غریب آبادی: آینده خزر باید بر صلح، همکاری، رفاه و مشارکت برد-برد استوار شود

معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه با بیان اینکه آینده خزر باید بر صلح، همکاری، رفاه و مشارکت برد-برد استوار شود، گفت: دریای خزر یک حوزه تمدنی، اقتصادی، محیط زیستی و امنیتی واحد است که سرنوشت استانهای کشورهای حاشیه خزر را به هم پیوند داده است

به گزارش عصر خبر، کاظم غریب آبادی روز سه شنبه در آئین افتتاحیه نخستین اجلاس استانداران استانهای کشورهای حاشیه خزر در رشت اظهار کرد: مایه خوشوقتی است که امروز در جمع مسئولانی حضور دارم که هر یک نقش مهمی در مدیریت، توسعه و آینده‌سازی برای سواحل و مردمان دریای خزر بر عهده دارند که ظرفیت و اراده‌ی مشترک می‌تواندآینده‌ خزر را متحول سازد.

بنا بر گزارش ایرنا، وی افزود: دریای خزر برای همه ما نه‌تنها یک پهنه آبی، بلکه یک حوزه تمدنی، اقتصادی، محیط‌زیستی و امنیتی واحد است؛ حوزه‌ای که سرنوشت استان‌های ما را به یکدیگر پیوندداده و ما را به همکاری سازنده نیازمندتر از هر زمان دیگر می‌سازد.

وی ادامه داد: استان‌های ساحلی در هر پنج کشور، نقش مهمی را در مدیریت منابع غنی خزر بر دوش دارند، از شیلات ارزشمند این دریا گرفته تا ذخایر حیاتی انرژی، از بنادر تجاری گرفته تا مسیرهای ترانزیتی و کریدورهای بین‌المللی، هر یک به نحوی با حوزه تحت مدیریت و برنامه‌ریزی شما ارتباط دارد.

معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه اضافه کرد: دریای خزر بزرگ‌ترین منبع ماهیان خاویاری جهان است و ظرفیت‌های بی‌نظیر شیلاتی آن برای امنیت غذایی منطقه اهمیت بنیادین دارد که این منبع ارزشمند نیازمند مدیریت علمی، مبارزه با صید غیرقانونی، وبرنامه‌های مشترک برای بازسازی ذخایر است؛ اموری که بدون هماهنگی میان استان‌های ساحلی امکان‌پذیر نخواهد بود.

غریب آبادی بیان کرد: خزر همچنین یکی از محورهای مهم انرژی در سطح منطقه است که ذخایر قابل توجه نفت و گاز، فرصتی برای رونق اقتصادی، همکاری علمی و صنعتی و توسعه زیرساخت‌ها در اختیار ما قرارمی‌دهد که با تعریف پروژه‌های مشترک میان استان‌های ساحلی و ایجاد زمینه‌های سرمایه‌گذاری متقابل، می‌توانیم این ظرفیت را به‌گونه‌ای توسعه دهیم که به رفاه همه مردم منطقه منجر شود.

وی افزود: در کنار منابع انرژی، بنادر تجاری استان‌ها، نقش کلیدی در اتصال اقتصادی کشورهای ساحلی ایفا می‌کنند؛ ضمن اینکه خزر نقطه تلاقی طبیعی مسیرهای ترانزیتی شمال–جنوب و شرق–غرب است و با تقویت ظرفیت بنادر، توسعه زیرساخت‌های حمل ‌و نقل و هماهنگی در حوزه لجستیک، می‌توانیم سهم خزر را در تجارت بین‌المللی به‌طور معنی‌داری افزایش دهیم و کریدورهای موجود را به مسیرهای پایدار و رقابت‌پذیر تبدیل کنیم.

معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه گفت: همکاری استان‌ها دراین حوزه می‌تواند بنیان‌گذار شبکه‌ای باشد که در آن، ترانزیت کالاو مسافر میان کشورهای ساحلی، روان، امن و اقتصادی انجام شود.

