اهمیت این موضوع، کمتر از نفت نیست
از سوی دیگر، نگهداری از این آثار میتواند گردشگران بیشتری را روانه ایران کند و این نه تنها به معنی بازگشت مبالغ هزینههاست، بلکه درامد هنگفتی را هم نصیب کشورمان خواهد کرد؛ درآمدی که بسیاری از کشورهایی که حتی به اندازه 50 درصد ایران هم دیدنی نیستند، از آن بهرمند شدهاند اما ایران بسیار کمتر از ظرفیتش توانسته از آن استفاده کند.
عصر خبر به نقل از شبكه مجازي آستان: کشور ایران پر است از آثار فرهنگی، تاریخی و جاهای دیدنی که میتواند سالانه میلیونها توریست یا همان گردشگر را به سمت خود جذب کند. ما به عنوان کشور میزبان باید بتوانیم از این مکانها و آثار مراقبت و نگهداری کنیم و این کاری است که نیازمند صرف کردن وقت و هزینههای بعضا بالای مالی است. اما این یک معامله برد – برد است؛ از سوی دیگر، نگهداری از این آثار میتواند گردشگران بیشتری را روانه ایران کند و این نه تنها به معنی بازگشت مبالغ هزینههاست، بلکه درامد هنگفتی را هم نصیب کشورمان خواهد کرد؛ درآمدی که بسیاری از کشورهایی که حتی به اندازه 50 درصد ایران هم دیدنی نیستند، از آن بهرمند شدهاند اما ایران بسیار کمتر از ظرفیتش توانسته از آن استفاده کند. در این پرونده نگاهی به این موضوع مهم انداختهایم که چقدر باید برای نگهداری از میراث فرهنگی و تاریخی کشورمان و مرمت آنها اولویت قائل شد؟
مهدی معمارزادهکارشناس مسائل میراث فرهنگیبودجه در نظر گرفته شده برای مرمت، کافی نیست
ساختار قانونی میراث فرهنگی و موضع اصلی آن مشکل دارد. سازمانی که باید متولی حفاظت و نگهداری آثار تاریخی باشد بودجه کافی ندارد. حجم آثار در کشور بسیار بالاست و بودجه مرمت آثار حتی یکهزارم آن پولی که باید برای کار سالیانه باشد تعلق نمیگیرد و این بودجه اندک در تهران و استانها باید بین چند بنا و اثر تقسیم شود. سقف قراردادها برای مرمت یک اثر مهم به طور میانگین 50 میلیون تومان است و سوال این است که آیا با این پول میشود یک بنا را مرمت کرد؟ البته در دوره احمدینژاد نیز مدیرانی در سازمان به کار گرفته شدند که فاقد تخصص و مهارت لازم بودند و همین امر نیز باعث شد که مرمت آثار اولویت این سازمان نباشد.
محمدحسن محب علیدکتری/ کارشناس ارشد مرمت آثار تاریخیاز وقتی میراث فرهنگی با گردشگری ادغام شد، گردشگری اولویت یافت
کارشناسان سازمان میراث فرهنگی که قبلا در استانها واحدها را اداره می کردند یا بازنشستهاند یا کنار گذاشته شده اند و کارشناسان غیر متخصص که علاقهمند به مرمت آثار تاریخی نیستند به کار گرفته شدهاند. از زمانی که سازمان میراث فرهنگی با گردشگری ادغام شد، گردشگری در اولویت قرار گرفت در حالیکه باید مرمت و بازسازی آثار مورد توجه قرار گیرد تا بااین موضوع جذب گردشگر هم داشته باشیم. با نبود بودجه کافی برای مرمت آثار و همچنین توجه بیش از حد به گردشگری باید بگوییم آثار تاریخی و فرهنگی ما تنها مانده اند.
نصرالله پژمانفردکتری/ نماینده مشهد در مجلسمرمت باید دغدغه و اولویت سازمان میراث فرهنگی باشد
باید بدانیم که بخشی از سرمایههای کشور تجدیدپذیر است و بخشی نیز تجدیدناپذیر و معنوی هستند. وقتی ما میراث فرهنگی کشور را از دست میدهیم داراییای را از دست دادهایم که به هیچ وجه قابل برگشت نیست. ساختمانی که قدمت طولانی دارد و فرهنگ و عقاید و ملیت ما در گرو وجود آن است اگر بر اثر بی دقتی از بین برود سرمایه کشور را از دست داده ایم و حفظ آثار تاریخی و فرهنگی باید دغدغه و اولویت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری باشد.
بیژن نوباوهدکتری/ عضو کمیته فرهنگ و رسانه کمیسيون فرهنگی مجلسیکی از مشکلات کشور بیتوجهی به آثار تاریخی و فرهنگی است
بعضی مواقع تاسیاست جدید بدون توجه به وجود آثار تاریخی و فرهنگی و در کنار این آثار ایجاد می شود و به این آثار چون غیرکارشناسی ایجاد می شوند زیان های زیادی می زنند. یکی از مشکلات کشور بی توجهی به آثار تاریخی و فرهنگی است زیرا تفکر حفظ میراث فرهنگی در کشور ضعیف است و بین بسیاری از سازمان ها در این مورد اختلاف نظر وجود دارد ،اعتبارات به صورت کامل به این بخش صورت نمی گیرد و بسیاری از بناهای ما در شهرهای مختلف در حال نابودی کامل هستند.
میلاد هاشمیاستاد دانشگاهعدم توجه به حفظ آثار تاریخی در درازمدت باعث نابودی آنها میشود
آثار تاریخی هر کشور، ملت یا حوزه جغرافیایی جزئی از فرهنگ و پیشینۀ آن حوزه و بخشی جداییناپذیر ازداستان زندگی بشر چه در بُعد منطقهای و چه جهانی است؛ علاوه بر آن نباید فراموش کرد که توجه به آثار تاریخی، توجه به گردشگری (در بُعد بینالمللی) و در نتیجه توجه به اقتصاد کشور در درازمدت است. بنابراین بر ملتها و دولتمردان واجب است که به این بعد از تاریخچۀ نیاکانمان ارج بیشتری نهند. عدم توجه به حفظ این آثار و مرمت آنها قطعا در درازمدت باعث نابودی و تخریب آنها می شود. بودجه و توجه به این آثار باید در صدر کارهای مسئولان میراث فرهنگی قرار گیرد.
حامد وحدتینسبدانشیار گروه باستانشناسی دانشگاه تربیت مدرسواجب است به آنچه از پیشینیان رسیده، ارج بنهیم
امروزه در سدۀ بیست و یکم میلادی، بیش از هر دورۀ دیگری به یافتههای فرهنگی که از گذشتههای دور و نزدیک به جای مانده است توجه میشود. از بررسی یافتههای باستانشناختیِ مرتبط با فرهنگهای خاص پیشینیان ما در کرۀ زمین میتوان به بازسازی و باز زنده سازی آنها پرداخت. برخی ملتها با در معرض تماشا گذاردن این بازسازیها در قالب موزهها و نمایشگاهها، تلاش دارند علاوه بر سود مادی، داستان زندگی نیاکان خود را هرچه باشکوهتر بنمایانند. فضاهای معماریِ گذشته چون کاخها، قلاع و معابد مرمت شده و به صورتهایی چون موزه، گالری و … به حیات خود ادامه میدهند. این فضاها، چون برگهایی مصور از تاریخند که از گذشته و فراز و فرود یک ملت و فرهنگ آن میگوید. بر ما لازم است که به آنچه از پیشینیان به ما رسیده است ارج نهاده و در صیانت از آنها هرچه بیشتر بکوشیم.