عادت های غذایی کلیه خراب کُن

آسیب های ایجاد شده در ناحیه ی کلیه ها اغلب سال ها دور از چشم می مانند؛ چون کلیه های ما قادر هستند که صرفاً با کمک 20 درصد قدرت خود کار کنند بدون این که علائم بالینی خاصی نشان دهند.

عصرخبر به نقل از تبیان: جوان باید بدانید که برخی عادت های غذایی روزمره باعث آسیب های جدی به این دو اندام لوبیایی شکل و حیاتی می شوند. در ادامه به این عادت های مخرب اشاره می کنیم.
مصرف زیاد گوشت قرمز
مصرف زیاد گوشت قرمز به ویژه گوشت گاو و غیره باعث افزایش میزان ضایعات لازم به دفع خون می شود. در واقع مصرف گوشت قرمز زیاد به معنی افزایش فشار وارده به کلیه ها است. این فشار در طولانی مدت باعث خستگی و آسیب به کلیه شده و حتی تا اختلالات جدی در عملکرد آن ها پیش می رود.

چه باید کرد؟میزان نیاز بدن ما به پروتئین روزانه 1 گرم برای هر کیلوگرم وزن بدنمان است. یعنی یک فرد 60 کیلوگرمی روزانه به 60 گرم پروتئین نیاز دارد. بنابراین لازم است که مواد غذایی حاوی پروتئین به خصوص گوشت قرمز با تعادل مصرف شوند. همین جا می گوییم که لطفاً به این سادگی ها تن به پیروی از رژیم های پرپروتئین به مدت طولانی ندهید. توجه داشته باشید که یک استیک 100 گرمی از گوشت گاو 28 گرم پروتئین وارد بدن می کند. بنابراین می توانید با این مثال میزان پروتئین دریافتی تان را تخمین بزنید.
جذب زیاد سدیم (نمک) باعث تشکیل سنگ کلیه می شود. سنگ های کلیوی ارتباط مستقیمی با میزان کلسیم تجمع یافته در کلیه دارد. میزان بالای کلسیم موجود در ادرار می تواند باعث تشکیل این سنگ ها شود.

ننوشیدن آب کافی
هر روز کلیه های ما میزان زیادی خون تصفیه می کنند و در حدود 2 لیتر ضایعات از بدن جدا می سازند. کمبود آب بدن مشکلات جدی به خصوص برای افرادی که دچار عفونت ادراری یا سنگ کلیه هستند به بار می آورد. واقعیت این است که برای حفظ سلامت کلیه ها باید به میزان کافی مایعات و به خصوص آب نوشید. البته نوشیدن آب بیش از حد نیز باعث حفاظت هر چه بیشتر از کلیه ها نمی شود.

چه باید کرد؟
بهترین کار این است که با توجه به شرایط آب و هوایی روزانه بین 1 تا 2.5 لیتر آب و مایعات بنوشید. یادتان باشد که به محض احساس نیاز به دفع ادرار به دستشویی بروید تا از احتباس ادرار جلوگیری شود. احتباس ادرار به کلیه ها فشار وارد کرده و مانع از عملکرد درست آن ها می شود.مصرف بی رویه ی دارو های مسکن و ضدالتهاب
مصرف بی رویه و طولانی مدت داورهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن و مسکن هایی مانند آسپرین و استامینوفن و غیره برای کلیه ها آسیب رسان است. داروهای ضدالتهاب باعث کاهش شستشو و تمیزی سلول های کلیوی می شوند. مصرف خودسرانه و بی رویه ی مسکن ها نیز در طولانی مدت کلیه ها را با مشکل مواجه می کنند.

عدم درمان فشار خون بالا و دیابت
پرفشاری خون و همچنین دیابت نوع 2 دو عامل اصلی ابتلا به نارسایی کلیوی مزمن هستند. لازم است که این دو بیماری تحت کنترل در بیایند چون باعث آسیب به رگ ها و قلب شده و آبیاری سلول های کلیوی را کاهش می دهند.

