ادبیات تعاون نیازمند تغییر است

وی گفت: البته در تغییر فرهنگ تعاون، صدا و سیما و سایر رسانه ها نیز با پرداختن به موضوع تعاون نقش بسزایی در ترویج این فرهنگ دارند.

عصر خبر : به منظور بررسی ظرفیت ها و برنامه های موجود قوانین و شناسایی موانع توسعه تعاونی ها و تصمیم سازی برای توسعه بخش تعاونی نشست مشترکی با حضور دکتر علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزرا و معاونین سابق وزارت تعاون برگزار شد.
دکتر علی ربیعی هدف از برگزاری این نشست را استفاده از تجربیات وزرای قبلی و ایجاد اتصال بین وزرای قبلی با وزارت در حوزه تعاون عنوان کرد .
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی  مهمترین مسئله در خصوص تعاون را نداشتن باور به تعاون دانست و گفت: باید اتاقهای فکر بخش تعاون با هدف تاثیرگذاری تعاونگران در عرصه ملی را افزایش دهیم.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار داشت: بنابراین برای توسعه زیرساختی تعاون نیازمند تغییر نگرش درحوزه تعاون و تغییر فرهنگ در مدیران هستیم. باید در حوزه مدیران علاوه بر تغییر نگرش، تغییر فرهنگ درحوزه کنشگران اجتماعی هم رخ دهد تا باور تعاون به وجود بیاید و ساختارهایی ایجاد شود که تقویت کننده بخش تعاون است.
دکتر ربیعی افزود: متاسفانه در بخش فرهنگ تعاون مشکل داریم و معتقدم فرهنگ غنی ما بخش تعاون را به دلیل روحیات فردگرایانه تقویت نمی کند و این مهم نیاز به کار زیاد دارد. باید تعاون را به صورت یک چهره فرهنگی عرضه و توانمندی هایش را ارتقا دهیم و اهمیتش را بیشتر کنیم.

وی متذکر شد: ادبیات تعاون نیازمند تغییر است و باید الگوها و عمل های خوب تعاون را استخراج و به جامعه معرفی کنیم زیرا جامعه باید به سمت انتقال تجارب و دانسته ها حرکت کند و ما باید بتوانیم روحیه کارجمعی را درجامعه گسترش دهیم.

وی گفت: البته در تغییر فرهنگ تعاون، صدا و سیما و سایر رسانه ها نیز با پرداختن به موضوع تعاون نقش بسزایی در ترویج این فرهنگ دارند.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: معتقدم فرهنگ تعاون به فرهنگ سنتی و دینی ما نزدیک تر است و بخش تعاون بهترین بخش برای اجرای روند خصوصی سازی در کشور به شمار می رود زیرا می تواند کارکردهای عدالت اجتماعی در حوزه اقتصادی ناشی از فرآیند خصوصی سازی را ارتقا دهد.
ربیعی گفت: ارزش اجتماعی کارکردهای بخش تعاون مهمتر از کارکردهای اقتصادی آن است که باید مورد ارزیابی قرار گیرد و به جامعه منعکس شود چرا که رویکرد سرمایه گذاران در این بخش نگاهی به تاثیرات فعالیت های اقتصادی دارد که این ارزش اجتماعی نباید هیچگاه نادیده گرفته شود بلکه تشکل های تعاونی باید در این زمینه با اجرای طرح های مطالعاتی پیشگام باشند.

به گفته وی، تجدیدنظر در قوانین و رویه های روابط بین تعاونی ها، اتصال های عمودی و افقی تعاونی ها و شکل گیری زنجیره ارزش داخلی تعاونی ها از مواردی است که باید در خصوص آن بحث و گفت و گو کرد.
وی افزود: رشته فعالیت امور عمومی، دفاعی و تامین اجتماعی از بخش دولتی قلمداد می شوند. بخش استخراج نفت خام و گاز طبیعی توسط شرکت های دولتی اداره می شوند و زمینه فعالیت تعاونی ندارند. خدمات واحدهای مسکونی شخصی برآورد می شود و مشمول فعالیت تعاونی نمی شوند، با درنظرگرفتن این نکات ارزش افزوده کل اقتصاد سهم بخش تعاون بالغ بر 3.8 درصد است.

