2 وزير و 4 مدير عامل سازمان تامين اجتماعي و يك گزارش تحقيق و تفحص از اين سازمان
انتصاب هاي صورت گرفته در سازمان به خصوص شركتهاي ماموريتي سازمان تامين اجتماعي، در تمام سطوح چگونه بوده است و ميزان حقوق دريافتي مديران اين شركتها تحت عناوين مختلف با كاركنان آن نسبتي با عدالت داشته است يا خير؟
وقتي رئيس هيات تحقيق و تفحص از سازمان تامين اجتماعي در مهر ماه سال 92 از گم شدن و بعد پيدا شدن20 هزار صفحه اسناد تحقيق و تفحص در زير زمين اين سازمان خبر داد و حتي موضوع در بخش خبري 20:30 رسانه ملي نيز بازتاب پيدا كرد و چند روز پس از آن هم علي زنجاني حسنلويي عضو هيات تحقيق و تفحص از اين سازمان به صراحت از نقش يك نماينده مجلس در اين سرقت خبر داد اين موضوع خود گواه اهميت اين سازمان و نياز به تحقق شفافيت در اين سازمان بزرگ اجتماعي ،اقتصادي است.
به گزارش عصر خبر، سازمان تامين اجتماعي از معدود سازمان هايي است كه گردش مالي چند صد هزار ميليارد توماني داشته و تمامي منابع آن متعلق به بيمه شدگانش است و دولت در تامين منابع آن نقشي ندارد.اين سازمان به اندازه چند وزارتخانه نيروي انساني داشته و بيش از 60 هزار فقط در بخش هاي بيمه اي و درماني آن اشتغال دارند.اين در حالي است كه دهها هزار نفر هم در شركتهاي ماموريتي و شركتهاي وابسته به شستا نيز در آن اشتغال دارند.
حقوق هاي نجومي، انتصاب هاي سياسي وغيركارشناسي و برخي موارد ديگر از موضوعاتي است كه هميشه و كم و زياد درباره سازمان تامين اجتماعي، شستا و شركتهاي تحت پوشش آن اظهار مي شود به طوري يكي از روزنامه ها در مرداد ماه سال 1397 و در جريان استيضاح علي ربيعي وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي دولت حسن روحاني و عضو هيات موسس و شوراي مركزي خانه كارگر در تيتري با عنوان’ فساد شستا پاشنه آشيل ربيعي’ به اين موضوع پرداخت..وزيري كه در پايان نتوانست اعتماد مجلس را جلب كرده و با رداي وزارت در خيابان آزادي تهران خداحافظي كرد.
استيضاح علي ربيعي وزير تعاون،كار و رفاه اجتماعي حسن روحاني با حاشيه هاي فراواني همراه بود.حاشيه هايي كه در اين اظهارات نمايندگان وقت مجلس به خوبي مشهود است: سید قاسم جاسمی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجه: امروز صبح عدهای از نمایندگان در حال معامله با وزیر بودند. حسین مقصودی نماینده مردم سبزوار در مجلس : آقای ربیعی لابی گری با احساسات مردم، بازی کردن و گریه کردن شما زبانزد خاص و عام است. هدایتالله خادمی نماینده مردم ایذه و باغملک در مجلس: چرا روی همه چیز دست گذاشتهاید، شما با پتروشیمی، فولاد و سیمان چکار دارید؟
البته اين حاشيه ها آن قدر بود كه علي ربيعي حتي بعد از بركناري نيز در توییت خود نوشت: کتاب شازده کوچولو رابرای لاریجانی می فرستم زیراین متن خط می کشم: ” فرمانروا به شازده گفت: تو را وزیردادگستری می کنم. شازده:کسی نیست که من اورا محاکمه کنم. فرمانروا گفت:خودت رامحاکمه کن.سخت ترین کار دنیاست.اینکه بتونی درباره خودت قضاوت درستی داشته باشی وعادلانه خودت رو محاکمه کنی”.
نمایندگان مجلس در نشست علنی سه شنبه، 7 تیر ماه مجلس در جریان بررسی گزارش کمیسیون اقتصادی با تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از سازمان تامين اجتماعي و شستا از سال 1392 الی 1399 با 161 رأی موافق، 47 رأی مخالف و 9 رأی ممتنع از مجموع 227 نماینده حاضر در صحن موافقت کردند.
