حذف یارانهنقدی پردرآمدها ادامه دارد
دولت یازدهم دارد بیسر و صدا به تکلیف قانونی خود عمل و یارانه پردرآمدها را حذف میکند. محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت هم بر این رویه تأکید کرده و گفته است که نمیخواهیم بیجهت مردم دچار استرس و نگرانی شوند.
سرویس اقتصاد فردا: دولت یازدهم دارد بیسر و صدا به تکلیف قانونی خود عمل و یارانه پردرآمدها را حذف میکند. محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت هم بر این رویه تأکید کرده و گفته است که نمیخواهیم بیجهت مردم دچار استرس و نگرانی شوند.
بنابراین دولت به دور از هیاهو به تکلیف خود عمل میکند و به حذف یارانه پردرآمدها ادامه میدهد، همانگونه که یارانه خارجنشینان را هم حذف کرده است. حال آنچه روشن است اینکه بهرغم تأییدها و تکذیبهای صورت گرفته از سوی مسؤولان مختلف کارگروه یارانهها در دولت که هر یک وظایفی از جمله شناسایی و تشکیل بانکهای اطلاعاتی مختلفی را دارند، تاکنون دولت حاضر به موضعگیری رسمی در اینباره نشده و بهطور قطع نیز نخواهد شد چون تصمیم دولت بر این است.
در همین زمینه وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اعلام اینکه «حذف گروهی نداریم» از اعتراض 3/0 درصدی به حذف یارانهبگیران در سال 1393 خبر داد. علی ربیعی اضافه کرد: افرادی که یارانه آنها قطع شده بود با مراجعه به ما و پس از اینکه اطلاعات را میدیدند، قانع میشدند.
ربیعی ادامه داد: مجلس شورای اسلامی در بودجه سال 1393 دولت را مکلف کرده است افراد غیرنیازمند را از چرخه یارانهبگیران حذف کند. وی افزود: مجلس در سال 1394 هم حدود 6 هزار میلیارد تومان را از بودجه پیشنهادی دولت حذف و دولت را مکلف کرد که به همین میزان افراد غیرنیازمند را از یارانهبگیران حذف کند.
ربیعی با بیان اینکه طرح هدفمندی یارانهها، طرح اجتماعی، اقتصادی و سیاسی است و نمیتوان به آن کمتوجهی کرد، گفت: در سال 93 مطالعات اولیه بسیاری را صورت دادیم و پایگاههای اطلاعاتی را اصلاح کردیم. وی ادامه داد: بر اساس تکلیف قانونی، ما در بودجه سال 93 نظام شناسایی را فعال و برخی را حذف کردیم. وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار داشت: بر اساس قانون بودجه سال 1394 باید آییننامهای را بنویسیم اما هنوز این کار را آغاز نکردهایم و امیدواریم روندی را که از پارسال آغاز کردهایم، امسال نیز ادامه دهیم.
ربیعی تأکید کرد: در این مرحله به هیچ عنوان کسی را بهصرف اینکه در یکی از گروههای اجتماعی خاص است از جمع یارانهبگیران حذف نکردهایم. وی با اشاره به اینکه سعی میکنیم دقت خود را بالا ببریم، افزود: تقریباً اعتراضها، سهدهم درصد بود و افرادی که یارانه آنها قطع شده بود با مراجعه به ما و پس از اینکه اطلاعات را میدیدند قانع میشدند.
بهگفته ربیعی، اکنون تعدادی را بر اساس تکلیف قانونی سال 93 از جمع یارانهبگیران حذف کردهایم و امسال نیز در صورت نوشتن آییننامه، این روند را ادامه میدهیم. وی افزود: این کار بهدقت انجام میشود و با تدوین نظام اعتراض، با دقت زیادی به اعتراضها رسیدگی میشود. وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تأکید کرد: تلاش کردیم خطاهای خود را در این زمینه به حداقل کاهش دهیم و خطای نوع اول و دوم ما بسیار ناچیز بوده است. ربیعی تصریح کرد: با دقت بالایی که در این کار صورت میدهیم به مرّ قانون عمل خواهیم کرد.
سخنگو قصد تأیید ندارد
به هر حال در هفتهای که گذشت حذف یارانه برخی ثروتمندان در فروردین ماه، بازتاب خبری گستردهای پیدا کرد و اخبار رسانهها از حذف یارانه برخی اقشار پردرآمد مانند اعضای هیات مدیره شرکتهای خصوصی و بانکها، صرافیها، پزشکان، مالکان خودروهای خارجی، ایرانیان مقیم کشور و… حکایت داشت. واکنش به این ماجرا در میان تیم اقتصادی دولت ناهماهنگیهایی را بروز داد. در نخستین واکنش به خبر حذف یارانه پردرآمدها و در پاسخ به پرسشهای خبرنگاران درباره حذف یارانه افراد پردرآمد، سخنگوی دولت اعلام کرد یارانه5 گروه درآمدی حذف نشده است.
این در حالی بود که همان روز، سرپرست دفتر مطالعات اجتماعی وزارت رفاه به عنوان وزارتخانهای که متولی بررسی و حذف یارانه پردرآمدهاست، خبر را تایید کرده بود. پس از آن، در حاشیه نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی، وزیر اقتصاد هم خبر رسانهها را تایید و صادقانه اعلام کرد: تعدادی از افراد پردرآمد حذف شدهاند اما قابل ملاحظه نیست.
انتظار این بود که سخنگوی دولت نیز در نشست خبری اخیر خود در پاسخ به رسانهها توضیحات کاملتری در این باره ارائه کند اما متاسفانه و در کمال ناباوری، محمدباقر نوبخت به تکرار موضعگیری اولیه خود پرداخت و گفت: یارانه هیچ گروهی حذف نشده است. وی که انتظار میرفت دشواریها و معضلات اقتصادی دولت در شرایط کاهش شدید درآمد نفتی و بار سنگین مالی پرداخت یارانه را با مردم در میان گذاشته و به جامعه اطمینان دهد یارانه افراد غیرمرفه بدون بررسی و کارشناسی دولت حذف نخواهد شد، در پاسخ به پرسشهای خبرنگاران به چگونگی اجرای قانون هدفمندی یارانهها در تبصره 20 قانون بودجه اشاره کرد و گفت: اجرای این تبصره باید مطابق آییننامه اجرایی باشد که به تصویب هیأت وزیران میرسد و چون مجلس در رسیدگی به لایحه بودجه سال 94 با تأخیر آن را به ما ابلاغ کرد تاکنون هنوز دولت موفق نشده آییننامه اجرایی تبصره 20 را که مربوط به چگونگی اجرای قانون هدفمندی یارانهها برای سال 94 است مشخص کند. وی افزود: بنابراین هنوز این آییننامه را تصویب نکردهایم که خبر حذف 5 گروه درآمدی را بدهند؛ در خبرهایی هم که گفته شده منبع رسمی ذکر نشده است. بنابراین پس از تصویب آییننامه مشخص میشود که 5 گروه یا 3 گروه یا چه گروههایی حذف میشوند و یارانه هیچ گروهی قطع نشده است.