ترکیب و نحوه اداره تعاونیها و اتاقهای تعاون
امروز نمایندگان تصویب کردند در ترکیب هفت نفره اتاق تعاون مرکزی از انواع شرکتهای تعاونی استفاده شود و اهداف و نحوه اداره اتاقهای تعاون را به تصویب رساندند.
عصرخبر به نقل از فارس: نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه بررسی جزییات طرح اصلاح موادی از قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران، سه ماده دیگر از این طرح را در صحن علنی به تصویب رساندند.
مطابق این مصوبه عبارت هیأت مدیره به عبارت «هیأت رییسه» در مواد مندرج در این طرح تغییر پیدا میکند.
همچنین نمایندگان ماده 11 این طرح را به تصویب رساند که طبق مصوبه دیگر این طرح، مجمع نمایندگان اتاق تعاون حسب مورد در استانها، شهرستانها و مرکز با حضور نمایندگان اتاقهای تعاون و اتحادیهها تشکیل میشود و هر نماینده با کارت عضویت معتبر دارای یک رأی است.
در بررسی این مواد، فولادگر رییس کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی پیشنهاد الحاق یک تبصره به ماده 11 را داد که این پیشنهاد با 132 رای موافق، 21 رای مخالف و 11 رای ممتنع از مجموع 229نماینده حاضر در مجلس به تصویب رسید.
مطابق این تبصره الحاقی، در ترکیب هفت نفره اتاق تعاون مرکزی حتیالمقدور از انواع شرکتهای تعاونی نظیر شرکتهای تعاونی تولیدی و چند منظوره، خدماتی و تامین نیاز مشاغل تولیدی و خدماتی، مسکن، اعتبار، مصرف، مرزنشینان، تعاونی سهامی عام و فراگیر و سهام عدالت انتخاب میشود.
همچنین نمایندگان مجلس، ماده 12 این طرح را به تصویب رساندند که بر اساس آن مسئولیت امور اجرایی اتاق بر عهده رییس اتاق است که ریاست هیأت رییسه اتاق را بر عهده دارد و جهت هماهنگی امور و پیگیری مصوبات فردی را به عنوان دبیرکل در اتاق تعاون ایران و دبیر در اتاقهای شهرستان و استان با تصویب هیات رییسه انتخاب میکند.
اهداف تشکیل اتاقهای تعاون
در جلسه علنی صبح امروز (یکشنبه) پارلمان و در ادامه جزئیات بررسی طرح اصلاحیه قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران، مواد 9، 10 و 11 این طرح را پس از بحث و بررسی به تصویب رساندند.
به موجب مصوبه مجلس، به منظور تامین مقاصد ذیل اتاقهای تعاون شهرستان، استان و ایران تشکیل میشود:
1- انجام همه وظایف و اختیارات و مسئولیتهای اتاقهای بازرگانی و صنایع و معادن و کشاورزی جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با بخش تعاونی
2- مشارکت در برنامهریزی برای توسعه بخش تعاونی در راستای پیشرفت اقتصادی و اجتماعی کشور
3- ارائه خدمات فرهنگی و ترویج و آموزش تعاون برای اعضا و تقویت اصول و ارزشهای تعاونی و انتشار کتب و نشریات مورد لزوم
4- همکاری با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در راستای توسعه بخش تعاونی و فعالیتهای مرتبط
5- برقراری ارتباط و پیوند بین تعاونیها و ایجاد هماهنگی و همکاری بین آنها
6- برقراری ارتباط و پیوند بین بخش تعاونی ایران و فعالان اقتصادی در سایر بخشهای اقتصادی کشور و تعاونیها و فعالان اقتصادی در سایر کشورها
7- کمک به توانمند سازی تعاونیها و راهنمایی آنها در امور فنی،حقوقی، مالی، اداری و بازرگانی
8- فراهم آوردن شرایط لازم برای صدور محصولات تعاونیها و تامین نیازمندیهای آنها
9- برگزاری نمایشگاههای داخلی و خارجی و ایجاد مراکز تجاری در کشورهای هدف
