تجلیل قالیباف از کارگران شهرداری تهران
دکتر قالیباف خطاب به کارگران شهرداری تهران تاکید کرد: البته نمی گویم که در همه ضوابط توانسته ایم درخور شان شما عمل کنیم اما دوستانی که نماینده کارگری هستند، تایید می کنند که ما همه توان خود را به کار بسته ایم و بر این باور هستیم که کارگران قشر زحمتکشی هستند. امروز نیز اگر در شهر حرفی می زنیم و وعده ای به مردم می دهیم، به پشتوانه کارگران عزیزی است که مخلصانه و بی نام و نشان تلاش می کنند.
عصرخبر به نقل از سرویس جامعه «فردا»؛ مراسم تجلیل از کارگران شهرداری تهران عصر روز گذشته با حضور شهردار تهران، اعضای شورای اسلامی شهر تهران، جمعی از مدیران شهری، دبیر کل خانه کارگر و جمعی از کارگران شهرداری پایتخت در تالار ایران زمین برگزار شد.
محمد باقر قالیباف طی سخنانی در این مراسم، ضمن عرض خیرمقدم به تمامی همکاران و همسنگران از بخش ها و سازمان های مختلف شهرداری ابراز داشت: در این ایام در آستانه حلول ماه رجب هستیم و همچنین روز به یاد ماندنی و پر افتخار شوراهای اسلامی شهر و روستا در پیش است . شوراهایی که انصافا یکی از سندهای افتخار انقلاب اسلامی به شمار می روند که تبلور عینی اراده مردم در تصمیم گیری و تصمیم سازی و در تعیین سرنوشت خودشان است. همچنین روز و هفته کارگر را به شما برادران و خواهران گرامی ام عرض تبریک و تهنیت دارم.
وی افزود: جا دارد از آقایان پورزرندی و امانی که بعد از سالیان سال توقف، بحث مربوط به روز کارگر و کارگران در شهرداری تهران را مورد توجه قرار دادند، یادی داشته باشیم. انصافا شاهد بودم که آن ها نیز هر سال در این کار با چه شوق و ذوقی، از هفته ها مانده به هفته کارگر برنامه ریزی می کردند تا این پاسداشت را به خوبی برگزار کنند.
شهردار تهران با بیان این که جوهره زندگی و ذات زندگی انسان ها در فلسفه کار است، عنوان کرد: حتما دوستان به یاد دارند که سال گذشته در همین ایام تاکید کردم که بعضی وقت ها به کار به عنوان شغل محل ارتزاق و کسب روزی نگاه می کنند و یا با نگاه مادی به موضوع کار می نگرند. کار برای هیچ کدام از این ها نیست، البته که این موارد در آن مستتر است. کار به ماهو کار، خودش زندگی انسان را شکل داده و هویت جامعه را شکل می دهد. طبیعی است که ستون سعادت هر جامعه و هر کشوری، کار است و رکن رکین کار نیز کارگر است.
وی ادامه داد: از این جهت نقش کارگر بسیار برجسته است که نبی مکرم اسلام (ص) بر دست او بوسه می زنند. از این منظر است که عزت و استقلال هر کشوری در گرو کار و کارگر است. اینکه مقام معظم رهبری آمریکا را بزرگترین دشمن انقلاب اسلامی می دانند و مبارزه با دشمن انقلاب اسلامی را فقط کار، کار و کار می دانند، حاکی از عظمت کار و تلاش است.
دکتر قالیباف تصریح کرد: مولی الموحدین امیرالمومنین (ع) اینگونه بیان دارند که تلاشگرانند که به رشد و پیشرفت دست پیدا می کنند نه خردمندان بیکار؛ این عظمت کار و کارگر است که تبلور عینی یک تلاش خالصانه و صاقانه هستند. از این جهت است که همواره بحث مربوط به کارگر و قشر کارگر ستودنی است. بنده افتخارم این است که بتوانم کاری برای چنین قشری انجام دهم.