وی ادامه داد: همچنین تنوع فرهنگی و قومی در حوزه خزر، ثروتی کم‌نظیر است که زمینه‌ساز ارتباطات انسانی، گردشگری، همکاری‌های فرهنگی و توسعه روابط میان استان‌هاست که این تنوع می‌تواند پایه‌ای برای گسترش برنامه‌های مشترک فرهنگی، ایجاد مسیرهای گردشگری میان شهرهای ساحلی، و تقویت ارتباط میان جوامع محلی باشد، ضمن اینکه توسعه گردشگری خزر از گردشگری دریایی گرفته تا اکوتوریسم اگر به‌صورت هماهنگ دنبال شود، می‌تواند به یکی از مهم‌ترین موتورهای رشد اقتصادی در سراسر منطقه تبدیل شود.

غریب آبادی بیان کرد: ایده ایجاد مناطق آزاد مشترک میان کشورهای ساحلی خزر نیز ظرفیتی راهبردی است که می‌تواند تجارت، سرمایه‌گذاری و همکاری صنعتی را چندین برابر افزایش دهد که چنین مناطقی می‌توانند حلقه پیوند اقتصادهای محلی و ملی باشند و بستری فراهم کند تا شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران از همه کشورهای ساحلی در فضایی امن، شفاف و سودمند فعالیت کنند.

وی اضافه کرد: در خزر، امنیت، توسعه و محیط زیست سه موضوع جدا از هم نیستند؛ سه رکن یک واقعیت واحدند که پایداری محیط زیست شرطت داوم شیلات، گردشگری، انرژی و ترانزیت است؛ امنیت نیز شرط توسعه اقتصادی است و توسعه پایدار شرط امنیت بلندمدت است.

وی در ادامه گفت: استان‌های ما باید با تبادل تجربه و هماهنگی عملی، سازوکاری مشترک برای مقابله با چالش‌های اقلیمی، آلودگی دریایی، مدیریت بحران و حفاظت از اکوسیستم خزر ایجاد کنند و با تعریف پروژه‌های مشترک میان استان‌های کشورهای ساحلیدر حوزه‌هایی مانند شیلات، گردشگری، انرژی، محیط زیست،مدیریت بحران، بنادر و ترانزیت، می‌توانیم خزر را از یک پهنه همکاری بالقوه به یک حوزه همکاری بالفعل تبدیل کنیم.

معاون حقوقی وزارت امور خارجه اظهار کرد: آینده‌ای که برای خزر ترسیم می‌کنیم باید آینده صلح، همکاری و رفاه مشترک باشد، آینده‌ای که در آن رقابت‌های منفی جای خود را به مشارکت برد–برد بدهد و مردم همه استان‌های ساحلی از ثمرات آن برخوردار شوند.

غریب آبادی افزود: امروز بیش از هر زمان دیگر روشن است که استانداران می‌توانند مهم‌ترین بازیگران در تحقق این چشم‌انداز باشند و شما مستقیم‌ترین ارتباط را با مردم، اقتصاد محلی، محیط زیست ساحلی و زیرساخت‌های حیاتی دارید و تصمیمات این نشست می‌تواند مسیر جدیدی برای همکاری میان استان‌های ساحلی پنج کشور ایجاد کند و دریای خزر را به الگویی از صلح، همکاری سازنده و توسعه متوازن تبدیل کند.

نخستین اجلاس استانداران استان‌های ساحلی کشورهای حاشیه دریای خزر به ابتکار ایران از امروز سه‌شنبه ۲۷ آبان ماه سال ۱۴۰۴ با اهداف مختلفی با شعار «خزر، پل دوستی و توسعه منطقه‌ای» ‌در گیلان آغاز شده، به مدت ۲ روز ادامه می یابد.

عضویت در تلگرام عصر خبر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
طراحی سایت و بهینه‌سازی: نیکان‌تک