دخانیات و سیگار شایعترین علت سرطان مثانه
علت خیلی از سرطان ها از قبیل مثانه، کلیه و ریه استفاده از دخانیات با شکل های مختلف از قبیل: سیگار، قلیان، تریاک و … می باشد. یکی از سرطان هایی که با مصرف سیگار شیوع آن چندین برابر می شود و سیگار به منزله کبریت روی بنزین در جهت شعله ور کردن آن عمل می کند، سرطان مثانه است. ی
عصر خبر: امروزه در جامعه افراد زیادی را می بینیم که به هر علت محرک خارجی از قبیل احساس عصبانیت و یا اضطراب و یا احساس خوشی، اولین اقدام آنها روشن کردن سیگار و پک زدن های عمیق به آن است. متأسفانه در بسیاری از مراکز تفریحی و خوش آب و هوا افرادی را می بینیم که به جای استنشاق هوای خوب از قلیانها با طعم های مختلف ریه هایشان را پر می کننند غافل از اینکه امروزه ثابت شده است که شایعترین علت خیلی از سرطان ها از قبیل مثانه، کلیه و ریه استفاده از دخانیات با شکل های مختلف از قبیل: سیگار، قلیان، تریاک و … می باشد. یکی از سرطان هایی که با مصرف سیگار شیوع آن چندین برابر می شود و سیگار به منزله کبریت روی بنزین در جهت شعله ور کردن آن عمل می کند، سرطان مثانه است.
سرطان مثانه ششمین سرطان شایع کشور ما می باشد. عوامل دیگر از قبیل کار کردن در صنایع رنگ، لاستیک سازی، نقاشی ساختمان و صنعت چرم به علت سرطان زایی بودن آنها در ایجاد سرطان مثانه دخیل هستند ولی هیچکدام از آنها به اندازه مصرف سیگار خطرناک نیستند. مصرف سیگار به تنهایی شانس سرطان مثانه را تا ۴-۵ برابر افزایش می دهد. در راستای شعار پیشگیری بهتر از درمان است، بهترین روش جلوگیری از ابتلا به سرطان مثانه قطع سیگار و انواع دخانیات می باشد.
علائم هشدار دهنده سرطان مثانه عبارتند از:
۱- خونریزی متناوب و دوره ای بدون درد که فرد هراز چندگاهی متوجه دفع خون و لخته از ادرار می شود و به علت دوره ای بودن آن اغلب افراد اهمیت نمی دهند و زمانی به پزشک مراجعه می کنند که کار از کار گذشته است و لذا باید وجود خون در ادرار را جدی گرفت.
۲- در نوعی از سرطان مثانه که به آن اینسایتو مخاطی گفته می شود ممکن است همزمان با دفع خون، تکرر و سوزش ادراری شدید خود را نشان دهد.
در صورت مشاهده خون در ادرار و شک به سرطان مثانه چه کار باید کرد؟در صورت مشاهده خون در ادرار چه به صورت روشن و دفع لخته و یا دفع میکروسکوپی خون در آزمایش ادرار باید بلافاصله به دکتر مراجعه نمایید. در مرحله اول دکتر معالج از شما سونوگرافی و آزمایش خون و ادرار درخواست خواهد کرد. در صورت مشخص شدن ضایعه مشکوک باید آندوسکوپی مثانه یا سیستوسکوپی انجام شود که روش صد در صد و قطعی تشیخص سرطان مثانه می باشد.
قدم بعدی بعد از تشخیص آندوسکوپی تومور مثانه درمان آن به صورت آندوسکوپی و نمونه برداری و تراش تومور به وسیله دستگاه آندوسکوپ می باشد که در فیلم زیر می بینید .
در این روش با دستگاه تراش دهنده ی سرطان، کاملاً از مخاط مثانه با تراش بر می داریم و نمونه را به پاتولوژی می فرستیم که جواب قطعی آن آماده شود. اگر تومور بزرگ و عضله مثانه را درگیر کرده باشد اقدام بعدی برداشتن کل مثانه بیمار است که عمل بزرگ و پرعارضه می باشد. ولی اگر تومور سطعی باشد باید بر اساس شدت تهاجمی بودن آن از تزریق داخل مثانه ای مواد ضد سرطان از قبیل BCG یا میتومایسین استفاده می کنیم و هرماه با آندوسکوپی مثانه بیمار را از نظر عود تومور تحت نظر می گیریم.
با توجه به ماهیت آزار دهنده سرطان مثانه بهترین راه پیشگیری، قطع دخانیات می باشد و لذا اینجانب توصیه می کنم:
۱- از مصرف هر گونه دخانیات از جمله سیگار، قلیان، تریاک و … جهت جلوگیری از ابتلا به سرطان مثانه خودداری نمایید.
۲- اگر امروز اهل دخانیات هستید تا دیر نشده نسبت به ترک آن اقدام نمایید
۳- در صورت مشاهده خون در ادرار مخصوصاً اگر دوره ای و بدون درد است بلافاصله به پزشک مراجعه نمایید.
دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی بیماریهای کلیه و مجاری ادرار