شرط انتقال آب از زبان وزیر نیرو
وزیر نیرو با بیان اینکه همکاران ما در مقاطعی در خصوص تعدادی از سدها مرتکب اشتباهاتی شدهاند، گفت: اما نباید فراموش کنید همین سدها هم از هدر رفت بیجهت آب جلوگیری میکنند.
عصرخبر به نقل از مهر: حمید چیت چیان چهارشنبه شب در جلسه مشترک مدیران صنعت آب و برق خوزستان تصریح کرد: اگر از ما سئوال کنند همه سدهای ساخته شده بر رودخانههای خوزستان درست و بینقص هستند مطمئنا جواب ما منفی است چرا که انسان به هر حال اشتباه میکند و همکاران ما در مقاطعی در خصوص تعدادی از سدها مرتکب اشتباهاتی شدهاند. اما نباید فراموش کنید همین سدها از هدر رفت بیجهت آب جلوگیری میکنند. به عنوان مثال اگر آورد کارون در سال آبی جاری به رقم ۱۲. ۷ میلیارد متر مکعب برسد دو میلیارد آن را مدیون سد گتوند است.
وی ادامه داد: با این توضیحاتی که دادم، سدها را باید به عنوان نعمتی ارزشمند بدانیم چرا که همین سدها اگر نبودند اهواز را آب میبرد.
وزیر نیرو، رسیدگی به مسائل و مشکلات خوزستان را جزو مهمترین فعالیتهای وزارتخانه زیر نظر خود عنوان کرد و گفت: سفری که این بار به خوزستان داشتم، ششمین سفرم به این استان در دو سال اخیر است و این امر حکایت از اهتمام ویژهای دارد که وزارت نیرو به این استان و مشکلات خاص آن دارد. به علاوه در جلسات متعددی و به مناسبتهایی مختلف در مرکز این استان مورد توجه قرار گرفته است.
کاهش ۴۵ درصدی بارشها
چیت چیان تاکید کرد: موضوع مدیریت آب در خوزستان اهمیت به سزایی دارد زیرا یک سوم منابع آبی کشور در آن قرار دارند به خصوص در شرایط فعلی که با کاهش شدید بارشها مواجه شدیم. در سال آبی جاری از ابتدای مهر ماه ۹۳ تا امروز، بارشهای استان ۴۵ درصد نسبت به متوسط سال های گذشته کاهش داشته است و ما را در شرایط خشکسالی نگران گنندهای قرار داده است.
وی افزود: حدود سال ۵۰ شمسی، ایستگاههای اندازه گیری ما در رودخانهها، میزان آورد آب را حدود ۸۰ میلیارد مترمکعب در سال اندازه گیری کردند و اکنون این رقم به ۴۲ میلیارد متر مکعب رسیده است یعنی نصف. این وضعیت نه تنها خوزستان بلکه همه کشور را شامل میشود و در نهایت ختم میشود به مشکلات و محدودیاتی که برای کشاورزان به وجود آمده است.
آب کم، کشاورزی بیشتر
وزیر نیرو با اشاره به افزایش روز افزون سطح زیر کشت در کشور گفت: به رغم اینکه آورد رودخانهها کم شده است اما سطح زیر کشت ما سال به سال بیشتر میشود. تنها از سال ۶۳ تا ۹۳ به طور متوسط در هر سال ۷۰ هزار هکتار به سطح باغات ما و ۴۰ هزار به سطح زراعت کشور افزوده شده و این به برکت سدهایی است که ایجاد شده است.
کرخه در محاصره شش استان
چیت چیان، وضعیت نهایی تقسیم آب کرخه را منوط به تصمیم شورای هماهنگی کرخه که بعد از شورای هماهنگی زاینده رود در وزارت نیرو تشکیل شد عنوان کرد و گفت: این شورا متشکل از نمایندگانی از استانهای همدان، کردستان، کرمانشاه، لرستان، ایلام و خوزستان است و در آن تمام منابع و مصارف این شش استان بررسی میشود و پس از تبادل نظر تخصیص آب صورت میگیرد.
وی افزود: صرف اینکه کرخه در خوزستان جریان دارد نمیتوانیم به بالا دستیها بگوییم به آب دست نزنید یا حتی بلعکس به خوزستانیها بگوییم به خاطر کشاورزان بالا دست به آب دست نزنید.
وی در ادامه از تلاش وزارت نیرو برای حل معضل سد گتوند خبر داد و گفت: با تلاش چند دستگاه و وزارتخانه در نظر داریم معضل پیش آمده در خصوص سد گتوند را مرتفع کنیم. بر همین اساس وزارت جهاد کشاورزی، وزارت نیرو، سازمان محیط زیست، سازمان برنامه ریزی و دانشکده فنی دانشگاه تهران در نشستهای متعددی در این جهت گام برداشته و بر میدارند.
چیت چیان تصریح کرد: در خصوص احیای نخیلات انتهای بهمنشیر و اروند در نظر داریم دو سد برای آبیاری منطقه مورد نظر احداث کنیم.
انتقال کارون فقط برای شرب
وزیر نیرو در خصوص بحث جنجالی انتقال آب کارون به سایر استانها نیز گفت: در این خصوص لازم میدانم حرف رئیس جمهور را که عنوان کرد آب کارون فقط برای مصارف شرب انتقال داده میشود، تکرار کنم.
وی ادامه داد: در استان اصفهان چه قبل و چه بعد از انقلاب، صنایع زیادی ایجاد شده که به استفاده از آب متکی هستند. در این خصوص تصمیم گرفتیم که از آبهای زیر زمینی و سطحی به هیچ وجه استفاده نکنیم و صنایع را مجبور کنیم صرفا از پسابهای فاضلاب شهری استفاده کنند. ما سختگیری اینچنینی در خصوص صنایع اصفهان به وجود آوردیم.
وی در پایان در خصوص رودخانه زهره و عملیات احداث سد روی این رودخانه گفت: این برنامه در گذشته مدنظر وزارت نیرو بود ولی الان مورد تجدید نظر قرار گرفته است و حتی اگر تاسیساتی ساخته شود آبی نیست که به بوشهر انتقال داده شود.