دکتر ربیعی تصریح کرد: نتایج این طرح نشان می دهد، سهم ارزش افزوده بخش تعاون در هر یک از زیربخش های اقتصادی متفاوت و در بعضی از زیربخش ها از جمله خدمات کسب و کار، دارای سهمی بیش از 16 درصد است.
دکتر ربیعی خاطرنشان کرد و گفت: مقام معظم رهبری نیز برای تعاونی ها اهمیت بسیاری قائل هستند و رهنمودهای ایشان موجب شده تا توجه ویژه ای به بحث تعاونی ها داشته باشیم. تاکید مقام معظم رهبری بر توزیع عادلانه ثروت در قالب بخش تعاون است و می فرمایند اگر این نگاه به تعاون صورت گیرد خصوصی سازی واقعی محقق می شود.

وی افزود: بنابراین تاکید می کنم که تعاون هم کارکرد اقتصادی دارد و هم کارکرد اجتماعی بنابراین بخش اجتماعی آن لازمه توزیع عدالت گرایانه ثروت است و عدالت اجتماعی با توسعه بخش تعاون ممکن می شود. وزارت تعاون ، کار و رفاه اجتماعی نیز در کنار شرکت های تعاونی بوده و از کمک به آن ها دریغ نخواهد کرد. در عین حال از شرکت های تعاونی می خواهیم تا مشارکت خود را در یک رابطه متقابل و تعاملی افزایش دهند.
وی گفت: نگاه به تعاون باید به عنوان یک نهضت اقتصاد اجتماعی و در خدمت اقشار و گروه های جامعه باشد.
در ادامه این نشست دکتر حمید کلانتری معاون امور تعاون وزارت تعاون ،کار و رفاه اجتماعی گفت: در کشور ما متاسفانه توجه  در خوری به بخش تعاون نشده است .
وی با تاکید بر این که بخش تعاون به عنوان یک بخش اقتصادی از جایگاه مناسب قانونی برخوردار است ، تصریح کرد: بخش تعاون از گذشته  تا کنون دچار فراز و نشیب های فراوانی شده و باید موانع موجود در توسعه توسعه تعاونی ها برطرف شود.
وی در ادامه استفاده از تجربیات وزرای سابق را مورد تاکید قرار داد و گفت: در نظر داریم تا از دیدگاههای وزرای سابق ، استادان دانشگاه ، مدیران اتحادیه ها و صاحبنظرانی که در حوزه تعاون کار کرده اند استفاده کنیم تا بتوانیم این تجربیات در حوزه تعاون را عملیاتی کنیم .
وی در ادامه با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری و اهمیت این حوزه از نظر ایشان تصریح کرد: همواره ایشان بر توسعه تعاون تاکید داشته اند لذا ما باید بتوانیم این بخش را بیش از پیش گسترش دهیم .
کلانتری در ادامه تاکید کرد: اهمیت سرمایه اجتماعی که تعاونی ها تولید می کنند کمتر از سرمایه اقتصادی نیست.
مهندس مرتضی حاجی وزیر سابق تعاون نیز در این نشست گفت: متاسفانه در کشور آن چنان که باید به بخش تعاون اهمیت داده نشده چرا که این بخش از ابتدا بد متولد شد و هدف از تشکیل آن ایجاد اشتغال برای بیکاران بود.
وی با بیان این که بخش نظارتی در این حوزه دچار مشکل است ، تصریح کرد: ما باید بتوانیم در بازتعریف تعاون تامل کنیم  و فقط نباید بخش اقتصادی آن را مدنظر قرار دهیم بلکه باید جنبه های اجتماعی را هم ببینیم .
وی با بیان این که اگر بخواهیم برای بخش تعاونی راهبردی تعریف کنیم باید «حمایتی و ترویجی» باشد، خاطرنشان کرد: باید تعاونی ها را از سیطره دولت خارج کنیم و فقط به آنها کمک نماییم .
حاجی در ادامه وجود بانک توسعه تعاون را غنیمت دانست و تاکید کرد: اما تعاونی ها باید از همه بانک ها بتوانند خدمات بگیرند .
در ادامه مهندس علی صوفي از دیگر وزرای سابق تعاون در ادامه این نشست گفت: دولت تدبیر و امید کار سختی را بر عهده گرفته و این دولت نسبت به دولت های قبلی بار سنگینی بر دوش دارد لذا ما وظیفه داریم به دولت کمک کنیم .
وی در ادامه جایگاه تعاون را از نظر قانونی بسیار خوب توصیف و اظهار کرد: اما بخش تعاون در قوانین پایین دستی از جایگاه خوبی برخوردار نیست که ما تلاش کردیم این جایگاه را ارتقا دهیم .
صوفی ادامه داد: لذا با تلاش های فراوان بخش تعاون در سیاست های کلی اصل 44 به رسمیت شناخته شد و صندوق به بانک تعاون تبدیل شد .