درخواست تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان تامین اجتماعی و شستا در۱۳ محور مي باشد به طوري كه حسن لطفی، سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس گزارش این کمیسیون را درخصوص این درخواست تحقیق و تفحص قرائت و محورهای آن را به شرح زیر اعلام کرد:
۱-عملکرد غیر شفاف شرکت شستا به عنوان یکی از بزرگترین شرکت های کشور از لحاظ مالی۲-انتصابات با صلاحیت های غیر حرفه ای و بیشتر با نگاه سیاسی و رفاقتی۳-عدم اطلاع رسانی صحیح و به موقع در خصوص ورود شرکت شستا به بورس۴-بی عدالتی در توزیع اعتبارات درمانی به نحوی که برخی مناطق با پنج هزار بیمه گر فاقد درمانگاه می باشند۵-ضعف در خدمات رسانی بیمارستانی و تمرکز خدمات فوق تخصصی و ویژه صرفا در بیمارستان میلاد تهران که باعث سرگردانی بیماران شهرستانی شده است.۶-ضعف مدیریت در برخی استان ها نظیر استان اردبیل۷-عدم عدالت در پرداختیها در داخل سازمان و فاصله فاحش در پرداخت ها۸-ضعف در استفاده از امکانات مشارکتی نظیر مهمان سرا ها و مراکز اقامتی و فرسوده شدن آنها۹-ضعف در استفاده از اداره بدون کاغذ (paperless) و تاخیر در حذف دفترچه های کاغذی۱۰-اعمال نظر در میزان درصد از کارافتادگی و غیر علمی بودن درصد تعریف شده برای اشخاص۱۱-عدم حمایت از کارگران ساختمانی در بیمه کارگران ساختمانی و مد نظر قرار دادن درآمد و منفعت به جای حمایت از کارگران و قالی بافان۱۲-فاصله زیاد بین حقوق بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی با بازنشستگان سایر دستگاه ها.
بايد در ماههاي آينده منتظر ماند و ماند و ديد گزارشي تحقيق و تفحص مجلس از سازمان تامين اجتماعي كه مربوط به دوران وزارت علي ربيعي ،محمد شريعتمداري و مدير عاملي تقي نوربخش ،انوشيروان محسني بند پي، محمد حسن زدا و مصطفي سالاري مي باشد حاوي چه ناگفته هايي خواهد بود؟
دراين خصوص مي توان به ذكر نكات زير اشاره كرد:
1- اولين و مهمترين موضوع هدف از اين تحقيق و تفحص است. بايد به دنبال اصلاح ساختارهاي فساد زا بدون شعارزدگي بود وگرنه اعلام اسامي چند متخلف احتمالي( كه بايد هم به شدت با آنها برخورد شود ) دردي از سازمان تامين اجتماعي دوا نمي كند چرا كه پيش از اين هم از سازمان تامين اجتماعي تحقيق و تفحص انجام گرفته است كه اگر نتيجه درستي داشت حالا دوباره نياز به تحقيق وتفحص جديدي نبود.
2 پيشنهاد مي شود هيات تحقيق و تفحص با توجه به گستردگي و حجم زياد كار نسبت به تشكيل كارگروهاي از بين افراد مطلع، كاردان و مورد اعتماد اقدام كند مثل كارگروه هاي درمان،بيمه، شركتهاي ماموريتي سازمان تامين اجتماعي اقدام كند. شستا با توجه به هلدينگ هاي متعدد خود از جمله نفت، دارويي ، سيمان، صدر ، صبا، صنايع عمومي، انرژي ، كشتيراني و رايتل نياز به كارگروه هاي خاص خود را دارد.
3- اعتبار غير شمول مديران عامل سازمان طي سالهاي ذكر شده به تفكيك چه مبلغي بوده و به چه افرادي پرداخت شده است؟
4-وضعيت استخدام هاي موردي در سازمان تامين اجتماعي و شركت هاي زير مجموعه در طي سالهاي مورد اشاره چگونه بوده است؟
5- آيا مبالغي تحت عنوان كمك به تشكلات كارگري و كارفرمايي و ساير نهاد ها پرداخت شده است؟ به چه ميزان و به چه مراكزي و با چه توجيهي؟
6- وام هاي قرض الحسنه پرداختي در سازمان تامين اجتماعي و شركتهاي وابسته به چه ميزان به مديران پرداخت شده است و به چه كساني ؟
7-حق الزحمه اعضاي هيات امناي تامين اجتماعي و اعضاي هيات مديره اين سازمان اعلام شود و همين طور مزايا و وام هاي دريافتي احتمالي و ديگر دريافتي ها؟
8- انتصاب هاي صورت گرفته در سازمان به خصوص شركتهاي ماموريتي سازمان تامين اجتماعي(شركتها و موسسات رفاه و گردشگری تامین، خانه سازی، حسابرسی تامین اجتماعی، بازرگانی بین المللی تامین اجتماعی، املاک و مستغلات، موسسه عالی پژوهش، خدمات ماشيني تامين، انتشارات علمی و فرهنگی، رفاه گستر، مهندسان مشاور خانه سازی، موسسه فرهنگی و هنری آهنگ آتیه، بيمارستان میلاد ، كار و تامين) در تمام سطوح چگونه بوده است و ميزان حقوق دريافتي مديران اين شركتها تحت عناوين مختلف با كاركنان آن نسبتي با عدالت داشته است يا خير؟
9- بودجه يك درصد در شركتهاي ماموريتي سازمان تامين اجتماعي به كساني پرداخت شده است؟
10- ميزان سود بانك رفاه كارگران در سالهاي مورد اشاره و اين كه اين سود از چه محلي بوده است؟و همچنين صلاحيت افراد در انتصاب هاي بانك رفاه بايد مورد بررسي قرار گيرد.