300 قلم سیگار قاچاق در بازار مصرف کشور
در حال حاضر نوع تقلبی سیگارهای بهمن متوسط ، بهمن لایت ، بهمن الترالایت ، بهمن هارد ، بهمن سافت و فروردین از سوی جاعلان تولید و با بسته بندی شبیه به تولیدات داخلی و البته با کیفیت بسیار پایین و با نرخ های فروش در حدود دویست هزار تومان در هر کارتن پایین تر از نرخ های مصوب شرکت متبوع در بازار توزیع شده و متاسفانه بدلیل سود بالا از سوی برخی عمده فروشان غیر عامل«فاقد مجوز عاملیت» و خرده فروشیها ، مورد استقبال قرار گرفته ، لیکن بدلیل کیفیت بسیار پایین آن ، اعتراض شدید مصرف کنندگان را در پی داشته و منجر به تغییر ذائقه مصرف کنندگان شد .
عصر خبر: محمد رضا تاجدار سرپرست اداره کل نظارت ،کنترل و صیانت از محصول شركت دخانيات ايران گفت : قاچاق قبل از آنکه یک موضوع امنیتی و انتظامی باشد ریشه اقتصادی داشته و برای فائق آمدن به آن نیز می بایست راهکار اقتصادی ارائه گردد.
محمدرضا تاجدار سرپرست اداره کل نظارت ،کنترل و صیانت از محصول به اهداف تشکیل این اداره کل ، برنامه های آتی و آسیب شناسی وضعیت گذشته و کنونی شرکت در حوزه مبارزه با قاچاق محصولات دخانی پرداخت . متن این گفتگو را در ادامه از نظر می گذرانیم.
** ضرورت تشکیل مدیریت نظارت و صیانت از محصول و وظایف عمده آن را بیان نمایید؟
با عنایت به افزایش نوع جعلی و تقلبی تولیدات شرکت که منجر به از دست رفتن اعتماد مصرف کننده و مخدوش شدن تصویر ذهنی مشتریان گردیده است و با احساس نیاز به ارتقاء نظارت با هدف افزایش کیفی تولیدات ، به منظور افزایش سهم بازار و همچنین نظارت بر عملکرد عاملین فروش «به عنوان شرکای تجاری» و همکاری گسترده با مرکز برنامه ریزی و نظارت بر دخانیات کشور و ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز برای تشدید موضوع مبارزه با قاچاق کالای دخانی هیات مدیره محترم شرکت ایجاد مدیریت نظارت و صیانت از محصول را در قالب سه اداره امور برند ، بازرسی و عملیات ، و صیانت از محصول مصوب نمود.
**وضعیت قاچاق کالاهای دخانی پیش و پس از تفویض اختیارات از مرکز برنامه ریزی و نظارت بر دخانیات به شرکت دخانیات را چگونه ارزیابی می کنید و این تفویض اختیار چه فرصت هایی را نصیب شرکت کرده و به نظر شما با این فرصت فراهم شده و همراهی و هماهنگی با نهادهای مربوطه همچون ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز و مرکز برنامه ریزی و نظارت بر دخانیات در پایان سال جاری وضعیت سیگارت قاچاق در داخل کشور چگونه خواهد بود؟
با توجه به میزان واردات ، تولیدمشارکتی و تولید داخلی و با عنایت به موجودی انبار و البته با امعان نظر به مصاحبه ها و گزارشات متعدد ارائه شده از سوی دستگاه ها ، سازمانها و افراد مسئول و همچنین مشاهدات میدانی به نظر می رسد بالغ بر 60 درصد از نیاز بازار مصرف یعنی چیزی در حدود 35 تا 40 میلیارد نخ از طریق سیگارهای قاچاق که تنوع آن به بیش از 300 قلم رسیده است ، تامین می گردد. درخصوص پیش بینی وضعیت قاچاق در پایان سال جاری ، آمار و ارقام ثبت شده در سامانه نشان می دهد میزان کشفیات شرکت دخانیات ایران در همین مدت کوتاه نسبت به دوره مشابه آن ، افزایش چشمگیری داشته است . انشاءالله با عزمی که در شرکت دخانیات ایران ایجاد شده تلاش خواهیم کرد تا پایان سال جاری و در صورت تحقق کلیه برنامه های شرکت متبوع در امر مبارزه انتظامی و اطلاعاتی ، مبارزه اقتصادی و مبارزه فرهنگی بتوان روند رو به رشد ورود کالای دخانی قاچاق به کشور را کنترل نموده و میزان آن را 20 تا 30 درصد نسبت به شرایط کنونی کاهش داد.