10- نمایندگی غیردولتی بخش تعاونی ایران در اتحادیه بینالمللی تعاون و همه مجامع، شوراها و سازمانهای داخلی و بینالمللی
11- ساماندهی و کمک به توسعه مشارکت مردمی در تعاونیها و تشویق و ترغیب سرمایهگذاران داخلی و خارجی برای سرمایهگذاری در بخش تعاون
12- ارائه نظر مشورتی به قوای سهگانه و سایر مراجع درباره لوایح، طرحها، تصویبنامهها و بخشهای مرتبط با امور و فعالیت تعاونیها
13- انجام تحقیقات و پژوهشهای کارگروهی درباره نحوه فعالیت انواع تعاونیها
14- داوری در امور حرفهای بین اشخاص حقوقی بخش تعاونی با یکدیگر و یا با سایر اشخاص حقیقی و حقوقی و نیز بین هر شخص حقوقی بخش تعاونی با اعضایش از طریق مرکز داوری اتاق
15- ایجاد و اداره مرکز آمار و اطلاعات اقتصادی به منظور انجام وظایف و فعالیتهای اتاق
16- صدور کارت عضویت و کارت بازرگانی برای اشخاص حقوقی بخش تعاونی با رعایت مقررات مربوط
وکلای ملت در تبصره این ماده مصوب کردند، مفاد بندهای 11 و 16 نافی حضور تعاونیهای روستایی و کشاورزی، تولیدی روستایی، سهامی زراعی و اتحادیههای آنها در مجامع، شوراها و سازمانهای داخلی و بینالمللی مرتبط و همچنین حل اختلاف و داوری فیمابین آنها مطابق مقررات موجود نیست.
در تبصره دوم این بند مقرر شد نحوه تشکیل و فعالیت اتاقهای تعاون استان و شهرستان بر اساس آئیننامهای است که به تصویب مجمع عمومی نمایندگان اتاق تعاون ایران میرسد.
مجلس مصوب کرد وزارتخانههای امور اقتصادی و دارایی، صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی و تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سایر دستگاههای اجرایی ذیربط موظفند همکاریهای لازم را برای صادرات کالا و خدمات تعاونیها به عمل آورند.
خانه ملتیها مقرر کردند صدور کارت بازرگانی برای اشخاص حقوقی بخش تعاونی فقط از طریق اتاق تعاون امکانپذیر است. اتخاذ تصمیم در مورد ثبت شعب اتاق در کشورهای خارجی با تائید وزارت امور خارجه امکانپذیر است.
طبق مصوبه مجلسیها، نحوه تشکیل و فعالیت مرکز داوری اتاق تعاون بر اساس آئیننامهای است که به تصویب مجمع عمومی اتاق تعاون ایران میرسد. ارجاع به داوری اتاق تعاون باید در اساسنامه همه اشخاص حقوقی تعاونی درج شود.
خانه ملتیها با 174 رای موافق، 5 رای مخالف و 4 رای ممتنع از 226 نماینده حاضر در جلسه، ماده 9 این طرح را مصوب کردند.
همچنین مجلس مقرر کرد مجمع نمایندگان اتاق تعاون،حسب مورد در استانها، شهرستانها و مرکز و با حضور نمایندگان اتاقهای تعاون و اتحادیهها تشکیل میشود و هر نماینده با کارت عضویت معتبر دارای یک رای است.
طبق مصوبه مجلس در تبصره الحاقی به ماده 11، در ترکیب 7 نفره اتاق تعاون مرکزی، حتیالمقدور از انواع شرکتةای تعاونی نظیر شرکتهای تعاونی تولیدی و چند منظوره، خدماتی و تامین نیاز مشاغل تولیدی و خدماتی، مسکن، اعتبار، مصرف، مرزنشینان، تعاونیهای سهامی عام و فراگیر و سهام عدالت انتخاب میشوند.
همچنین بر اساس ماده 6 این طرح که به تصویب نمایندگان ملت رسید،هیأت مدیره بخش تعاونی اقتصاد مکلف شد بلافاصله پس از انتخاب، برای اداره امور و اجرای تصمیمات مجمع عمومی و هیأت مدیره، فرد واجد شرایطی را از بین اعضای تعاونی و یا خارج از آن برای مدت 3 سال به عنوان مدیرعامل انتخاب کند.
به موجب مصوبه مجلس، نصب و عزل و قبول استعفای مدیرعامل و نظارت بر عملکرد و تعیین حدود اختیارات، وظایف و میزان حقوق و مزایای وی بر عهده هیأت مدیره میباشد و انتخاب مجدد مدیرعامل بلامانع است.