دلایل کوچک شدن سفره کارگران ایرانی
متاسفانه دولت آقای روحانی به جای اصلاح سیستم اقتصادی گذشته، اعلام کرده نیازمندان فرم های خوداظهاری دریافت یارانه نقدی را تکمیل کنند تا راستی آزمایی شود و اگر نیازمند بودن افراد ثابت نشود، آنان را جریمه می کنیم. این حرف منطقی نیست زیرا دولت با درآمد ناشی از هدفمند کردن یارانه ها می خواهد پول مردم را به خودشان بدهد و آقای روحانی و همکارانش قرار نیست از جیب خودشان پولی به مردم بدهند.
عصرخبر به نقل از پیام نو: اسفند هر سال برای کارگران ایرانی دغدغه های فراوانی به همراه دارد، زیرا دولت و کارفرمایان زیر بار افزایش حقوق و دستمزد این قشر، متناسب با نرخ تورم و هزینه های زندگی نمی روند. این کار در حالی صورت می گیرد که آمارهای موجود بیانگر پرداخت کمترین میزان حقوق به کارگرانی ایرانی در مقایسه با کشورهای منطقه است.
عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی ایران دغدغه های کارگران ایرانی را در این باره درست می داند و می گوید: حقوق و دستمزد کارگران در ایران، کمترین میزان در منطقه است و دلیل آن نیز رشد بی رویه قیمت دلار و نرخ تورم در سال های گذشته بر اثر تحریم ها بوده است.
مسعود دانشمند معتقد است هر چقدر میزان حقوق کارگران افزایش یابد، تورم بالا می رود و بار سنگین تری به دوش این قشر زحمتکش تحمیل می شود، اما راهکار رفع مشکلات فزاینده کارگران در ارائه کمک های غیرنقدی دولت است و باید هزینه بهداشت و درمان و آموزش و پرورش برای اقشار آسیب پذیر مجانی اعلام شود و مانند تمام دنیا برای نیازمندان مسکن دولتی ساخته شده و با قیمت بسیار ارزان و حتی مجانی در اختیار آنان قرار داده شود.
کاهش قدرت خرید کارگران به یک سوم
وی به دوران سیدمحمد خاتمی و اوایل دوره محمود احمدی نژاد اشاره کرده و تاکید می کند: حداقل حقوق کارگران در آن دوران حدود ۳۰۰ هزار تومان و دلار نیز ۱۰۰۰ تومان بود، اما در حال حاضر حداقل حقوق ۴۸۰ هزار تومان و دلار ۳۰۰۰ شده که نشان دهنده کاهش قدرت خرید قشر کارگر به یک سوم سال های نه چندان دور است.
مسعود دانشمند با بیان اینکه تقریبا در آن زمان، دستمزدها متناسب با هزینه ها بود، اما طی سه سال گذشته و با فشار تحریم ها و تورم، هزینه ها افزایش چشمگیری یافته اما حقوق و دستمزدها نه، گفت: ۵ سال قبل حداقل دستمزد ۳۰۰ هزار تومان بود که می توانستیم با آن بخش زیادی از کالاهای اساسی مورد نیاز را تهیه کنیم، اما سوال ما این است که در حال حاضر با حقوق ۴۸۰ هزار تومان می توانیم چه مقدار کالای اساسی بخریم؟ همین موضوع بیانگر کم شدن قدرت خرید کارگران است و تحقیقات میدانی ما نیز نشان می دهد که سفره طبقه کارگر روز به روز کوچکتر شده است.
ضرورت اصلاح چرخه معیوب در اقتصاد
رئیس شورای بازرگانی ایران و مالزی با انتقاد از چرخه معیوب رابطه افزایش نقدینگی و نرخ تورم در ایران ادامه داد: با سه برابر شدن قیمت دلار باید دستمزدها سه برابر شود تا قدرت خرید سابق به مردم برگردد. این افزایش حقوق نیز باعث افزایش قیمت کالاها و خدمات از سوی کارفرمایان و متقابلا افزایش نرخ تورم می شود که قدرت خرید مردم را به شدت کاهش می دهد، بنابراین باید دولت فکری به حال اصلاح این چرخه معیوب کند.
