پیشنهاد جدید گازی ایران به ترکیه
همزمان با سفر رئیس جمهوری به آنکارا، دور جدید مذاکرات گازی جمهوری اسلامی ایران و ترکیه هم تا ساعاتی دیگر با محور افزایش صادرات گاز و حل و فصل پرونده داوری گازی بین دو کشور آغاز می شود.
عصرخبر به نقل از مهر: ترکیه به دلیل گران فروشی و کم فروشی از گاز ایران به داوری بینالمللی شکایت کرده است که پیش بینی میشود در صورت محکومیت گاز ایران در این دادگاه بینالمللی، شرکت ملی گاز ایران باید غرامت 2 تا 2.5 میلیارد دلاری به بوتاش ترکیه پرداخت کند.
تانیر ییلدیز وزیر انرژی و منابع طبیعی ترکیه پیشتر در گفتگو با رسانههای ترکیه با تاکید بر اینکه وی 99 درصد “یقین” دارد که رای دادگاه به نفع ترکیه خواهد بود و آنکارا 2 میلیارد دلار غرامت از ایران میگیرد، گفته است: به ایران گفتهایم قیمت گاز صادراتی شما گران است و در صورت عدم مذاکره پیرامون آن به دیوان داوری بینالمللی شکایت خواهیم کرد.
با این وجود بیژن زنگنه وزیر نفت ایران فروردین ماه سال جاری پس از گفتگو با جودت ییلماز وزیر توسعه ترکیه، تاکید کرده است: شکایت ترکها به دیوان داوری بینالمللی (لاهه) درباره گران بودن قیمت گاز مشکلی برای ایران ایجاد نمی کند و به احتمال زیاد ایران برنده این داوری خواهد بود.
همزمان با رد و بدل شدن این اظهار نظرهای گایز بین مقامات دو کشور، صبح امروز حسن روحانی رئیس جمهوری دولت تدبیر و امید به همراه بیژن زنگنه وزیر نفت، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه و هیاتی عازم آنکارا شده است.
از این رو تا ساعاتی دیگر مذاکرات گازی وزرای نفت و انرژی جمهوری اسلامی ایران و ترکیه در آنکارا برگزار میشود که افزایش صادرات گاز و حل و فصل پرونده داوری گازی محور اصلی مذاکرات گازی بین دو طرف خواهد بود.
مقامات ترکیه در طول یک سال گذشته نسبت به گران بودن بهای گاز وارداتی از ایران بارها انتقاد کرده اند و با اشاره به کاهش قیمت گاز روسیه، خواستار تخفیف ایران در قیمت فروش گاز طبیعی به این کشور شده اند.
پیشنهاد تخفیف گازی تاکنون مورد موافقت رسمی وزارت نفت ایران قرار نگرفته است و در عوض ایران هر گونه تخفیف در فروش گاز به ترکیه را مشروط به افزایش صادرات گاز طبیعی به این کشور کرده است.
علی ماجدی معاون امور بینالملل وزیر نفت اردیبهشت ماه سال جاری با رد هر گونه گران فروشی گاز به ترکیه، اعلام کرده است: ایران آماده افزایش صادرات گاز به این کشور همسایه است.
حمید رضا عراقی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران و معاون وزیر نفت هم پیشتر با تاکید بر اینکه ادعاهای گازی ترکیه در داوری بینالمللی راه به جایی نخواهد برد، تاکید کرده بود: ایران تابع نظر داوری بینالمللی است.