** به غیر از روشهای سنتی و متداول ، در حوزه برخورد تخصصی با قاچاق سیگارت چه تدابیری اندیشیده اید و با توجه به اینکه راهبرد اصلی معاونت بازرگانی و اقتصادی مبارزه هدفمند و هوشمندانه با مقوله قاچاق می باشد برنامه ها و سیاستهای مدیریت تحت امر شما در این راستا چگونه ترسیم شده است؟
قاچاق قبل از آنکه یک موضوع امنیتی و انتظامی باشد ریشه اقتصادی داشته و برای فائق آمدن به آن نیز می بایست راهکار اقتصادی ارائه گردد. در بهترین شرایط و با بسیج کلیه امکانات ، تنها می توان 3 تا 5 درصد قاچاق وارده را کشف و ضبط نمود. لذا ضمن تاکید به انجام مبارزه انتظامی و اطلاعاتی که باعث افزایش ریسک قاچاق برای قاچاقچیان و ناامن شدن بازار برای توزیع کنندگان غیر مجاز می گردد می بایست هم زمان و در عرض آن نسبت به انجام مبارزه اقتصادی با قاچاق اقدام نمود که از جمله این اقدامات می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
1-منطقی نمودن قیمت های فروش محصولات داخلی.
2-تعدیل عوارض و مالیات گمرکی.
3-رفع موانع موجود و تسهیل در امر واردات.
4-افزایش میزان واردات رسمی کمپانیهایی که سهم بالایی از بازار مصرف را در اختیار داشته لیکن تناسبی بین واردات فعلی و بازار مصرف کمپانیها وجود ندارد
ضمناً علاوه بر مبارزه اقتصادی و انتظامی و اطلاعاتی می توان از طریق مبارزه فرهنگی نیز اقدامات موثری انجام داد که کلیه این موارد در قالب یک طرح تدوین و با هماهنگی مرکز برنامه ریزی و نظارت بر دخانیات کشور جهت تصویب و ابلاغ به ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز ارسال شده است چه بسا بخش هایی از آن در حال حاضر از طریق شرکت متبوع و مرکز برنامه ریزی و نظارت بر دخانیات کشور در دست اقدام می باشد.
** به دلیل اینکه مسئله صیانت از برندها اخیراً به طور جدی در شرکت دخانیات مطرح شده است ، ساز و کار جذب نیروهای متخصص در این زمینه را بیان نموده و برنامه های خود را جهت آموزش نیروی انسانی متخصص بیان نمایید؟
از آنجایی که نیروی انسانی مستقر در این اداره کل در گذشته عمدتاً در بخش بازرسی و عملیات فعال بودند لذا ضمن هماهنگی بعمل آمده با معاونت محترم بازرگانی و اقتصادی و برای تامین نیروی متخصص مورد نیاز اداره برند و اداره صیانت از محصول ، با همکاری اداره کل منابع انسانی شرکت و با صدور بخشنامه ای در صدد جذب نیرو از بین همکاران با سابقه و توانمند شرکت با مدرک تحصیلی لیسانس و بالاتر در رشته های بهداشت حرفه ای ، ارتباطات ، بازرگانی ، حقوق ، بازاریابی و فروش ، مدیریت علوم اجتماعی و برنامه ریزی تولید هستیم تا پس از انجام مصاحبه و سیر مراحل اداری ضمن هماهنگی با واحد آموزش نسبت به برگزاری دوره های آموزشی (اکسل پیشرفته ، پاورپوینت پیشرفته ، آموزش استفاده از نرم افزار SPSS ، دوره های آموزشی مربوط به برند ، دوره های آموزشی مربوط به امنیت محصول و بسته بندی ، دوره های آموزشی تحقیقات بازاریابی و شرکت در کنفرانس سالانه برند و…)اقدام لازم صورت گیرد .
** وضعیت قاچاق کالاهای تولید داخل و تولید انواع تقلبی آن(محصولات شرکت دخانیات) چگونه است؟
در حال حاضر نوع تقلبی سیگارهای بهمن متوسط ، بهمن لایت ، بهمن الترالایت ، بهمن هارد ، بهمن سافت و فروردین از سوی جاعلان تولید و با بسته بندی شبیه به تولیدات داخلی و البته با کیفیت بسیار پایین و با نرخ های فروش در حدود دویست هزار تومان در هر کارتن پایین تر از نرخ های مصوب شرکت متبوع در بازار توزیع شده و متاسفانه بدلیل سود بالا از سوی برخی عمده فروشان غیر عامل«فاقد مجوز عاملیت» و خرده فروشیها ، مورد استقبال قرار گرفته ، لیکن بدلیل کیفیت بسیار پایین آن ، اعتراض شدید مصرف کنندگان را در پی داشته و منجر به تغییر ذائقه مصرف کنندگان شد .