سیگنال مثبت ظریف به سعودی ها در نشست مونیخ
ظریف: ایران و عربستان نمی توانند یکدیگر را از معادلات منطقه ای حذف کنند." ظریف در سخنان خود از واژه "برادران سعودی" استفاده کرد.
ایران و عربستان باید بر روابط تیره و تار خود غلبه کنند تا برای رسیدن به ثبات درسوریه و خاورمیانه بتوانند همکاری کنند؛ محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران این سخنان را روز جمعه و یک روز پس از مذاکرات اخیر درباره سوریه در مونیخ که دو رقیب منطقه ای (ایران و عربستان) را برای نخستین بار پس از ماه ها پشت یک میز مذاکره نشانده بود، بیان کرد.
خبرگزاری رویترز با اشاره به اظهارات روز جمعه محمد جواد ظریف در نشست امنیتی مونیخ افزود: ظریف ساعاتی پس از اینکه همتای سعودی اش در نشستی خبری در مونیخ بدون هیچ اشاره ای به ایران ،سخنرانی کرد ، این اظهارات را بیان کرده و گفت می خواهد مجادله بین عربستان و ایران پایان یابد و پیام ساده ای دارد: ایران و عربستان باید با یکدیگر همکاری کنند.
او گفت: ایران و عربستان توانایی حذف یکدیگر از معادلات منطقه ای را ندارند. ظریف در سخنان خود عربستان را “برادران سعودی” خطاب کرد. او گفت: ما آماده همکاری با عربستان سعودی هستیم … من معتقدم ایران و عربستان می توانند به همکاری بر سر منافعی مشترک در سوریه برسند.”
ایران و عربستان به عنوان رقبای جدی برای سلطه بر منطقه و دو کشور بزرگ تولید کننده نفت به طور جدی در بحران سوریه اختلاف نظر دارند و در ماه های گذشته تنش ها به طور فزاینده ای بین دولت محافظه کار سنی سعودی و دولت شیعی انقلابی ایران بالا گرفته است.
روابط دو کشور از زمانی که دولت عربستان شیخ نمر یکی از روحانیون شیعه مخالف حکومت سعودی را در اوایل سال جاری میلادی اعدام کرد، متشنج تر شد. اماکن دیپلماتیک عربستان در تهران و مشهد مورد حمله قرار گرفت و دولت سعودی پس از این حادثه کلیه روابط سیاسی خود با ایران را قطع کرد.
ظریف در سخنان روز جمعه خود در مونیخ تاکید کرد که می توان از الگوی توافق هسته ای در ماه جولای 2015 بین ایران و قدرت های جهانی الهام گرفت ؛ او تاکید کرد که رسیدن به این توافق تاریخی و متعاقب آن لغو تحریم های ایران نشان داد چگونه می توان از طریق دیپلماسی بر پیچیده ترین و عمیق ترین مشکلات فائق آمد.
او گفت : ما (ایران و عربستان) فرصت هایی مشترک، چالش هایی مشترک و تهدیداتی مشترک داریم. ظریف تاکید کرد اکنون زمان تغییر فضای گذشته و پی ریزی یک پارادایم جدید برای آینده روابط بین عربستان و ایران است.
ایران و عربستان در جریان مذاکرات پنج شنبه هفته گذشته مونیخ برای حل و فصل بحران سوریه به مدت 6 ساعت در پشت یک میز نشستند و نتیجه این مذاکرات توافق بر سر پایان مخاصمه در سوریه ظرف یک هفته آینده بود.
در این نشست هیچ اتفاق نظری درباره آینده سیاسی بشار اسد صورت نگرفت؛ ایران و روسیه از اسد حمایت می کنند و او را در جنگ بر سر بازپس گیری مناطق مختلف سوریه از دست گروه های مخالف – که خواهان برکناری او از قدرت هستند- یاری می دهند.
عادل الجبیر وزیرامور خارجه سعودی که در نشست مونیخ و پیش از محمد جواد ظریف سخنرانی کرد ، در صحبت های خود هیچ اشاره ای به ایران نکرد و در سخنان خود بر ضرورت کناره گیری بشار اسد از قدرت تاکید داشت؛ او در سخنانی در جمع دیپلمات ها و وزرای اروپایی تاکید کرد که بشار اسد باید از قدرت کناره گذاشته شود . او گفت : این هدف ماست و به آن دست خواهیم یافت.