سازمان برنامه و بودجه كمر تامين اجتماعي و بازنشستگان را شكسته است/سازمان برنامه حال كارگران و بازنشستگان را خراب مي كند
دولتمردان و به خصوص مسئولان سازمان برنامه و بودجه بايد معني اين اعداد را خوب متوجه باشند.برخي از بازنشستگاني كه به كانون مراجعه مي كنند مي گويند كه با مشاهده قيمت داروها در داروخانه ازتهيه دارو منصرف شده و ترجيح مي دهند كه درد را تحمل كنند.
عصر خبر: ناترازي سازمان تامين اجتماعي باعث ايجاد مشكلات عديده اي براي مسئولان آن در پرداختي هاي خود از جمله درپرداخت حق بيمه تكميلي درمان وعمر بازنشستگان و … شده است.كمبود منابع مالي سازمان تامين اجتماعي باعث اعتراض مكرر بازنشستگان تامين اجتماعي به دولت شده است. درباره مشكلات و مطالبات بازنشستگان تامين اجتماعي مصاحبه اي را با علي دهقان كيا رئيس كانون كارگران بازنشسته تامين اجتماعي شهرستان تهران انجام داده ايم كه متن كامل آن در زير مي آيد:
سوال- جنابعالي در اظهارات ومصاحبه هاي خود مطرح كرده ايد كه مسئولان سازمان برنامه و بودجه همكاري لازم را با سازمان تامين اجتماعي براي حل ناترازي سازمان تامين اجتماعي بر اساس قانون را ندارند موضوع از چه قرار است؟
جواب: برنامه هاي غلط سازمان برنامه و بودجه باعث شده تا كمر سازمان تامين اجتماعي خم شود و به زودي شاهد شكستن كمر اين سازمان و به كما رفتن آن نيز خواهيم بود.دولت بر اساس 26 قانون حمايتي كه مجالس گذشته مصوب كرده اند به تامين اجتماعي بدهي كلاني دارد كه به موقع پرداخت نمي كند و ما بارها اين موضوع را اعلام كرده ايم اما گوش شنوايي وجود ندارد.امروز با بحراني مواجه شده ايم كه صداي آغاز شدن آن را مسئولان و كارشناسان مي شنوند.
سوال- امكان دارد با عدد و رقم صحبت كنيم؟
جواب: بله حتما. بدهي دولت به تامين اجتماعي در سال جاري 341 همت است كه با مصوبه نمايندگان محترم مجلس و طبق قانون بودجه سال 1403 مقرر شده تا 130 همت در سال جاري به تامين اجتماعي پرداخت شود كه تا كنون كه در نيمه ماه يازدهم سال هستيم فقط 32 همت به تامين اجتماعي پرداخت شده و 98 همت ديگر مانده كه بايد تا پايان سال جاري پرداخت شود.گويا دولتمردان به خصوص مسئولان سازمان برنامه و بودجه اعتقادي به اين بدهي و پرداخت آن ندارند.اگر هم پرداخت 130 همت از بدهي هاي دولت به تامين اجتماعي در بودجه 1403 مصوب شده با كمك نمايندگان مجلس، مجمع تشخيص مصلحت نظام و اعضاي محترم شوراي نگهبان و پيگيري هاي فراوان كانون هاي بازنشستگان تامين اجتماعي است. اما گويا مسئولان سازمان برنامه و بودجه از همه مسئولان كشور بالاتر بوده و مي توانند قانون را اجرا نكنند!
سوال- يكي از مشكلات اساسي بازنشستگان تامين اجتماعي موضوع درمان آنان است.لطفا توضيحي از وضعيت درماني بازنشستگان محترم بفرماييد.
جواب: سوال خوبي بود.در كمتر از 2 سال ارز 4200 توماني به حدود 38500 تومان افزايش يافت كه اين بعني افزايش حدود 9 برابري قيمت ارز در كمتر از 2 سال.قيمت دارو و تجهيزات پزشكي حدود 400 درصد افزايش داشته در صورتي كه حقوق ها در 2 سال اخير حدود 60 درصد افزايش داشته است.شما بگوييد سازمان تامين اجتماعي از چه محل درآمدي قادر است اين فاصله و افزايش را جبران كند؟در حال حاضر سازمان تامين اجتماعي ماهانه حدود 62 همت درآمد دارد در صورتي كه هزينه هايش حدود 90 همت است.60 همت از 62 همت بابت حقوق بازنشستگان پرداخت مي شود و حدود 2 تا 3 همت هم مي ماند براي حقوق كاركنان تامين اجتماعي.پس هزينه هاي درماني بيمه شدگان و بازنشستگان كه درمان براي آنان واجب و ضروري است چه مي شود؟دولتمردان و به خصوص مسئولان سازمان برنامه و بودجه بايد معني اين اعداد را خوب متوجه باشند.برخي از بازنشستگاني كه به كانون مراجعه مي كنند مي گويند كه با مشاهده قيمت داروها در داروخانه ازتهيه دارو منصرف شده و ترجيح مي دهند كه درد را تحمل كنند.
