زلنسکی برای صادرات کودشیمیایی روسیه از خاک این کشور شرط گذاشت
ولادیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین گفت که اگر مسکو اسرای جنگی اوکراین را تحویل دهد، اجازه می دهد تا آمونیاک روسیه از خاک اوکراین صادر شود.
به گزارش روز شنبه ایرنا، شبکه راشاتودی اعلام کرد: زلنسکی گفت که اجازه می دهد روسیه صادرات آمونیاک از خاک این کشور از سر بگیرد و به این ترتیب، کمبود جهانی کودهای شیمیایی را برطرف کند اما در مقابل مسکو باید زندانیان جنگی اوکراین را آزاد کند.
زلنسکی روز جمعه به رویترز گفت: مخالف عرضه آمونیاک فدراسیون روسیه از خاک ما هستیم و تنها این صادرات با تبادل زندانیان ما امکان دارد. این پیشنهاد من به سازمان ملل بوده است.
بنا به گزارش خبرگزاری “تاس”، کرملین نیز بلافاصله این پیشنهاد را رد کرده و گفته است: آیا افراد و کودهای شیمیایی با هم برابر هستند؟
سازمان ملل به شرکت تولید کننده روسی طیف گسترده ای از محصولات شیمیایی- موسوم به «اورال چم» (Uralchem)- پیشنهاد داده بود که گاز آمونیاک را از طریق خط لوله به مرز اوکراین پمپ کند، تا شرکت آمریکایی «ترامو» (Trammo) -یک تاجر جهانی کالا مستقر در آمریکا – امکان خریداری آن را داشته باشد.
این خط لوله می تواند سالانه ۲.۵ میلیون تن آمونیاک را از منطقه ولگا به بندر «یوژنی» در دریای سیاه پمپ کند. با این حال، این بندر از زمان آغاز حمله نظامی روسیه در فوریه بسته شده است.
آمونیاک یک عنصر حیاتی در کود نیترات است و کمبود عرضه این محصول، تهدیدی برای تشدید بحران جهانی غذا است. این در حالی است که کمبود عرضه گندم اوکراین و روسیه به خودی خود به بحران غذایی منجر شده است.
به گفته دست اندرکاران صنعت کود روسیه، حدود ۷۰ درصد از کارخانههای آمونیاک اروپا در ماههای اخیر به دلیل قیمتهای بیسابقه انرژی، تولید خود را کاهش داده یا متوقف کردهاند.
روسیه، اوکراین و ترکیه در ماه ژوئیه قراردادی را با میانجیگری سازمان ملل برای از سرگیری صادرات غلات از بنادر دریای سیاه اوکراین به منظور کاهش کمبود عرضه این محصول امضا کردند. با این حال، «واسیلی نبنزیا»، نماینده روسیه در سازمان ملل، به تازگی تحریمهای غرب را در توقف محمولههای غلات و کود شیمیایی مقصر دانست.
وی مقام های اتحادیه اروپا را به دلیل ممانعت از ارسال محموله های روسیه به آفریقا، آسیا و آمریکای لاتین به ریاکاری متهم کرد و گفت که آنها اجازه می دهد منابع حیاتی به سواحل این اتحادیه برسند. از ۱۳۶ کشتی که با حمل غلات از بنادر اوکراین خارج شده اند، تنها شش کشتی به فقیرترین کشورهایی که از بحران غذایی رنج می برند، عزیمت کرده اند.