یک توصیه مهم در آستانه فصل سرد/ خوردن سرخود داروهای سرماخوردگی چه عوارضی دارد؟
ایسکانیوز نوشت: یکی از پر استفاده ترین داروها داروهای سرما خوردگی است که مصرف برخی از آن ها گاهی می تواند عوارض جدی به همراه داشته باشد
بیشتر افراد عادت دارند که هنگام سرماخوردگی به طور خودسرانه انواع داروها را برای بهبود وضعیت و حالات ایجاد شده مصرف نمایند. برخی از داروها عوارض مختلفی دارند که شاید از آنها اطلاعی نداشته باشید، بنابراین نباید به طور دلخواه با هر دوز آنها را استفاده کرد. دسترسی آسان به قرص سرماخوردگی، موجب شده است افراد آن را بهترین راهکار برای درمان سرما خوردگی بدانند، به همین دلیل عوارض آن را در نظر نمی گیرند. اغلب داروهای سرماخوردگی از مواد تشکیل دهنده و عملکردی یکسان تولید شده اند، اما بهتر است اطلاعات دارویی در رابطه با این داروها داشته باشید تا با آگاهی از عوارض جانبی احتمالی آنها با خبر شوید. در این بخش عوارض استفاده خودسرانه داروهای سرماخوردگی را ارائه می کنیم تا با آگاهی از آنها از مصرف بیش از حد داروها به طور دلخاه پرهیز شود.
قرص سرماخوردگی یا همان Adult Cold
قرص ادالت کولد ترکیبی از سه داروی استامینوفن، فنیل افرین و کلرفنیرامین می باشد که استامینوفن، ضد تب و کاهنده درد است، فنیل افرین نیز نوعی ترکیب ضد احتقان بینی و کلرفنیرامین نیز ضد حساسیت است. پزشکان از این قرص برای درمان علایم سرماخوردگی و آنفلوانزا، سینوزیت و آلرژی در بیماران استفاده می کنند. جزء استامینوفن این قرص با مهار سنتز پروستاگلاندین ها موجب کاهش تب می شود. کلرفنیرامین با تاثیر بر عروق خونی، دستگاه گوارش و دستگاه تنفس از طریق رقابت با هیستامین، پاسخ حساسیتی را از طریق مهار کردن هیستامین کاهش می دهد و فنیل افرین نیز سبب انقباض سریع و طولانی مدت شریانچه ها شده و در نتیجه موجب کاهش ترشح مایعات و احتقان مخاطی می شود.
عوارض قرص سرما خوردگی
مهمترین عوارض قرص سرماخوردگی در بزرگسالان ایجاد خواب آلودگی است که در صورت داشتن مشاغلی که نیاز به توجه و دقت زیاد ی دارند باید از مصرف آن اجتناب نمود.
سرگیجه و سردرد ناشی از مصرف این قرص تا چند ساعت بعد
افزایش اشتها به دلیل وجود ترکیبات ضد درد در این قرص
خشکی دهان که موجب شدید شدن گلودرد و سرفه های خشک می شود
در صورت مصرف بیش از اندازه در افراد مستعد ، فشار خون افزایش پیدا می کند که بهتر است قبل از مصرف با پزشک مشورت شود.
عوارض جانبی قرص سرماخوردگی بر کودکان
مصرف قرص سرماخوردگی برای کودکان زیر دو سال هرگز توصیه نمی شود زیرا نه تنها موجب بهبود سرما خوردگی در کودکان نمی شود بلکه عوارض جانبی خطرناکی مانند افزایش ضربان قلب و بروز تشنج دارد. همچنین سازمان جهانی غذا و دارو مصرف همزمان قرص سرماخوردگی و داروهایی مانند آنتی هیستامین و مسکن را برای کودکان ممنوع کرده است زیرا با خطر اور دوز همراه می باشد.
آنتی بیوتیک ها فقط با باکتریها مبارزه می کنند و روی ویروس سرماخوردگی تاثیری ندارند. همچنین مصرف زیاد آنتی بیوتیک برای کودکان منجر به مقاوم شدن بدن آنها به تاثیر آنتی بیوتیک می شود.
مسکن هایی مانند استامینوفن یا ایبوپروفن در کاهش علایمی مثل تب و گلودرد ارزه بدن با عفونت است و به هین دلیل لزومی برای استفاده از داروهای تب بر در این شرایط وجود ندارد .هنگام استفاده از استامینوفن برای کودکان باید مراقب دوز آن باشید و به نوزادان زیر ۶ ماه نباید ایبوپروفن دهید. همچنین مصرف آسپرین به کودکان زیر ۱۸ ماه با خطر سندروم ری در ارتباط می باشد.
عوارض داروی استامینوفن
در مقایس با داروهای دیگر، استامینوفن عوارض کمتری دارد اما ممکن است ضایعات پوستی و مخاطی حساسیتی، کهیر، اگزما و حتی ضایعات پوستی تب دار را ایجاد نماید. مهمترین عارضه کشنده استامینوفن، به ویژه زمان مصرف بی رویه دوزهای بالای آن ،نارسایی و نکروز کبدی، نکروز توبولار کلیوی و اغما در اثر پایین افتادن قند خون است. مصرف خودسرانه و یا بی رویه و اشتباه استامینوفن در کودکان و بزرگسالان ، خطر مسمومیت کبدی و کلیوی را در پی دارد و ممکن است با از کار انداختن سریع کبد ، جان بیمار را نیز بگیرد. مشکلات خونی یکی از عوارض نادر مصرف استامینوفن می باشد.