وی در ادامه ابراز داشت: من نمی گویم امروز توانسته ایم آنطوری که لایق عزیزان کارگر در مجموعه شهرداری است، گام برداریم اما از آن سو خدا را شاهد می گیریم که هر چه توانسته ایم را به کار بستیم. بنابراین بضاعت ما همین بوده و کم نگذاشتیم. به هر حال چالش های کارگری در شهرداری تهران کم نبوده است. در همه فراز و نشیب هایی که در دستگاه های دیگر درباره مشکلات کارگری داشتیم، امروز مدعی هستیم این مشکلات در شهرداری تهران در کمترین سطح خودش قرار دارد.
شهردار تهران تصریح کرد: ما روزهایی را در همین شهرداری سپری می کردیم و در آن روزها به حدی ضعف در کار وجود داشته است که گروه هایی که هیچ خیرخواه کار و کارگر نبودند، زمینه سوء استفاده از آن ها را در فضای کارگری فراهم می کردند اما امروز چنین رخنه هایی وجود ندارد. طبیعتا حتما هنوز کارهای زمین مانده ای نیز وجود دارد که باید به آن ها توجه کرده و پیش رویم چه کارگران رسمی ما در محیط کاری.
وی یادآور شد: مهم این است که قانون و عدالت را چه برای کارگران رسمی ما در شهرداری تهران و چه کارگران پیمانکاری اجرایی کنیم. اگر مباحث مربوط به کارگری و کارمندی نیز وجود دارد، باید تاکید کنم که در سال 93 هنوز افزایش 22 درصدی کارمندان را اعمال نکرده ایم اما افزایش حقوق کارگران ابلاغ شده است.
شهردار تهران درباره مباحث مربوط به اضافه کاری در مجموعه شهرداری نیز عنوان کرد: ما روشن در شهرداری تهران گفته ایم که 120 ساعت اضافه کار را نباید به کسی داد که کار نکرده است. ما 120 ساعت را از هیچ کس کسر نکردیم، اما این مخالف فرهنگ کار است که بگوییم چه عزیزی که می ایستد و اضافه کاری می کند و چه کسی که کار نمی کند، هر دوی آن ها 120 ساعت اضافه کاری بگیرند. کجای این تصمیم انصاف است؟ ما هیچ گاه نگفتیم از 120 ساعت اضافه کاری کم کنند اما باید 120 ساعت کار کنند و اضافه کاری بگیرند. از آن طرف هم به مدیران گفته ایم که حق شما است اضافه کاری بگیرید، اما بحث ما این است که مدیران در فرهنگ جهادی باید بایستند، اضافه کاری هم بکنند و اضافه کاری هم نگیرند. به هر حال این مباحثی است که باید به آن ها دقت کنیم. ازقضا این کار را باید برای حرمت کار، کارگری و پاسداشت عدالت انجام داد. چطور می شود کارگری که شب تا صبح کار می کند واز ساعت 15 تا 20 شب نیز شب کاری می ایستد، با کسی برابر است که یک شب نیز شب کاری نمی کند اما حداقل تا 8 شب شبکاری می گیرد! کجای این عدالت است؟
وی افزود: اگر یادتان باشد بنده در حوزه مربوط به منابع انسانی و برقراری عدالت بر جلوگیری از رانت و رانتخواری و عدالت در اضافه کاری، حق ماموریت و حق سختی کار تاکید کردم چرا که در این موارد باید قانون و عدالت را مبنای کار قرار دهیم. در این شرایط اقتصادی ما 120 ساعت اضافه کار می دهیم اما اضافه کار را به کسی می دهیم که کار کند. گاهی مشاهده می کنیم که در پرداخت شبکاری ها، حداقل این مبلغ به کارگرانی که شبکار هستند، می رسند و حداکثر آن به کسانی می رسد که یک شب هم شبکاری نایستند. کجای این امر انصاف است؟ در این بخش وظیفه خود می دانیم که رسیدگی کنیم و طبقه بندی مشاغل را نیز مد نظر داشته باشیم.
دکتر قالیباف خطاب به کارگران شهرداری تهران تاکید کرد: البته نمی گویم که در همه ضوابط توانسته ایم درخور شان شما عمل کنیم اما دوستانی که نماینده کارگری هستند، تایید می کنند که ما همه توان خود را به کار بسته ایم و بر این باور هستیم که کارگران قشر زحمتکشی هستند. امروز نیز اگر در شهر حرفی می زنیم و وعده ای به مردم می دهیم، به پشتوانه کارگران عزیزی است که مخلصانه و بی نام و نشان تلاش می کنند.
