دیکته نانوشته رئیس سازمان میراث فرهنگی
انتقاد خبرنگاران به معاون سرمایه گذاری این سازمان نیز هست. سعید شیرکوند وقتی به این سازمان آمد اعلام کرد 6 ماه فرصت می خواهد تا فعالیتهایش را انعکاس دهد اما اکنون او هم از مصاحبه با خبرنگاران سر باز می زند. شاید رفتار رسانه ای سلطانی فر را بتوان اینگونه تشبیه کرد که دیکته نانوشته غلط ندارد.
عصر خبر: مدیران سازمان میراث فرهنگی مدعی رسانه ای بودن و تعامل با خبرنگاران و مطبوعات هستند. ادعایی که نه تنها ثابت نشده بلکه عملکرد بیش از 130 روزه رئیس این سازمان نیز نشان می دهد او معمولا پاسخی برای به پرسشهای رسانه ها ندارد و در بیشتر موارد از گفتگوی اختصاصی، برگزاری نشست خبری و دعوت از خبرنگاران برای پوشش برنامههای خبری امتناع می کند.
به گزارش خبرنگار مهر، مسعود سلطانی فر بیش از 130 روز است که به سازمان میراث فرهنگی آمده و هنوز در دولت یازدهم مسبب اتفاق مهمی در این سازمان نبوده است. اگر هم کار مهمی انجام داده چندان خبری نشده و حتی خبرنگاران سه حوزه کاری میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هم از آن بی خبرند!
معاون رئیس جمهور که به تازگی با حوزه گردشگری، صنایع دستی و میراث فرهنگی آشنا شده معمولا از مصاحبه اختصاصی با خبرنگاران، برگزاری نشست خبری و یا دعوت از خبرنگاران در برنامه های مهم این سازمان دوری می کند. تا جایی که در سفر رئیس سازمان یونسکو به ایران آن هم بعد از 12 سال از هیچ خبرنگاری برای پوشش خبری بازدید وی از میراث جهانی ایران دعوت نشد و مسئولان سازمان میراث فرهنگی هم در انتقاد خبرنگاران به این مسئله بهانه را به گردن رئیس یونسکو انداختند و از قول او گفتند که او مایل به برگزاری نشست خبری نبوده است!
برنامه خبری دیگر سازمان میراث فرهنگی حضور رئیس جمهور در این سازمان بود و تنها خبرنگاران حوزه دولت بودند که صحبت های سانسور شده رئیس جمهور و مذاکراتش با رئیس سازمان میراث فرهنگی را انعکاس دادند. نتیجه اخباری که از این جلسه منتشر شد، چند پاراگراف حرف تکراری درباره داشته های میراثی ایران از زبان روحانی و سلطانی فر بود. این درحالی است که روسای پیشین سازمان میراث فرهنگی اگر چه همیشه شمشیر دشمنی با خبرنگاران را از رو می بستند ولی حداقل از چند رسانه ای که باب میلشان بود برای حضور در چنین برنامه هایی دعوت می کردند حال آنکه تیم جدید سازمان میراث فرهنگی همین کار را هم انجام نمی دهد.
سوالات تخصصی از رئیس غیر متخصص پاسخ ندارد!
اغلب پاسخ های سلطانی فر به سوالات هم این است که” مگر شما تلویزیون ندیدید که من درباره این موضوع صحبت کردم… حال خودتان چطور است…. باشد برای بعد…. ان شاالله از نظرات متخصصان در این باره استفاده می کنیم …. نظر خود شما چیست ….. در روزهای آینده خبر تکمیلی می دهیم…. دراین باره خبرهای خوبی در راه است و …. ” نمونه واضح تر آن هم وقتی بود که خبرنگار مهر از او درباره جزئیات بازدید رئیس جمهور از سازمان میراث فرهنگی پرسید و او هم تنها به این جمله اکتفا کرد که گزارش مطلوبی به رئیس جمهور دادیم!
یک روزنامه نگار چندی پیش در مطلبی که با عنوان گریز سازمان میراث فرهنگی از رسانه ها منتشر کرده با طرح این سوال که چرا رئیس سازمان میراث فرهنگی علاقه ای به دعوت خبرنگاران در برنامه های مهم این سازمان ندارد، به خبرنگار مهر می گوید: تا به حال رئیس سازمان چندین جلسه با فعالان گردشگری میراث فرهنگی و صنایع دستی برگزار کرده ولی در هیچ کدام از این برنامه ها، رسانه ها حضور نداشته اند و اگر برنامه ای هم باشد فقط از رسانه های منتخب روابط عمومی دعوت می شود. خبرنگاران زیادی در حوزه سازمان میراث فرهنگی مطلب نوشته اند اما چرا باید با آنها سلیقه ای برخورد شود و گزینشی از آنها دعوت به عمل بیاید. چند روز پیش مسئولان عراقی با معاون میراث فرهنگی کشور نشستی برگزار کردند ولی روابط عمومی این سازمان از هیچ رسانه ای برای حضور دراین برنامه دعوت نکرد. اکنون رئیس پژوهشگاه، معاون میراث فرهنگی و یا گردشگری پاسخگوی خبرنگاران هستند ولی جزئیات سوالات مطرح شده مان را نمی گویند.
انتشار سخنرانی های تکراری و سانسور شده آقای رئیس در رسانه ها!
