گروسی: ایران با جدیت بی سابقهای وارد مذاکرات با امریکا شده
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، گفت: گرچه من گفتهام که ایران ذخایر اورانیوم کافی برای تولید چند بمب اتم دارد، اما این بدان معنی نیست که ایران به دنبال بمب است.

رافایل گروسی که در سفر به امریکا به سر میبرد در مصاحبهای با شبکه us news به نکات مهمی در مورد گفتوگوهای ایران و آمریکا بر سر برنامه هستهای ایران اشاره کرده کرد.
به گزارش عصر ایران، وی گفت: ایران با جدیت بی سابقهای در مذاکرات هستهای شرکت میکند.
مهمترین بخش صحبتهای گروسی به شرح ذیل است:
– ایران برای اولین بار در چند سال گذشته با رویکردی جدی وارد مذاکرات هستهای با آمریکا شده است، اما هنوز “هیچ توافقی در چشم انداز دیده نمیشود. این اولین بار در چند سال گذشته است که میبینم ایران با این جدیت، صریح و مستقیم در حال گفتوگو درباره موضوع اصلی و محوری است.
– درباره چشم انداز مذاکرات هستهای ایران و امریکا، آیا این بدان معناست که به نور انتهای تونل رسیدهایم؟ نه، هنوز نه. اما این بهترین فرصتی است که ما داریم.
– توسعه برنامه هستهای ایران و انباشت مقادیر زیادی اورانیوم بسیار غنی شده بدون فعالیت صلح آمیز شفاف باعث نگرانی است.
– مسئله ذخایر (ذخایر اورانیوم غنی شده در سطح بالا ایران) به راحتی قابل حل و فصل یا انتقال به خارج از کشور است و این بخشی از گفتوگوهای فنی ما [با دولت ایران] است.
– درباره برنامه هستهای ایران، وضعیت با گذشت زمان بدتر میشود، زیرا در حالی که هیچ اقدام دیپلماتیک یا سیاسی صورت نمیگیرد، سانتریفیوژها همچنان در حال چرخش هستند و ذخایر (اورانیوم غنی شده در سطح بالا) همچنان در حال افزایش است.
– این وضعیت میتواند منجر به بحران بزرگتری مانند درگیری نظامی شود که باید به هر قیمتی از آن اجتناب کرد.
– سطح غنی سازی اورانیوم در ایران بسیار نگران کننده است و من به مسوولان ایرانی هم کاملا صریح و بی پرده این نگرانی را منتقل کردهام. این یک واقعیت است و نظر شخصی من نیست.
– ما در تلاشیم تا به سطح بالاتری از شفافیت در مورد فعالیتهای غنی سازی ایران برسیم و این مسأله مهمی است.
– مهمترین اولویت در لحظه کنونی، دست یابی یک توافق بین ایران و آمریکا است. این توافق باید قابلیت راستی آزمایی توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی داشته باشد. من برای صحبت در همین زمینه الان به نیویورک و سازمان ملل آمدهام.
– این خیلی مهم است که ویتکاف و عراقچی (سران هیاتهای مذاکره کننده امریکا و ایران)، ما را در جریان مذاکرات خود میگذارند، اما هرگونه توافق احتمالی بین آنها در واقع بین ایران و آمریکا خواهد بود و آژانس بین المللی انرژی اتمی طرف امضا کننده توافق نخواهد بود. اما بدون حضور ما در اجرای محتوای قرارداد، این قرارداد بسیار شکننده خواهد بود، چون تعهدات احتمالی در قرارداد باید توسط آژانس مورد راستی آزمایی قرار بگیرد.
– به نظر من مسأله غنی سازی مهمترین بخش از مذاکرات ایران و آمریکاست و در نتیجه مسأله مرکزی در توافق احتمالی خواهد بود.
– هم ترامپ رئیس جمهور و هم مارک روبیو وزیر خارجه آمریکا تاکید کردهاند بحث در مورد توافقی مانند برجام دیگر موضوعیتی ندارد؛ بنابراین اگر توافقی صورت پذیرد قطعا توافقی خواهد بود که پیچیدگیهای کمتری نسبت به برجام دارد. چون برجام پر بود از بندهایی در مورد پیشامدهای احتمالی اعمال طرفین قرارداد. حتی طرف ایرانی هم اعلام کرده که برجام توافقی است متعلق به گذشته و دیگر موضوعیتی ندارد.
– گرچه من گفتهام که ایران ذخایر اورانیوم کافی برای تولید چند بمب اتم دارد، اما این بدان معنی نیست که ایران به دنبال بمب است. نکته مهم در اینجا این است که هیچ کشور دیگری بدون بمب اتم در سطح ایران اورانیوم غنی نمیکند.
– نباید فراموش کنیم که کشورهایی منتظر هستند که اگر تا اکتبر امسال (مهر و آبان آینده) توافقی حاصل نشد از مکانیسم ماشه (snapback) «بازگشت سریع» استفاده کنند و تحریمهای بسیار شدیدی علیه ایران وضع کنند. البته تا اکتبر زمان زیادی مانده، اما نباید فراموش کرد که حصول یک توافق در این مدت اهمیت حیاتی دارد.