۸ عامل اصلی که باعث پوکی استخوان میشود/ توصیهها مهم برای جلوگیری از این بیماری
بهداشتنیوز نوشت: استخوان یک بافت زنده و دارای دو لایه داخلی و خارجی است لایه خارجی یک لایه پوشاننده بر استخوان است که خون رسانی و عصب رسانی به استخوان را بر عهده دارد. لایه داخلی متشکل از شبکه های ضخیم به شکل لانه زنبوری است. زمانی که فضای مابین شبکه ها به علت افزایش تخریب بافت استخوانی و جایگزین نشدن به طور کامل بزرگ شود، پوکی استخوان رخ داده است
در اثر چنین تغییری استخوان ضعیف شده و با کوچکترین ضربه دچار شکستگی می شود. از دست دادن استخوان ها به طور خاموش و بی سر و صدا اتفاق می افتد و اغلب اوقات تا زمان رخ دادن شکستگی علامت خاصی ندارد. در فرد مبتلا به این بیماری، یک سقوط ساده از ارتفاع کم، یک چرخش ناگهانی، خم و راست شدن سریع یا حتی افتادن در یک چاله کوچک می تواند باعث شکستگی استخوان شود.
بیشترین شکستگی مربوط به پوکی استخوان در ناحیه لگن، ستون مهره ها، مچ یا قسمت بالای بازو رخ می دهد. البته گاهی شکستگی یک استخوان می تواند در ادامه به شکستن سایر استخوان ها نیز منجر شود. بنابراین لازم است در سریع ترین زمان ممکن نسبت به تشخیص و درمان این بیماری اقدام شود.
در دنیا در افراد بالای ۵۰ سال، از هر سه زن یک نفر و از هر پنج مرد یک نفر به این بیماری مبتلا است.
افراد بالای شصت سال بیشتر از بقیه در معرض پوکی استخوان قرار دارند. البته این بدان معنی نیست که افراد با سن پایین تر در خطر ابتلا به این بیماری نیستد. شروع یائسگی در بانوان، آغازگر ضعف در استخوان ها است؛ به همین دلیل بانوان باید از سنین جوانی به فکر حفظ تراکم و سلامت استخوان های خود باشند. از آنجا که پوکی استخوان علایم آشکاری ندارد، لازم است در ارتباط با سلامت استخوان ها با پزشک مشورت شود.
اصلیترین عوامل خطر ابتلا به پوکی استخوان یا شکستگی های ناشی از آن
· بیماری هایی مانند روماتیسم مفصلی، دیابت، سرطان پستان یا پروستات و یا بیماری های گوارشی از عوامل ایجاد پوکی استخوان است.
· استفاده طولانی مدت از داروهای «گلوکوکورتیکوئید» مانند «هیدروکورتیزون»، خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش می دهد.
· سبک زندگی کم تحرک و بدون فعالیت بدنی
· کم وزن بودن شاخص توده بدنی زیر ۱۹
· سیگار کشیدن و یا نوشیدن الکل
· یائسگی زودرس
· سابقه شکستگی لگن یا ابتلا به پوکی استخوان در والدین
· مصرف اندک کلسیم و دوری زیاد از آفتاب
توصیه ها:
· اگر احساس کردید که در معرض خطر قرار دارید، یک اسکن تراکم استخوان یا سنجش میزان جذب اشعه ایکس انجام دهید. اگر بالای ۵۰ سال دارید و با یک سقوط ساده دچار شکستگی شده اید، در معرض پوکی استخوان هستید و لازم است به پزشک مراجعه کنید.
· درمان پوکی استخوان بسیار موثر بوده و می تواند به فرد کمک کند به زندگی فعال و مستقل خود ادامه دهد.
· در صورتی که پزشک تشخیص داد که باید تحت درمان قرار گیرید، نگران نشوید و در عین حال بدون مشورت پزشک درمان را ناتمام نگذارید