قرص آنتی هیستامین
قرص آنتی هیستامین اغلب برای توقف و پیشگیری از آبریزش بینی و عطسه در دوران سرماخوردگی می شود، اما استفاده از این دارو موجب غلیظ شدن ترشحات دستگاه تنفسی و در نتیجه انسداد مجاری سینوسی و رشد بیشتر ویروس ها می شود. بنابراین از مصرف قرص آنتی هیستامین در سه روز اول سرماخوردگی تا حد امکان باید اجتناب کرد.
عوارض داروی آنتی هیستامین
استفاده خودسرانه از آنتی هیستامین ممکن است عوارضی مانند گلودرد، تپش قلب، خشکی دهان، اختلال در دید و سرگیجه را به همراه داشته باشد. بنابراین افرادی که مجبور به استفاده از این دارو هستند نباید بدون توصیه پزشک ، از آن استفاده کنند.
حمله قلبی با مسکن ها!
برخی از افراد به ویژه نوجوانان و جوانان برای خوب بودن حالشان در هر زمانی، مسکن هایی مانند استامینوفن و ایبوپروفن را بیش از اندازه مصرف می کنند. آنها به اشتباه تصور می کنند که مصرف زیاد مسکن موجب تاثیر سریع آن می شود در حالی که عوارض آن را در نظر نمی گیرند. مصرف بیش از دوز توصیه شده استامینوفن موجب از کار افتادن کبد، خونریزی معده، نارسایی کلیه و افزایش خطر حملات قلبی می شود.
کوریزان برای درمان سرماخوردگی
کوریزان (Corizan) یکی دیگر از داروهای سرماخوردگی است که برای درمان و تسکین علائمی آنفولانزا و سرما خوردگی مانند تب در کودکان و بزرگسالان، درد و سرفه استفاده می شود. این دارو هم به صورت قرص و هم به صورت شربت وجود دارد. پزشک برایدرمان سرماخوردگی بزرگسالان معمولا ، قرص کوریزان و برای کودکان، شربت کوریزان را تجویز می کند.
عوارض مصرف کوریزان
ناراحتی معده
خشکی دهان ، بینی و گلو
سردرد
خواب آلودگی
سرگیجه
یبوست
حالت تهوع
تاری دید
نکات مهم درباره مصرف کوریزان
با تجویز پزشک از این دارو استفاده کنید
برای افراد دیگر که علائمی مشابه با بیماری شما دارند این دارو را تجویز نکنید
برخی از افراد پس از مصرف این دارو دچار سرگیجه و خواب آلودگی می شوند بنابراین هنگام رانندگی و فعالیت های نیازمند دقت ، این دارو را با احتیاط مصرف کنید
در صورت مصرف داروهای گیاهی و شیمایی دیگر ، پزشک خود را در جریان قرار دهید زیرا ممکن است این دارو با داروهای دیگر تداخل داشته باشد.
در صورت بارداری و شیردهی از این دارو استفاده نکنید
دوز مصرف توصیه شده را تغییر ندهید.
در صورت ابتلا به هرنوع بیماری مثل مشکلات تنفسی، آسم، دیابت، بزرگی پروستات، بیماری های قلبی، فشار خون بالا و بیماری تیروئید پزشک را در جریان قرار دهید.
در صورت داشتن حساسیت به داروهای خاص ریال قبل از مصرف کوریزان، پزشک خود را در جریان قرار دهید.
در صورت مشاهده واکنش های آلرژیک مثل قرمزی پوست، کهیر، تورم دهان، تشنج و اشکال در تنفس شدید پس از مصرف این دارو، سریعا به پزشک یا اورژانس مراجعه کنید.
قرص کلداکس
یکی دیگر از قرص های سرماخوردگی ،قرص کلداکس است که از درصد معینی استامینوفن، آنتی هیستامین و فنیل افرین تشکیل شده است. این دارو معمولا بدون تجویز پزشک نیز مصرف می شود. قرص کلداکس بطور موقت برای تسکین علایم ایجاد شده توسط سرماخوردگی های معمولی، تب، حساسیت ها و دیگر مشکلات تنفسی مانند سینوس و برونشیت مورد استفاده قرار گیرد. آنتی هیستامین در تسکین آبریزش بینی، عطسه ،چشمان اشک آلود، خارش چشم، بینی و گلو، مفید است و داروی ضد احتقان در تسکین علایمی مثل گرفتگی بینی و عفونت گوش موثر می باشد.
این دارو را نباید برای کودکان زیر ۶ سال استفاده کرد مگر اینکه پزشک با معاینه کودک، قرص کلداکس را تجویز کرده باشد. از قرص کلداکس برای خواباندن بچه ها استفاده نکنید. این قرص مدت زمان بیماری را کاهش نمی دهد و ممکن است عوارض جانبی جدی را ایجاد کند.
عوارض جانبی قرص کلداکس
خواب آلودگی
خشکی دهان، گلو، بینی
اختلال در خواب
یبوست
قرص کلداکس
در صورت احساس موارد زیر بلافاصله به پزشک مراجعه کنید :
مشکلات تنفسی
ضربان قلب نامنظم و سریع
ضربان قلب نامنظم و سریع
حملات ناگهانی قلب
واکنش های حساسیتی مثل راش – خارش و تورم
تغییرات رفتاری ، ذهنی
مشکل در ادرار
تغییرات دیداری
سرگیجه شدید
زنگ زدن گوش