رونق به بازار نفت ایران بازگشت
هر چند در طول چند ماه گذشته بازار فروش نفت خام با رکود و سقوط آزاد قیمتها روبرو بوده اما رونق به بازار فروش نفت و سوخت ایران به کشتیها و نفتکشهای عبوری در خلیج فارس و دریای عمان بازگشته است به طوری که تجارت نفتی ایران در خلیج فارس با رشدی حدود 2 برابری همراه شده است.
عصرخبر به نقل از مهر: صنعت بانکرینگ ایران “سوخت رسانی دریایی به کشتیها و نفتکشها” در طول چند سال گذشته با تحریمهای بینالمللی دست و پنجه نرم کرده اما با کاهش نسبی برخی از محدودیتها، رونق بار دیگر به این تجارت نفتی ایران در خلیج فارس بازگشته است.
در حال حاضر ایران با صادرات سالانه 16 تا 18 میلیون تن نفت کوره یکی از بزرگترین صادرکنندگان این فرآورده نفتی در جهان است به طوری که با کاهش سهم تولید نفت کوره در اکثر پالایشگاههای جهان، ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان این فرآورده نفتی جهان به شمار میرود.
از سوی دیگر، همزمان با برنامه جدید گازرسانی به واحدهای نیروگاهی، شهرهای و روستاهای فاقد شبکه گاز، پیش بینی می شود ظرفیت مازاد تولید نفت کوره ایران افزایش یابد که در این صورت سهم بیشتری به مراکز سوخت رسانی دریایی ایران در خلیج فارس و دریای عمان اختصاص می یابد.
با این وجود، هم اکنون پایانه فجیره امارات متحده عربی یکی از بزرگترین مراکز سوخت رسانی و صنعت بانکرینگ در سطح منطقه خاورمیانه و جهان است و نکته قابل توجه آن است که خوراک مورد نیاز نفت کوره پاینه فجیره توسط شرکت ملی نفت ایران تامین می شود.
براساس اهداف ماده 121 برنامه پنجم توسعه که در مجلس هم به تصویب رسیده است، مطابق با این مصوبه وزارت نفت مکلف شده سالانه حداقل 20 درصد توسط بخش غیر دولتی به سطح خدمات عرضه سوخت به شناورها در منطقه خلیج فارس و دریای عمان اضافه کند. از این رو؛ پیش بینی می شد برای تحقق اهداف این مصوبه تا سال 1392 با فروش 6 میلیون و 930 هزار تن نفت کوره و 301 هزار تن گازوئیل میزان تحویل سوخت به کشتیهای عبوری از خلیج فارس به هفت میلیون و 231 هزار تن افزایش یابد، این در حالی است که براساس برنامه تعیین شده تا سال 1393 باید با فروش سالانه 7 میلیون و 500 هزار تن سوخت مایع به کشتیها در خلیج فارس علاوه بر کسب 50 درصد بازار خلیج فارس، موقعیت استراتژیک ایران را در این حوزه ژئوپلیتکی ارتقا یابد.
رقابت نفتی با اعراب خلیج فارس و دریای عمان
با این وجود؛ در طول چند سال گذشته تاکنون نه تنها اهداف توسعه صنعت بانکرینگ در ایران محقق نشده که امارات متحده عربی بزرگترین مرکز سوخت رسانی به کشتیها را در منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز راه اندازی کرده است.
امارات پیش از ایران از فرصت هشت سال جنگ تحمیلی ایران استفاده کرد و با راهاندازی مخازن ذخیره سازی و مراکز عرضه دریایی سوخت به کشتیها (بانکرینگ) در خلیج فارس درآمدی سالانه 20 تا 22 میلیارد دلاری را هدف گذاری کرد.
در این بین عمان هم برای توسعه صنعت بانکرینگ و فروش سوخت به کشتی ها در دریای عمان هم ساخت یک پایانه جدید نفتی را در دستور کار قرار داده است احمد سالم قطان مدیر اجرایی شرکت عمان اویل اخیرا با اعلام اینکه پایانه جدید نفتی عمان که در بندر دغم تا سال ٢٠١٦ میلادی تکمیل و در مدار بهرهبرداری قرار میگیرد، تاکید کرده است: عمان به تازگی برای توسعه یک پایانه بانکرینگ و ارائه خدمات سوخت گیری توافق نامههایی را امضا کرده و پیش بینی میشود این تاسیسات به مرکز تجارت بینالمللی نفتی عمان تبدیل شود.
رونق به بازار نفت ایران در خلیج فارس بازگشت
به گزارش مهر، با فروکش کردن نسبی برخی از تحریم های بین المللی؛ میزان فروش دریایی سوخت مایع ایران در بازار دریای عمان و خلیج فارس با افزایشی حدود دو برابری همراه شده است.
آمارهای رسمی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران نشان میدهد که در طول 6 ماهه نخست سال جاری حدود دو میلیارد لیتر نفت کوره و گازوئیل از طریق مراکز بانکرینگ ایران تحویل کشتیها و نفتکشهای عبوری در خلیج فارس و دریای عمان شده است.
محمدرضا مظلومی مدیر بازرگانی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در تشریخ آخرین وضعیت رونق بازار نفتی ایران در خلیج فارس با توسعه مراکز بانکرینگ، گفت: در ١٨٦ روز نخست امسال، ٦٠ میلیون لیتر گازوئیل به کشتی و شناورهای عبوزی در آب های آزاد تحویل داده شد.
این مقام مسئول با یادآوری اینکه در نیمه نخست امسال ١,٩ میلیارد لیتر نیز نفت کوره به کشتی های عبوری در دریا عرضه شده است، تصریح کرد: در مجموع عرضه نفت کوره به کشتی های عبوری از طریق مراکز بانکرینگ رشدی حدود 41 درصدی داشته اما در عرضه دریایی گازوئیل تغییری وجود نداشته است.
در همین حال وزارت نفت هم اخیرا با انتشار گزارشی با تائید مشکلات موجود در صنعت بانکرینگ، اعلام کرده است: قرار است به زودی فرمول قیمت فروش نفت کوره بانکرینگ از سوی شرکتهای ایرانی در خلیج فارس تعیین و ابلاغ شود.