چه باید کرد؟به پزشک مراجعه کنید و آزمایش دهید. حواستان به وزنتان باشد. چاقی فشار زیادی روی عملکرد کلیوی وارد می کند. اگر دچار این دو بیماری هستید حتماً تحت نظر پزشک نسبت به کنترل آن ها اقدام کنید.

سیگار کشیدن
دخانیات به طور بالقوه نفروتوکسیک هستند. به همین دلیل نیز باعث آسیب های جدی به عملکرد کلیه ها می شوند. در واقع فلزات سنگین موجود در دود در کلیه ها تجمع کرده و در طولانی مدت بیماری زا می شوند. نتایج پژوهش ها نشان می دهند که خطر ابتلا به نارسایی کلیوی در افراد سیگاری 4 برابر بیشتر از غیرسیگاری ها است.

چه باید کرد؟خیلی ساده است. هر چه زودتر سیگار را ترک کنید. همیشه زمان برای بهبود و حفظ عملکرد کلیه ها وجود دارد. البته ترک سیگار به نفع همه ی ارگان های دیگر نیز هست.

عدم مصرف مرکبات
اگر می خواهید کلیه هایتان سالم تر بماند به سراغ مرکباتی مانند گریپ فروت یا لیموترش بروید. عدم مصرف مرکبات کافی باعث افزایش خطر تشکیل سنگ کلیه می شود.

چه باید کرد؟نتایج پژوهشی که در روزنامه ی Nature به چاپ رسیده است نشان می دهد ترکیبات شیمیایی کمک کننده به تشکیل سنگ کلیه در افرادی که به مدت یک ماه مرکبات بیشتری مصرف کردند کاهش یافت. در نتیجه محققان توصیه می کنند که از مصرف پرتقال، گریپ فروت و لیموترش و غیره غافل نمانید.

مصرف مواد غذایی شور
نتایج بررسی های محققان American Urological Association نشان داده است که جذب زیاد سدیم (نمک) باعث تشکیل سنگ کلیه می شود. سنگ های کلیوی ارتباط مستقیمی با میزان کلسیم تجمع یافته در کلیه دارد. میزان بالای کلسیم موجود در ادرار می تواند باعث تشکیل این سنگ ها شود. علاوه بر این اگر شما از پرفشاری خون رنج می برید باید تا حد امکان مصرف سدیم را کاهش دهید.

چه باید کرد؟تا حد امکان از مصرف زیاد نمک (سدیم) و مواد غذایی شور بپرهیزید. این میزان باید روزانه کمتر از 1500 میلی گرم باشد.برای حفظ سلامت کلیه ها باید به میزان کافی مایعات و به خصوص آب نوشید. البته نوشیدن آب بیش از حد نیز باعث حفاظت هر چه بیشتر از کلیه ها نمی شود.

مصرف زیاد ملین ها
پزشکان و متخصصان حوزه ی سلامت نسبت به مصرف زیاد و خودسرانه ی ملین ها هشدار می دهند. نتایج پژوهشی که در سال 2010 در روزنامه ی Drugs به چاپ رسیده است نشان می دهد افرادی که در مصرف ملین ها زیاده روی می کنند (به ویژه افرادی که از اختلالات غذایی مانند بولیمی و آنورکسی رنج می برند) بیشتر در معرض تشکیل سنگ کلیه قرار دارند.

چه باید کرد؟نتایج پژوهش ها نشان می دهند که زیاده روی در مصرف ملین ها روی جذب مواد مغذی تأثیر منفی می گذارد. بنابراین کمبود مواد مغذی و الکترولیت ها و همچنین کمبود آب بدن باعث بروز و افزایش تشکیل سنگ های کلیه می شود. در نتیجه لازم است از مصرف خودسرانه و بیش از حد ملین ها بپرهیزید. بهتر است برای رفع یبوست از روش های طبیعی استفاده کرده و آب بیشتری بنوشید.

عضویت در تلگرام عصر خبر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
طراحی سایت و بهینه‌سازی: نیکان‌تک