جلوی پای حاجیها و عروس خانمها قربانی نکنید تا تب نگیرید!
با این وجود، با قرارگیری نظارت در کنار ساماندهی عرضه دام زنده میتوان امیدوار بود که دست دلالان و سودجویان از بازار عرضه غیرمجاز دام قطع شود و شهروندان آگاه نیز صرفاً از مراکز مجاز نسبت به خریداری دام زنده اقدام کنند.
جلوی پای حاجیها و عروس خانمها قربانی نکنید. در خارج از کشتارگاه دام ذبح نکنید. گرانی گوشت باعث خریداری گوشت از روستائیانی که غیرمجاز کشتار میکنند نشود. خانهدارها وقتی میخواهند گوشت خرد کنند از دستکش استفاده کنند و …
اینها همه توصیههایی است که دامپزشکی برای پیشگیری از ابتلا به بیماری واگیردار تب کریمه کنگو ارائه کرده است.
به گزارش همشهری آنلاین، در حالی که ابتلا به بیماری ویروسی و واگیردار «تب کریمه کنگو» همراه با آغاز فصل گرما در کشورمان پدیدار شده و مدیران ارشد و استانی سازمان دامپزشکی نیز نسبت به رعایت مسائل بهداشتی برای جلوگیری از گسترش این بیماری هشدار میدهند، سودجویانی هم هستند که بدون توجه به کشنده بودن این بیماری همچنان به کاسبی خود از راه فروش ارزان «دام زنده تأییدنشده» ادامه میدهند و با این کار با سلامتی و جان مردم کاسبی میکنند.
تماس با «دام زنده آلوده» به قدری میتواند منجر به ابتلای افراد به «تب کریمه کنگو» شود که غلامرضا زیدآبادی کرمان، مدیرکل دامپزشکی استان کرمان میگوید: 85 درصد از مبتلایان به «تب کریمه کنگو» با دام زنده یا با گوشت و خون دام آلوده سر و کار دارند. همچنین میزان مرگ و میر ناشی از تب کریمه کنگو بین 30 تا 50 درصد است.
هر چند در صورتی که اطلاعرسانی کافی درباره عواقب جبرانناپذیر تماس با گوشت آلوده یا استفاده از آن صورت گیرد، بازار این سودجویان نیز رو به خاموشی میرود اما نهادهای شهری میتوانند نقشی تعیینکننده در ساماندهی عرضه دام زنده در شهرها داشته باشند.
به عنوان نمونه سازمان میادین میوه و تره بار شهرداری تهران 3 مرکز عرضه بهداشتی دام زنده در مناطق 4، 15 و 18 تهران دایر کرده و البته در مناسبتهای خاص مانند ایام مبارک عرفه و عید سعید قربان تعداد جایگاههای عرضه بهداشتی دام زنده به تعداد مناطق تهران نیز میرسد.
با وجود همه این ساماندهیها، ممکن است دلالان دام زنده برای حفظ بازار خود به عرضه دام با قیمتی پائینتر از آنچه در مراکز مجاز تعیین شده است اقدام کنند.
محمدرشید کرمی، مدیرکل دامپزشکی استان زنجان با اشاره به عرضه گوشت قرمز در روستاهای اطراف شهر زنجان گفت: «به علت گرانی گوشت در برخی روستاها گوشت با قیمت پایینتر به فروش میرسد که این موضوع در صورت عدم نظارت باعث به خطر افتادن سلامت جامعه میشود.»
با این وجود، با قرارگیری نظارت در کنار ساماندهی عرضه دام زنده میتوان امیدوار بود که دست دلالان و سودجویان از بازار عرضه غیرمجاز دام قطع شود و شهروندان آگاه نیز صرفاً از مراکز مجاز نسبت به خریداری دام زنده اقدام کنند.
بر اساس اظهارات مسئولان دامپزشکی که در پایگاه اینترنتی سازمان دامپزشکی کشور منتشر شده است ادارات دامپزشکی استانها بر حسب رسالت سازمانیشان وظیفه دارند کنترل و نظارت مستمر با اتخاذ تدابیر پیشگیرانه در گلوگاههای انتشار بیماریهای مشترک انسان و حیوان از جمله اماکن دامی ، کشتارگاهها، مراکز عرضه و …. را انجام دهند.
در حالی که مسئولان سازمان دامپزشکی بر وظیفه نظارتی خود اذعان دارند اما مدیران کل دامپزشکی در استانهای مختلف به جای برخورد حداکثری با دلالان و قاچاقچیان دام زنده، مردم را از انجام آداب و رسومشان محروم میکنند.
اظهارات دکتر بهراد زندیه، مدیر کل دامپزشکی آذربایجان شرقی که در پایگاه اینترنتی سازمان دامپزشکی منتشر شده است چنین است: «مردم از کشتار دام در خارج از کشتارگاههای صنعتی حتی برای ادای نذر اجتناب کنند.»
دکتر رضائیانزاده، مدیرکل دامپزشکی استان فارس نیز میگوید: «مردم از کشتار دام خارج از کشتارگاه تحت هر عنوان ازجمله نذر و قربانی (در مراسم مذهبی یا جشن عروسی) اکیداً خوداری کرده و از رفت و آمد در محلهای کشتار غیرمجاز اجتناب نمایند.»
قربانی کردن جلوی پای حجاج یا عروس خانمها و … در آداب مردم این کشور نهادینه شده است اما مسئولان دامپزشکی بخاطر اینکه کشتار «دام زنده آلوده» منجر به شیوع بیماری واگیرداری نظیر «تب کریمه کنگو» نشود مردم را از به جا آوردن این آداب بر حذر میدارند. این درحالیست که شاهد کشتار دام زنده غیرمجاز هستیم.
مسئولان دامپزشکی در حالی بر مبارزه با قاچاق دام زنده تأکید دارند که با جستجوی سطحی عبارت «گوسفند زنده با قیمت ارزانتر از بازار» در موتورهای جستجوگر میتوان به ابعاد گسترده تجارت گوسفند زنده غیربهداشتی پی برد.
با این حال میتوان شاهد اظهارات مسئولان دامپزشکی هم بود. اظهاراتی نظیر آنچه که غلامرضا زیدآبادی کرمان، مدیرکل دامپزشکی استان کرمان مبنی بر کنترل تردد دامهای غیرمجاز و قاچاق گفته و از دامداران هم خواسته تا بدون اطلاع و هماهنگی با دامپزشکی نسبت به جابهجایی دامها به عنوان عاملان انتقال بیماری اقدام نکنند. زیدآبادی اولتیماتوم داده است: «در غیر این صورت دام آنها ضبط و یا به صورت مستقیم به کشتارگاه حمل میشود.»