کارشناسان اقتصاد در گفتگو با فرارو بررسی کردند

“تورم” کی کوتاه می‌آید؟!

یک استاد دانشگاه گفت: «به نظر من دولت فعلی در 70، 80 روز گذشته به جز فکر کردن برای رفع مشکلات کاری دیگری انجام نداده که البته این خودش کار خیلی زیادی است.»

عصرخبر: حدود 70 روز از تشکیل دولت یازدهم می گذرد. در این مدت دولت در حوزه اقتصاد چه گام هایی برداشته است؟ نرخ تورم از چه زمانی روند کاهشی پیدا خواهد کرد؟

اقدامات سلبی و ایجابی دولت در اقتصاد
دکتر مصطفی شریف استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با فرارو گفت: «اقدامات دولت در حوزه اقتصاد در دو ماهی که سکان کشور را در دست گرفته در دو وجه سلبی و ایجابی قابل بیان است. در وجه سلبی می توان گفت دولت اقدامات بیهوده ای که در گذشته انجام گرفت را انجام نداده است.»

وی ادامه داد: «اما در وجه ایجابی اکنون یکسری تصمیمات و اقدامات برای تقویت زیرساخت ها صورت می گیرد و موضوعاتی که به نوعی به ارز مرتبط است را به جایگاه خود برمی گردانند که اگرچه آثار ابتدایی تورمی دارد اما در بلند مدت به نفع اقتصاد کشور است.»

وی افزود: «به طور مثال آرام آرام بار بعضی نهاده هایی که مرتبط با بخش هایی مانند کشاورزی است را از روی دوش دولت کم می کنند. آثار این اقدامات ممکن است در کوتاه مدت برای مردم محسوس نباشد اما می تواند در آینده روندی را مشخص کند که هم برای تولیدکننده و هم برای مصرف کننده مفید باشد.»

شریف در پاسخ به این سوال که با توجه به اقدامات دولت از چه زمان نرخ تورم روند کاهشی خواهد یافت؟، گفت: «زمان دادن در مسائل اقتصادی مشکل است چون این موضوع به ساز و کار عملی و اجرایی در کشور برمی گردد.»

وی ادامه داد: «ما نمی توانیم زمان بدهیم فقط می توانیم بگوییم وقتی روندی بوجود می آید یکباره متوقف نمی شود. یعنی وقتی دولت قبلی کنار رفت نرخ تورم حدود سی و چند درصد بود اما اکنون بیشتر شده است. دلیل این امر آن است که نمی توان روندی که در دولت قبل شکل گرفته بود را یکباره متوقف کرد.»

وی افزود: «لذا می توان گفت از چه زمان روند گذشته متوقف می شود و در جهت عکس حرکت می کند که پاسخ به این سوال به سیاست های تولیدی، سیاست های اشتغال و روان سازی اقتصاد در حوزه های مختلف برمی گردد.»

این استاد دانشگاه با بیان اینکه روان سازی اقتصاد از تامین نهاده ها تا تسهیل مبادلات و از جمله صادرات را شامل می شود خاطرنشان کرد: «مجموعه این موضوعات اگر همدیگر را نفی نکنند و موضوعات خاصی پیش نیاید که تنشی ایجاد کند می توان امیدوار بود که از اواسط سال آینده مقداری رشد اقتصادی داشته باشیم و نرخ تورم کاهش یابد.»

وی ادامه داد: «نرخ تورم زمانی کاهش پیدا می کند که تولید و اشتغال افزایش پیدا کند و سرمایه های سرگردان در تولید مصرف شود. البته نرخ تورم یکباره ده درصد پایین نمی آید و به مرور کاهش پیدا می کند.»

شریف خاطرنشان کرد: «این را هم باید گفت که عوامل اجتماعی، فرهنگی و سیاسی نیز همچون عوامل اقتصادی در نرخ تورم تاثیرگذار هستند و اگر مثلا عوامل اقتصادی بهبود پیدا کند اما عوامل سیاسی لنگ بزند نرخ تورم کاهش پیدا نخواهد کرد.»

شیب کاهشی تورم از یک سال بعد آغاز می شود
همچنین دکتر مهدی تقوی استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با فرارو گفت: «دولت قبلی مشکلات اساسی در اقتصاد کشور ایجاد کرد و اکنون دولت فعلی برای اصلاحات و رفع آن مشکلات به زمان نیاز دارد.»

وی با بیان اینکه تیم اقتصادی این دولت از دولت قبلی بهتر است گفت: «منتهی برای کار کردن به برنامه ریزی نیاز است و همین که تیم اقتصادی فعلی در این 70، 80  روز تنها فکر کرده اند که با مشکلات چگونه مقابله کنند کار خیلی زیادی انجام دادند.»

وی افزود: «لذا به نظر من دولت فعلی در 70، 80 روز گذشته به جز فکر کردن برای رفع مشکلات کاری دیگری انجام نداده که البته این خودش کار خیلی زیادی است.»

تقوی در پاسخ به این سوال که با توجه به اقدامات دولت از چه زمان نرخ تورم روند کاهشی خواهد یافت؟، گفت: «اکنون سنگ بزرگی پیش پای دولت افتاده است و من نمی توانم زمان بدهم که دولت چه زمان موفق می شود این سنگ را از جلوی راه بردارد.»

وی افزود: «اما می توان گفت دولت فعلی تا دو سال آینده نه تنها مشکلی مانند مشکلات دولت قبل ایجاد نمی کند؛ بلکه می تواند تا حدودی مشکلات فعلی را هم حل کند. یعنی اگر دولت درست کار کند شیب کاهشی تورم از یک سال بعد آغاز می شود.»

 

عضویت در تلگرام عصر خبر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
طراحی سایت و بهینه‌سازی: نیکان‌تک