وی گفت: ما بازدیدهای متعدد رسمی و غیررسمی می رویم و در این بازدید ها، بندرت جایی پیدا می شود که کارگری در حوزه خدمات شهری – که پر زحمت ترین قشر هستند – را ملاقات نکنیم. البته نه تنها کارگران رسمی، بلکه کارگران پیمانکاری که شاید از جهت قانونی هیچ وظیفه ای نسبت به آن ها نداشته باشیم، اما از جهت انسانی و اسلامی در مقابل همه آن ها مسئولیم. در این میان باید بر این نکته تاکید کنم که در جریان بازدید ها، دیگر کارگری پیدا نمی شود که مثل سه – چهار سال گذشته، پیرمردی کف دستان خود – که پر از زخم و عفونت است – را جلوی من بگیرد و بگوید: فلانی! من 6 ماه است که به مرخصی نرفته ام چون حقوق من را نداده اند! من از روستاهای کردستان آمده ام و این پیمانکار روزی 12 – 13 ساعت از من کار کشیده است، اما من نمی توانم دست خالی به خانه برگردم. واقعیت این است که پیمانکار رفتار بی رحمانه ای با قشر کارگر می کرد اما امروز میزان ساعت کار و واریز حقوق آن ها به وقت صورت می گیرد. ما این مسئله را به طور جدی دنبال کردیم و انجام دادیم.
شهردار تهران تصریح کرد: امروز مطمئن هستیم که بالای 99 درصد حقوق کارگران را به وقت و درست پرداخت می کنند و بسیاری از تهدیدهایی که پیش از این وجود داشت، از بین رفته است. پیش از این با کارگران 8 ساعت قرارداد می بستند اما به او می گفتند باید 12 ساعت کاری کنی و اگر کار نکنی اخراجت می کنیم. حتی در دو شیفت کارگر را به کار می گرفتند و پول یک شیفت را به او می دادند. از این مسایل در شهرداری کم نبوده است. اما امروز که به سطح شهر مراجعه می کنم شاهد هستم که این موارد برطرف شده است. تا جایی که در یک سال گذشته، حتی یک مورد مراجعه کننده از این دست وجود نداشته است. این در حالی است که سه سال قبل، کمتر جایی بود که من حضور پیدا کنم و اعتراض فضای کارگری وجود نداشته باشد.
وی عنوان کرد: طبیعتا وظیفه ما است که هرچقدر در توان و تلاش داریم را با افتخار در خدمت قشر زحمتکش، شریف و نجیب کارگری در مجموعه شهرداری تهران درآوریم و در مجموعه شهر تلاش کنیم تا کارها را به درستی انجام دهیم.
شهردار تهران در ادامه به مشکلات موجود در حوزه اسکان کارگری اشاره کرد و گفت: هنوز با همه زحمت هایی که دوستانمان کشیده اند، از اسکان کارگری راضی نیستم. کمتر از 10 روز قبل در یکی از مناطق شهرداری تهران در یکی از مراکز اسکان کارگری رفتم، البته بخش قابل توجهی از کارگران این مرکز کارگران غیر ایرانی بودند اما آن ها هم کارگر، انسان و برادر مسلمان ما هستند. واقعیت این است که این کارگران شان خوبی نداشتند. ما باید تلاش کنیم تا این بحث را حل و فصل کنیم و چالش های دیگری که در این زمینه وجود دارد را نیز دنبال کنیم.
دکتر قالیباف در پایان ضمن درخواست از کارگران و نخبگان به منظور انتقال پیشنهادات و نظرات در این زمینه، اظهارکرد: ما این را می فهمیم که فشار اقتصادی وجود دارد و شرایط موجود به گونه ای است که اگر کارگران دو شیفت کار نکنند، حداقل های زندگی برای آن ها قابل اداره نیست. بنابر این در تلاش هستیم که بتوانیم این فشارها را کاهش دهیم.