیروهای مسلح، وزارت اطلاعات و سازمان انرژی اتمی از حکم این قانون مستثنی نشده‌اند؟
این سازمان‌ها به طور کل مستثنی نیستند و در محدوده مشخصی جز استثنا قرار گرفته‌اند. نمایندگان بعضا پیشنهاد داده بودند که محدوده استثنای این سازمان‌ها فقط در حوزه مسائل امنیتی باشد و در مسائلی که امنیتی و محرمانه نیست، جز استثنائات نباشد. پیشنهادات نمایندگان بعضا ذیل تبصره‎ها بوده که به کمیسیون ارجاع داده شد تا بعد از جمع‌بندی مجدد به صحن مجلس ارجاع داد شود.

با این تفاسیر پس اکنون هیچ طرحی درباره اصلاحات و استثنائات شفافیت قوای سه‌گانه در مجلس به تصویب نرسیده است، درست است؟
بله تا الان هیچ طرحی و اصلاحاتی تصویب نشده و اتفاقی جدیدی نیفتاده است.

تکلیف این طرح شفافیت چه زمانی مشخص می شود و در دست بررسی و دستور کار صحن علنی مجلس قرار می‌گیرد؟
به سرعت! این طرح شفافیت در دست بررسی و در دستور جلسه است. در این موقعیت‌ها بعد از ارجاع به کمیسیون، ظرف مدت یکی، دو روز وارد صحن علنی می‌شود و در روال عادی خود را طی خواهد کرد و در پایان سرانجام طرح مشخص خواهد شد.

اصلاحات یا پیشنهادات دیگری غیر مسئله استثنائات برخی سازمان‎ها وجود دارد؟
خیر پیشنهادات دیگری وجود ندارد و در نهایت مقرر شد این کارگروه ظرف یک ماه آینده پیشنهادات اصلاحی و تکمیلی نمایندگان را جمع آوری و مجددا پیش‌نویس نهایی خود را به کمیسیون ارائه کند

عضویت در تلگرام عصر خبر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
طراحی سایت و بهینه‌سازی: نیکان‌تک