هجوم زمینخواران به حریم لولههای نفت
یک مقام مسئول در وزارت نفت با هشدار نسبت به افزایش فعالیتهای غیرقانونی در حریم خط لوله نفتی و فرآورده نفتی در دامنه رشته کوههای البرز، اعلام کرد: در صورت ادامه فعالیتها در حریم این لوله نفت و شکستگی احتمالی لولهها، احتمال وقوع یک فاجعه زیست محیطی در این منطقه وجود دارد.
عصرخبر: عدم رعایت حریم خطوط لوله انتقال نفت و گاز یکی از مهمترین چالشهای پیش روی شبکه های ملی انتقال نفت و گاز طبیعی در ایران است به طوری که سالانه ده ها حادثه برخورد بیل مکانیکی با لوله های نفت خسارت مالی و جانی را به کشور تحمیل می کند.
بر اساس قانون باید تمامی فعالیتهای حفاری، گودبرداری، عمرانی و خاک برداری در حریم 200 تا 250 متری خطوط انتقال نفت و گاز کشور با مجوز شرکتهای نفتی و گازی انجام شود اما عدم هماهنگی شرکتهای نفت و گاز با پیمانکاران در چند سال گذشته منجر به کشته و زخمی شدن چندین نفر در کشور شده است.
در این بین یکی از مدیران شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران از احتمال شکسته شدن برخی از خطوط لوله انتقال نفت خام و وقوع یک فاجعه زیست محیطی در سطح استان های حاشیه دریای خزر هشدار داده است.
هوشنگ رشیدی با اشاره به افزایش تعرض و بی توجهی به حریم خطوط لوله نفت توسط اشخاص حقیقی و حقوقی، گفت: برداشت غیراصولی واریزههای کوهی در مجاورت خط 32 اینچ انتقال نفت خام در منطقه دوآب سوادکوه تهدیدی جدی است.
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت در منطقه شمال با هشدار و اظهار نگرانی نسبت به تعرض به حریم خطوط لوله و فعالیت غیراصولی در مجاورت لولههای انتقال نفت، تصریح کرد:: با وجود توصیه و صدور بخشنامههای متعدد سازمانهای مسئول و نهادهای امنیتی، اما عدم رعایت حریم ایمنی و عملیاتی خطوط لوله از طرف اشخاص حقیقی و حقوقی وضعیت نگران کننده پیدا کرده است.
این مقام مسئول با اشاره به تحرکات سودجویانه برخی اشخاص و حتی صدور مجوزهای غیراصولی و کارشناسی نشده از سوی برخی از ادارات، بیان کرد: در حال حاضر فعالیت یک شرکت در منطقه دوآب واقع در کیلومتر 79 خط 32 اینچ نفت و در مجاورت خط انتقال فرآورده نفتی بسیار نگران کننده است.
رشیدی با یادآوری اینکه این شرکت بدون رعایت ایمنی، اقدام به برداشت بی رویه واریزههای کوهی در اطراف این خطوط کرده است، تبیین کرد: چنانچه بر اثر برداشت غیر اصولی شکستگی در این خطوط اتفاق بیفتد که دور از ذهن نیست، محیط زیست شهرهای پل سفید، زیراب و مناطق پایین دستی دچار آلودگی گسترده شده، همچنین ساکنان و کشاورزان بومی در سطح گسترده ای متحمل خسارت سنگینی خواهند شد.
وی با بیان اینکه اگر این خط لوله نفت دچار حادثه شود، پیامدهای مختلفی در اثر مسدود شدن طولانی مدت محور ارتباطی مهم سوادکوه به وجود خواهد آمد و انجام ماموریت احتمالی با استقرار ماشین آلات سنگین غیرممکن خواهد شد، افزود: از این رو متوقف کردن فعالیتهای شرکت متخلف و یا گرفتن تعهد برای برگرداندن به شرایط قبلی و محوطه سازی و ایمن کردن اطراف لوله های نفتی ضروری است.
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت در منطقه شمال خاطرنشان کرد: خطوط لوله نفت در منطقه شمال به عنوان منطقه ای کوهستانی و جنگلی البرز که اغلب صعب العبور نیز هستند، احداث شده و هرگونه فعالیت به ویژه برداشت مصالح کوهی در اطراف خطوط لوله باید با هماهنگی و مجوز وزارت نفت انجام شود.