همچنین ناظمی اردکانی وزیر سابق تعاون نیز در این نشست حمایت مقام معظم رهبری از این بخش را مورد تاکید قرار داد و اعلام کرد: مقام معظم رهبری همواره حامی تعاونگران و بخش تعاونی بوده اند  و این حمایت می تواند بسیار راهگشا باشد .
وی ادامه داد: سیاست های اصل 44 سهم بخش تعاون را 25 درصد دیده که خود پشتوانه  محکمی است لذا برای این که تعاون جایگاه خودش را پیدا کند نیاز به راهبرد توسعه ای است که اقداماتی در این زمینه شده که در صورت تکمیل و هدف گذاری با توجه به ظرفیت های موجود قطعا پتانسیل های بالقوه به بالفعل تبدیل می شوند .
وی تاکید کرد: تعاون چشمه جوشان اشتغال است و این بخش قطعا به اشتغال، خروج از رکود و رونق اقتصادی کمک می کند و برای رسیدن به این هدف باید ظرفیت های نامحدود این بخش را شناسایی کنیم و درصدد رفع موانع اقتصادی و اجتماعی باشیم .
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در ادامه این نشست صمیمی دکتر بناب از معاونین سابق وزارت تعاون، گفت: همه بخش های کشور به نوعی با فراز و نشیب هایی همراه بوده اند و بخش تعاون نیز از این قاعده مستثنی نیست .
وی ادامه داد: در بدو تاسیس دولت موافق تشکیل وزارت تعاون نبود و مجلس نوزاد ناخواسته ای  را روی پای دولت نشاند.
وی معتقد است : قانون تعاون مشکل اصلی این بخش است چرا که آن را مسوول اشتغال کشور می دانستند .
وی افزود: اگر شیکه تعاونی درست مدیریت شود می توانند خدمات درستی را ارائه کنند؛ به عنوان مثال در کشور کانادا 70 درصد تولید در دست بخش تعاون است .
دکتر بناب در ادامه توجه به ابعاد اقتصادی ، مباحث فرهنگی و اجتماعی بخش تعاون را مورد تاکید قرار داد .
معاون سابق وزارت تعاون استفاده از مباحث علمی و استفاده از ظرفیت های اقتصاددانان را در این بخش ضروری دانست .
وی در پایان تاکید کرد که در قانون و شیوه اداره بحش تعاون باید بازنگری شود .
دکتر مجتهد معاون سابق وزارت تعاون در ادامه حمایت های مقام معظم رهبری از بخش تعاون را مورد تاکید قرار داد و گفت: ما در سطح کلان از حمایت رهبری برخورداریم و همچنین پشتوانه قوی نیز در قانون اساسی داریم و ما باید بتوانیم به سهم 25 درصد تعاون در اقتصاد برسیم .
وی در ادامه حمایت دولت را مورد تاکید قرار داد و گفت: همچنین مجلس باید در این زمینه ما را همراهی کند .
مجتهد در بخش دیگری از سخنانش ورود فرهنگ کار جمعی در کتب درسی را مورد تاکید قرار داد و گفت: متاسفانه در کتب آموزشی و درسی ، روح تعاون وجود ندارد که باید در این زمینه بازنگری صورت گیرد .
وی افزود: در بخش دانشگاهی هم تعاونی های دانشجویی شکل گرفته و رشته تعاون در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری شکل گرفته که متاسفانه بعدا متوقف شد که امیدوارم در آینده در این زمینه اقداماتی نیز انجام شود .
وی به انعقاد تفاهم نامه بین بخش تعاون و دانشگاه اشاره و اظهار کرد: ما باید از ظرفیت فارغ التحصیلان برای ورود به بخش تعاون استفاده کنیم .
دکتر صالحی معاون سابق وزارت تعاون در این نشست از شکل گیری شاکله اتاق تعاون در آینده ای نزدیک خبر داد.
وی همچنین گفت: ما اط ظزفیت های خوبی برخورداریم که می توانیم برای توسعه بخش تعاون بهره ببریم .
لازم به ذکر است در این نشست پیشنهاد شد با توجه به اهمیت بخش تعاون و ضرورت توسعه آن در اقتصاد کشور، تشکلی فراگیر در حمایت از تعاون با حضور و عضویت جمعی از صاحبنظران ، مدیران مجرب اتحادیه های برجسته تعاونی ها ایجاد شود .

عضویت در تلگرام عصر خبر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
طراحی سایت و بهینه‌سازی: نیکان‌تک