نامه زیباکلام به آیتالله مکارم شیرازی
صادق زیباکلام استاد دانشگاه تهران به آیتالله مکارم شیرازی نامهای نوشت و در آن توضیحاتی درباره اعتراض این مرجع تقلید به عملکرد وزارت ارشاد ارائه کرد.
متن نامه زیباکلام که در اختیار «فرارو» قرار گرفته به این شرح است:
«بسمه تعالی
محضر ارجمند حضرت آیتالله ناصر مکارم شیرازی اعلیالله مقامه
با سلام و تحیات؛ در اخبار آمده بود که آن مرجع عالیقدر از پذیرفتن آقای علی جنتی وزیر محترم ارشاد بواسطه تکدر خاطر مبارک از عملکرد و کوتاهیهای وزارتخانه متبوعه در امور فرهنگی استنکاف فرمودهاند.
قبلا هم البته حضرتعالی به علاوه برخی دیگر از روحانیون معزز کثرالله امثالهم مراتب نارضایتیشان را از وضعیت فرهنگی کشور و کوتاهیهای وزارت ارشاد ابراز داشته بودند. بنده همانوقت نامه سرگشادهای خطاب به منتقدین دولت یازدهم در فقره “وضعیت نامطلوب” فرهنگی کشور تهیه کردم و نشان دادم که از مجموع نزدیک به 6000 میلیارد تومان بودجه که در سال جاری برای امور فرهنگی اختصاص یافته، در حدود 10 درصد آن به وزارت ارشاد تخصیص یافته و 90 درصد دیگر در اختیار بیش از 30 نهاد، بنیاد، سازمان، کمیته، شورا، هیأت و …. است که اساساً نه دخلی به ارشاد دارند، نه به دولت، نه به مجلس و نه به هیچ ارگان و نهاد دیگری.
درحالیکه ارشاد برای یک ریال که هزینه میکند باید پاسخگو باشد، این سی و چند نهاد در قبال میلیاردها تومان بودجه که دریافت میکنند به هیچ کجا هم پاسخگو نیستند. جالب هم هست که درحالیکه همه همچون حضرتعالی از ارشاد گلایه دارند، هیچکس بازخواست و اشارهای به این سی و چند ارگان و عملکرد آنها ندارد. کأنه آنها این بودجهها را برای مصرف در کشور دیگری دریافت میکنند و در قبال وضعیت فرهنگی در ایران مسئولیتی ندارند.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی؛ در آن مرقومه که چند ماه پیش نوشتم متذکر شده بودم که ما در حالی 6000 میلیارد تومان در سال برای امور فرهنگیمان هزینه میکنیم که کل بودجه یکساله محیط زیست کشور با بیش از 6000 پرسنل، 174 میلیارد تومان است. این مبلغ، هم باید صرف امور جاری شود و هم یک دوجین طرحهای ریز و درشت محیط زیست کشور را اجرا کند.
از جلوگیری از نابودی اسفناک جنگلهای کشور گرفته تا مبارزه با آلودگی رودخانههای کشور که بسیاری از آنها تبدیل به فاضلاب شده و به دریاها میریزند، تا نجات تالابها و دریاچههای کشور که یکی پس از دیگری دارند خشک میشوند، تا بهبود هوای آلودهای که در شهرها داریم استنشاق میکنیم، آبهای آلودهتری که میآشامیم، تا تخریب خاکمان، تا جلوگیری از آمدن ریزگردها از عراق و عربستان، تا احیاء دریاچه ارومیه و … همه را قرار است خانم ابتکار با همان 174 میلیارد تومان و البته عصای معجزهگر حضرت موسی تحقق ببخشند.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی؛ چون یقین دارم که جدای از فرهنگ و دین و ایمان مردم، آب و خاک و جنگل و محیط زیست این مملکت هم برایتان مهم هستند و در قبال آنها هم همچون مقوله فرهنگ احساس مسئولیت می کنید، لذا با کسب اجازه از پیشگاهتان شمهای از وضعیت هولناک محیط زیست کشور را به عرض میرسانم. در پنج شهر غرب استان مازندران (نوشهر ،چالوس، رامسر و …) روزانه نزدیک به 200 الی 300 تن انواع زباله از جملات زبالههای بیمارستانی که منشاء انواع آلودگیها میباشند “دپو” میشود.
به زبان سادهتر، روی زمین ریخته و رها میشوند. یعنی حتی دفن هم نمیشوند یا آهک هم رویشان پاشیده نمیشود. خدا میداند که شیرابه این زبالهها وقتی جذب خاک میشود چه بر سر خاک، جنگل، محصولات کشاورزی و دریای خزر میآورد.
دستگاه کمپوست که زبالهها را تصفیه میکند 20 میلیارد تومان است. وقتی از یکی از شهرداران این پنج شهر پرسیده شد چرا صدها تن زباله را رها میکنند و چرا به کمک دستگاه کمپوست آنها را تصفیه نمیکنند، پاسخ بسیار حکیمانهای داد: بودجه یکسال شهرداری 15 میلیارد تومان است؛ چگونه ما دستگاه تصفیه زباله بخریم که 20 میلیارد تومان است؟ او البته میتوانست اضافه کند که با 6000 میلیارد تومان که خرج کارهای فرهنگی در سال میشود، میشد 300 دستگاه تصفیه زباله خریداری کرد، اما الویت با کارهای فرهنگی است تا حفظ آب وخاک و جنگل و محیط زیست.
ایام بکام باد
صادق زیباکلام
بیست و نهم آبانماه یکهزار و سیصد و نود و چهار»