سوال- يكي ديگر از مطالبات بازنشستگان تامين اجتماعي افزايش حقوق ها مطابق تورم است. نظر شما در اين باره چيست؟
جواب: سياست سازمان برنامه و بودجه در ادوار مختلف سركوب مزدي بوده است.ممكن است بگوييد حقوق بازنشستگان تامين اجتماعي چه ربطي به اين سازمان دارد؟ خدمتتان توضيح مي دهم. وقتي سازمان برنامه و بودجه درلايحه دولت به مجلس عددي را به مجلس براي افزايش حقوق كارمندان دولت پيشنها و در نظر مي گيرد متاسفانه نمايندگان دولت در شوراي عالي كار نيز از آن خط مي گيرند، در صورتي كه حقوق بازنشستگان تامين اجتماعي مي بايست بر اساس ماده 41 قانون كار و مواد 96 و 111 قانون تامين اجتماعي تعيين شود. بنابراين ملاحظه مي كنيد كه اين جا هم بازنشستگان از دست سازمان برنامه و بودجه خلاصي ندارند و اين سازمان حال كارگران و بازنشستگان را خراب مي كند.
سوال- نظرتان درباره افزايش حقوق متفاوت براي بازنشستگان تامين اجتماعي چيست؟ آيا اين كار قانوني و مبتني بر عدالت است؟
جواب: افزايش حقوق بازنشستگان بايد براي همه سطوح يكسان باشد در غير اين صورت به متناسب سازي حقوق ها ختم مي شود كه نه منابع پايدار براي تامين شدن دارد و نه رضايت بازنشستگان حاصل مي شود و در آخر هم به فروش دارايي هاي تامين اجتماعي ختم مي شود.اين كه دولت براي بازنشستگان خود از محل يك درصد ماليات بر ارزش افزوده هم تامين منابع به نوعي خالي كردن جيب مردم است.بنابراين به صراحت اعلام مي كنيم كه با افزايش پلكاني حقوق بازنشستگان تامين اجتماعي مخالف هستيم و آن را غير قانوني مي دانيم.اگر دولت محترم مي خواهد به اقشار آسيب پذير كمك كند مي تواند از طريق كالا برگ و … اين كار را انجام دهد.
سوال- نحوه پرداخت بدهي هاي دولت به تامين اجتماعي و محاسبه آن چگونه است؟
جواب: سوال خوبي كرديد.زمزمه هايي مي شنويم كه دولت در لايحه اي به مجلس روش سود ساده را براي پرداخت بدهي هاي دولت به تامين اجتماعي ارائه كرده است در صورتي كه ما دلايل قانوني و محكمي داريم كه اين موضوع غير قانوني است:
1- در سال 1399 طبق شكايت كانون بازنشستگان تامين اجتماعي تهران ، ديوان عدالت اداري هم در مرحله اول و هم در هيات عمومي ديوان راي قاطع داد كه دولت مكلف به پرداخت بدهي هايش بر مبناي ارزش واقعي روز و بر اساس نرخ اوراق مشاركت است.
2- همچنين دولت طبق بند(ه) ماده 7 قانون ساختار نظام جامع رفاه و تامين اجتماعي مكلف بر پرداخت بدهي هايش بر مبناي ارزش واقعي روز و بر اساس نرخ اوراق مشاركت است.
از سويي ديگر شاهديم كه در هنگام طلاق و محاسبه مهريه و موارد اين چنيني ميزان بدهي بروزرساني مي شود.
سوال- آقاي دهقان كيا از وقتي كه در اختيار بنده براي پيگيري مطالبات بازنشستگان تامين اجتماعي قرار داديد تشكر مي كنم.اگر مطلبي داريد كه گفته نشده بفرماييد.
جواب: بنده هم از شما كه هميشه پيگير مسائل كارگران و بازنشستگان تامين اجتماعي هستند تشكر مي كنم.حرفها گفته شد اما به عنوان حرف پاياني مي خواهم بگويم سازمان برنامه و بودجه سازماني دولتي و متعلق به مردم ونظام است در حالي كه گويا برخي در اين سازمان كمر به نابودي تامين اجتماعي بسته و قصد به خيابان كشاندن بازنشستگان تامين اجتماعي را دارند اما بنده به عنوان يك بازنشسته و شهروند و دلسوز كشور به مسئولان اين سازمان توصيه مي كنم در كارهاي خود تامل كنند و تا صبر بازنشستگان لبريز نشده از ادامه اين روند برگردند و سياست هاي سازمان برنامه و بودجه را اصلاح كنند.