اردوغان در ریاض به دنبال چیست؟
این روزها و در آستانه عملی شدن طرح شش مادهای کوفی عنان فرستاده ویژه سازمان ملل و اتحادیه عرب، ماشین دیپلماسی آنکارا به طور غیر طبیعی فعال و پرتحرک شده است. تمامی این تحرک مرتبط به سوریه و بحران یکسال آن است.
فارس: تیم اردوغان میوه تلخ عملکرد سیاست غلط خود در قبال تحولات سوریه را چیده و هر اقدام نظامی علیه دمشق از دیدگاه استراتژیستهای منطقه یک قمار و ریسک خطرناکی است که اردوغان و تیمش بازنده اول این قمار خواهد بود.
این روزها و در آستانه عملی شدن طرح شش مادهای کوفی عنان فرستاده ویژه سازمان ملل و اتحادیه عرب، ماشین دیپلماسی آنکارا به طور غیر طبیعی فعال و پرتحرک شده است. تمامی این تحرک مرتبط به سوریه و بحران یکسال آن است.
ترکیه تحرک خود را با انواع جنگهای نرم و روانی همراه و چاشنی کرده است. دربعد جنگ تبلیغاتی آنکارا روی برگهای زیادی مانور کرده که می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
1- امتیاز آوارگان سوریه در خاک ترکیه. ترکها در محافل حقوق بشری و انساندوستانه از این برگه زیاد استفاده کرده اند و همچنین تیم اردوغان جهت توجیه سیاست غلط خود در قبال سوریه از این برگه تراژدیک در فریب افکارعمومی ملت ترک بخوبی بهره برداری کرده است.
2ـ تحرکات پرسروصدا و تبلیغاتی نیروی زمینی ارتش ترکیه در طول مرزهای مشترک با سوریه. دستگاه تبلیغاتی تیم اردوغان لحظه به لحظه این تحرک نظامی را گزارش میدهد و سعی در ملتهب کردن افکار عمومی دارد.
3ـ حادثه درگیری مرزی میان سوریه و ترکیه، این روزها به خوراک تبلیغاتی داغ تیم جنگ سرد حزب اردوغان و گل شده وآنکارا سعی دارد که پارادایم سالهای 1997 و 1998 دوبار در تاریخ مناسبات دمشق ـ آنکارا تکرار کند.
4 ـ تشدید مشورتها و رایزنیها میان واشنگتن و آنکارا. مذاکره سناتورهای آمریکایی جو لبیرمن و جون ماکین(تیم جنگ طلب امریکا علیه دمشق) با گل رئیس جمهوری ترکیه در همین راستا بوده است. تردد افسران بلندپایه پنتاگون و ناتو به ترکیه افزایش یافته است.
5ـ سفر اردوغان به تهران و پکن(و سفر احتمالی وی به مسکو در آینده نزدیک) در راستای تلاشهای آنکارا جهت تفکیک پیوندها و روابط میان دمشق و متحدان منطقه ای و فرامنطقه ای آن بوده است.
اردوغان در شرایط و فضای زیر به عربستان میرود تا با ملک عبدالله ملاقات کند:
1ـ دمشق طرح شش ماده ای عنان را پذیرفته و در این تلاش است که آن را عملی کند و برقراری آتش پس روز پنجشنبه 24 فروردین در سراسر این کشور در همین راستا بوده است.
2ـ اردوغان در این روزهای اخیر، زیادی سوریه را به مداخله نظامی تهدید کرده است.
3ـ ترکیه رسماً از ناتو جهت حمایت نظامی و مقابله با ارتش سوریه درخواست کمک کرده است.
4ـ سفر شاهزاده سلمان بن عبدالعزیز وزیر دفاع عربستان سعودی به آمریکا که مسائل سوریه محور اساسی در تمامی مذاکرات وی با مقامات امریکایی بوده است.
5ـ به نظر بسیاری از تحلیلگران غربی دیدار اردوغان از عربستان سعودی و مذاکره با شاه عبدالله مکمل و در راستای ملاقات کلینتون وزیر خارجه امریکا با پادشاه در مارس 2012 بوده است.
6ـ سفر اردوغان به عربستان سعودی نوعی پاسخ نرم و روانی به نتایج و تبعات دیدارش ازتهران بوده است.
پرسشهای اساسی بسیار از آگاهان به مسائل ترکیه این است که آیا هدف تیم اردوغان از این تحرکات تنشزا مقدمه چینی برای حمله و مداخله نظامی در خاک سوریه است، اگر ترکیه ظرفیت و آمادگی مداخله در سوریه دارد پس چرا در سوریه دخالت نکرده است؟
کلام آخر
آنکارا به خوبی میداند که هرگونه تحرک مداخله گرانه و نظامی در خاک سوریه تبعات و واکنشهای منفی و فراگیری و در سطوح مختلف دارد. تیم اردوغان میوه ونتایج تلخ عملکرد سیاست غلط خود در قبال تحولات سوریه چیده و هر اقدام نظامی علیه دمشق از دیدگاه استراتژیستهای منطقه یک قمار و ریسک خطرناکی است که اردوغان و تیمش بازنده اول این قمارخواهد بود.