وعده دادند اما خودرو گران شد
مدت زمان زيادي طول نكشيد تا سخنان از سر تعجيل نجم الدين زير سوال رفت و رسانهها از افزايش 10 تا 35 درصدي قيمت خودروها در كشور خبر دادند كه بخشي از اين افزايش قيمتها نيز به توليدات ايران خودرو مربوط ميشد.
18 ماه از آغاز اجراي قانون هدفمندي ميگذرد. از هنگام اجراي اين طرح تاكنون مسئولين اقتصادي به ويژه وزارتخانه صنعت و معدن و تجارت وعدههايي در زمينه عدم افزايش قيمت خودروهاي داخلي دادند اما همچنان شاهد افزايش بيرويه قيمت اين توليدات از سوي شركتهاي خودروساز داخلي هستيم.در همين پيوند، سخنان اين مسئولين را بازخواني كرديم تا شايد وعدههاي داده شده آنها در اين زمينه يادآوري شود و چارهاي بينديشند.
سه ماه بعد از آنكه “محمود احمدي نژاد” در تلويزيون حاضر شد و آغاز اجراي قانون هدفمندي يارانهها را اعلام كرد، “جواد نجم الدين” مدير عامل گروه صنعتي ايران خودرو با ترتيب دادن نشستي خبري تعدادي از خبرنگاران را به ايران خودرو دعوت كرد تا در آخرين روزهاي سال 89 به آنها اعلام كند كه ايران خودرو سال آينده افزايش قيمت نخواهد داشت و در جريان اجراي قانون هدفمندي يارانهها افزايش قيمت خودروهاي توليدي خود را كنترل خواهد كرد تا مانع از فشار رواني مضاعف بر بازار و افزايش تورم شود.
مدير عامل بزرگترین شرکت خودرو سازی ایران که ۵۰ تا ۵۵ درصد خودروهاي داخلي از سولههاي آبي كارخانه تحت مديريت او بيرون ميآيد در اين نشست خبري تأكيد كرد: «ما سال آينده تمام استانداردهاي قانوني از جمله ايربگ را در محصولات توليدي خود نصب مي کنيم و قيمت را نيز افزايش نميدهيم.»
مدت زمان زيادي طول نكشيد تا سخنان از سر تعجيل نجم الدين زير سوال رفت و رسانهها از افزايش 10 تا 35 درصدي قيمت خودروها در كشور خبر دادند كه بخشي از اين افزايش قيمتها نيز به توليدات ايران خودرو مربوط ميشد.
مديرعامل ايران خودرو در تاريخ 15 تير 90 درباره افزايش قيمت برخي از محصولات توليدي اين شركت نيز توضيح داد؛ من خواهش ميكنم رسانهها اگر سوالي از ما دارند، واقعيات را بنويسند. ما سه مدل از خودروهاي خود را دو تا سه درصد افزايش قيمت و سه مدل از خودروهاي خود را نيز دو تا سه درصد كاهش قيمت داديم، اما هيچوقت كسي از من درباره كاهش قيمت سوال نكرده و همه درباره افزايش قيمت سوال ميكنند.
وي افزود: قيمت تندر90 و پژو 206 حدود 3.5 درصد افزايش يافت و قيمت خودروهاي پارس ELX، پارس معمولي و پژو 405 GLX نيز حدود 2.5 تا 3 درصد كاهش يافت.
نجمالدين، افزايش بهرهوري را دليل اصلي كاهش قيمت برخي از محصولات توليدي ايران خودرو دانست و اضافه كرد: افزايش نرخ ارز به همراه چند عامل ديگر دلايل افزايش قيمت چند خودرو ساخت داخل ايران خودرو بودند.
توليد 860 هزار دستگاه خودرو براي ايجاد ثبات در بازار؛ وعدهاي كه محقق نشد
مدير عامل ايران خودرو در آغازين روزهاي سال 1390 و تنها مدتي كوتاه بعد از آخرين نشست خبري خود كه اسفند ماه سال 89 برگزار شده بود؛ وعدههاي خوش خودروسازي را ادامه داد و اعلام كرد كه ايران خودرو براي ايجاد ثبات در بازار 860 هزار دستگاه خودرو سواری توليد خواهد كرد.
در حالی که نجمالدين در ابتدای سال وعده تولید860 هزار دستگاه انواع خودرو سواری در این شرکت را داده بود این شرکت تا پايان سال تنها 749 هزار و 318دستگاه انواع خودرو سواری و تجاری تولید و روانه بازار کرد تا يكي ديگر از وعدههاي مدير عامل ايران خودرو نيز بدون نتيجه بماند.
اعلام رسمی افزایش قیمت خودروها در اسفند 90
سال 90 سالي پرتلاطم براي اقتصاد ايران بود كه خاطره افت و خيزهاي قيمت طلا و سكه و مرغ آن بيشك تا سالها در اذهان باقي خواهد ماند؛ البته خودروسازان نيز كه در اين معركه بازار ارز را آشفته ميديدند و شاهد افزايش روزبروز قيمت رفباي خارجي خود بودند، بيكار ننشستند و بر خلاف ادعاي مسئولين خودروسازي كشور قيمت خودروهاي داخلي را افزايش دادند.
در آخرين ماههاي سال 90 بخشي از سرمایه های سرگردان مردم به سمت خريد خودرو کشانده شد، اين اتفاق از یک سو و وجود دلال بازی و سفته بازی در بازار از سوي ديگر باعث گرانی خودرو در کشور شد. هر چند سازمان حمایت از حقوق مصرفكنندگان اين تفاقات را غیرقانونی خواند و بارها از عدم افزایش قیمت ها خبر داد؛ اما همين نهاد به ناگاه در هفته پایانی سال 90 خبر از افزایش نجومي و البته قانونی برخی خودروهای دو خودروساز بزرگ کشور یعنی ایران خودرو و سایپا داد؛ بدون اینکه هیچ مصوبه ای برای افزایش قیمت خودروهای شرکت های خصوصی مانند کرمان خودرو یا گروه خودرو سازی بهمن داشته باشد.
حالا امروز بعد از گذشت كمتر از 15 ماه از سخنان “جواد نجم الدين” مدير عامل گروه صنعتي ايران خودرو كه به مردم قول داده بود، قيمتخودروهاي توليدي اين مجموعه در راستاي كمك به هدفمندي يارانهها افزايش نخواهد داشت؛ قيمت برخي از محصولات اين شركت بيش از 30 درصد افزايش يافته است.
بعنوان مثال خودرو تندر 90 دو گانه سوز كه در روزهاي پاياني سال 89 به هنگام وعده مدير عامل ايران خودرو مبني بر افزايش نيافتن قيمت خودرو؛ حدود 14 ميليون تومان بود، امروز به بيش از 18 ميليون تومان رسيده است.