انتقاد از توزیع فرم خوداظهاری برای دریافت یارانه
وی به دولت پیشنهاد کرد تا کمک های غیرنقدی به طبقه کم درآمد را افزایش دهد و با انتقاد از سخنان وزیر اقتصاد دولت حسن روحانی مبنی بر توزیع دوباره فرم خوداظهاری برای دریافت یارانه نقدی گفت: متاسفانه دولت آقای روحانی به جای اصلاح سیستم اقتصادی گذشته، اعلام کرده نیازمندان فرم های خوداظهاری دریافت یارانه نقدی را تکمیل کنند تا راستی آزمایی شود و اگر نیازمند بودن افراد ثابت نشود، آنان را جریمه می کنیم. این حرف منطقی نیست زیرا دولت با درآمد ناشی از هدفمند کردن یارانه ها می خواهد پول مردم را به خودشان بدهد و آقای روحانی و همکارانش قرار نیست از جیب خودشان پولی به مردم بدهند. بودجه هدفمندی یارانه ها حق طبیعی مردم ایران است و دولت باید راهکاری بیاندیشد تا افراد ثروتمند یارانه نگیرند، نه اینکه اقشار کم درآمد برای اثبات فقر خودشان فرم خوداظهاری پر کنند.
عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی ایران تاکید کرد: دولت برای کاهش تورم باید یارانه ها را به صورت غیرنقدی به مردم پرداخت کند. مثلا می تواند هزینه بهداشت و درمان و آموزش و پرورش اقشار آسیب پذیر را مجانی اعلام کند و مانند تمام دنیا برای نیازمندان مسکن دولتی بسازد و با قیمت بسیار ارزان و حتی مجانی در اختیار مردم بگذارد. مطمئنا افراد ثروتمند فرزندانشان را به مدرسه دولتی نمی برند و برای درمان به بیمارستان های دولتی مراجعه نمی کنند و از مسکن دولتی استفاده نخواهند کرد. این کار باعث می شود تا خدمات غیرنقدی به افراد آسیب پذیر افزایش یابد بدون اینکه تورم بالا برود و قدرت خرید مردم پایین بیاید.
سکونت ۴۰ درصد سنگاپوری ها در خانه های شهرداری
مسعود دانشمند ادامه داد: این کار رفاه را برای کارگران فراهم می کند، زیرا در همه جای دنیا انجام می شود. به عنوان مثال در کشور ثروتمند سنگاپور که یکی از قدرت های اقتصادی منطقه است و نرخ رشد اقتصادی و درآمد سرانه بسیار بالایی دارد، حدود ۴۰ درصد از مردم در خانه های شهرداری با اجاره های بسیار پایین زندگی می کنند. ما نیز باید این کار را انجام دهیم.
وی همچنین مجانی کردن حمل و نقل عمومی برای طبقات ضعیف را مورد اشاره قرار داد و گفت: در سال های گذشته برای بازنشسته ها کارت منزلت صادر شده که کار بسیار خوبی است. چه اشکالی دارد که هزینه رفت و آمد را از هزینه خانوارهای کم درآمد حذف کنیم؟ دولت می تواند کارت های اعتباری مجانی به کارگران و خانواده های آنها بدهد که کمک زیادی برای این قشر است.
اهدای بن خرید ماهیانه به کارگران
این فعال اقتصادی در بخش دیگری از گفت و گو با خبرنگار پیام نو اظهار داشت: اگر ما به وضعیت تورمی به شکل فعلی ادامه دهیم، واحدهای تولیدی مجبورند دستمزد کارگران و قیمت فرآورده های تولیدی را بالا ببرند که بازار رقابت را از دست می دهند و تعطیل می شوند و دود آن به چشم طبقه کارگر می رود.
وی در پاسخ به این سوال که «این کارها زمان زیادی می خواهد، ولی در حال حاضر که بحث تعیین دستمزد کارگران در دولت مطرح است باید چه کاری انجام شود تا فشارهای وارده به این قشر کمتر شود»، اظهار داشت: دولت باید با توجه به رکود تورمی حاکم بر جامعه به کمک های غیرنقدی به کارگران روی آورد، چرا که کمک نقدی باعث بالا رفتن حجم نقدینگی و تورم بیشتر می شود.
به گفته وی، بهترین راه در حال حاضر این است که دولت بن خرید کالا به کارگران بدهد تا این قشر بتواند کالاهای اساسی مورد نیازش را به صورت ماهیانه خریداری کند.