این خبرنگار حوزه میراث فرهنگی به اخبار سانسور شده سایت متعلق به سازمان نیز اشاره می کند و می گوید: چرا باید این سایت به مرجع خبری رسانه ها تبدیل شود تنها اخباری در آن منتشر شود که کامل نیست مانند اخبار مربوط به بازدید رئیس جمهور از ارگ آزادی.
همراهان رسانه ای او در بازدید از بناهای تاریخی مهم، فقط عکاسان هستند
موضوع مورد اشاره وی را می توان این طور نیز ثابت کرد که به عنوان مثال روابط عمومی سازمان در یک برنامه خبری، تنها سخنان رئیس سازمان را پوشش می دهد آن هم بخشهایی که مورد مناقشه نباشد.
معصومه دیودار از خبرنگاران بخش گردشگری خبرگزاری تخصصی میراث فرهنگی دراین باره می گوید: عدم حضور خبرنگاران در همه برنامه ها را می توان این طور هم تلقی کرد: شاید در آن گفتگوها، موضوعی مطرح می شود که رسانه های دیگر نباید از آن مطلع شوند. وگرنه زمانی که فقط خبرنگار روابط عمومی در جلسه ای حضور دارد به طور حتم همان چیزی را انعکاس می دهد که سازمان می خواهد. درحالی که خبرنگاران دیگر هر کدام از دید خودشان آن برنامه را پوشش می دهند.
دیودار در واکنش به اینکه مسئولان میراث فرهنگی معتقدند خبرنگاران حاشیه می سازند می گوید: مدیران جدید ادعا دارند از حاشیه ها دور هستند. اگر حاشیه ای نباشد پس نباید نگران باشند.
کلی گویی شیوه جدید معاون روحانی
این خبرنگار گردشگری از مبهم بودن پاسخ های سلطانی فر گلایه می کند و معتقد است که سیاست پیش گرفته سلطانی فر، کلی گویی است او مثال می زند: می پرسیم منشا محاسبه سه برابر شدن آمار ورود گردشگر به ایران چیست و این آمار را بر چه اصولی ارائه می کنید اما رئیس سازمان میراث فرهنگی پاسخش را به معاونان خود واگذار می کند درحالی که ما از بالاترین مقام این سازمان پاسخ می خواهیم و انتظار داریم وقتی همه تاکیدات رئیس جمهور بر صنعت گردشگری است، او هم به حوزه های کاریش مسلط باشد.
یکی دیگر از خبرنگاران با 15 سال سابقه حضور در حوزه صنایع دستی یکی از خبرگزاری ها به رسانه ای بودن خانواده سلطانی فر اشاره می کند و می گوید: محمد سلطانی فر، برادر رئیس سازمان میراث فرهنگی، استاد علوم ارتباطات است. پس با توجه به اینکه رئیس جدید این سازمان عضو خانواده ای هست که اصول علم ارتباطات و خبرنگاری را بلد هستند، انتظار داریم وقتی مسئولیتی را قبول می کنند، رفتار با رسانه ها را نیز بلد باشند. درحالی که این طور نیست و رئیس سازمان اعلام می کند در حاشیه برنامه سوالتان را بپرسید. در حاشیه سوال پرسیدن های رئیس سازمان میراث فرهنگی نیز محدودیت های خود را دارد. روابط عمومی و محافظان و حتی فرزند سلطانی فر چنان اطرافش را احاطه می کنند که خبرنگاران نتوانند پاسخ سوال بپرسند.
او می گوید: خبرنگاران در برنامه هایی دعوت می شوند که موضوعات مطرح شده در آن مثبت است. برخی از معاونان مانند گردشگری هر زمان که ما بخواهیم صحبت نمی کنند مگر اینکه از قبل هماهنگ کرده باشیم. درحالی که ما در خبرگزاری کار می کنیم و پاسخ مسئولان در لحظه برایمان اهمیت دارد نه چند ساعت دیگر و یا حتی روز بعد. از سوی دیگر آنها می دانند که بلاخره رسانه ها باید صفحه میراثی خودشان را پر کنند به همین علت سعی می کنند که رسانه ها فقط اخبار روابط عمومی را انتشار دهند.
انتقاد خبرنگاران به معاون سرمایه گذاری این سازمان نیز هست. سعید شیرکوند وقتی به این سازمان آمد اعلام کرد 6 ماه فرصت می خواهد تا فعالیتهایش را انعکاس دهد اما اکنون او هم از مصاحبه با خبرنگاران سر باز می زند. شاید رفتار رسانه ای سلطانی فر را بتوان اینگونه تشبیه کرد که دیکته نانوشته غلط ندارد. رئیس این سازمان هنوز کاری انجام نداده تا پاسخگوی افکار عمومی باشد. تنها اقدام آقای رئیس در 120 روز گذشته امضای تفاهمنامه و کارهای تشریفاتی و خودداری از روبه رو شدن با خبرنگارانی بوده که بیشتر از او در حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کار کرده و تخصص دارند. اما این دلیل نمی شود خبرنگاران پیگیر نتیجه بازدید وی از سد سیمره نباشند و نخواهند بدانند تکلیف عکس یادگاری او با خانه تاریخی ظهیرالاسلام چه شد و قرار است تا کی هنرمندان صنایع دستی را با وعده بیمه شدن دلخوش کند؟ سخن آخر اینکه با وجود همه بی مهریها و کج سلیقگیهای رسانه ای در روابط عمومی این سازمان خبرنگاران واقعیتها را می نویسند حتی اگر اقای رئیس جواب ندهد!