انتقادات تند وزیر بهداشت از وزرای سابق
وزیر بهداشت در حالی که مسئولان گذشته سلامت کشور را مخاطب قرار داده بود به عملکرد آنها انتقاد کرد و گفت: بعضیها میخواهند برخلاف رضایت مردم، به مردم القا کنند که نفعشان چیزی دیگری است و اکنون خلاف آن عمل میشود.
عصرخبر به نقل از خبرگزاری فارس: سیدحسن قاضیزاده هاشمی وزیر بهداشت در جریان سخنرانی خود در همایش یازدهمین سالروز اجرای طرح پزشک خانواده به انتقاد از سیاستهای کنونی مسئولان سابق وزارت بهداشت پرداخت.
وی گفت: به ما انتقاد کردند که به بهداشت اهمیت نمیدهیم؛ چراکه جراح هستیم، اما هدف ما در این دولت در حوزه سلامت، منفعت مردم توأم با رضایت بود.
وزیر بهداشت تأکید کرد: یک عدهای هستند در کشور که خودشان منفعت مردم را صرفنظر از نظر آنها تشخیص میدهند، درحالیکه مردم ما شعور دارند و نفعشان را خودشان تشخیص میدهند.
وی بابیان اینکه بنای دولت، کار در حوزه بهداشت و پیشگیری است، گفت: در این زمینه کارنامه بسیار درخشانی، معاونین و رؤسای دانشگاههای علوم پزشکی داشتند، اگر چه هنوز در ابتدای کار هستیم.
هاشمی این صحبتهای مسئولان سابق را حاصل فضای انتخاباتی دانست و گفت: چون فضا، فضای انتخابات است، حرف نیز زیاد زده میشود و از آنجاییکه حرف هزینهای ندارد، حرف مفت نیز زده میشود، بهخصوص در حوزه سلامت، خیلیها که پیشازاین سمت داشتند و خود نیز سابقا مسئول وزارت بهداشت بودهاند، بهجای گرفتن دست ما، پایمان را گرفتند.
وی با اشاره به تحتپوشش قرار گرفتن 24 میلیون نفر در شبکه بهداشت، گفت: تربیت و آموزش نیروی انسانی، تعیین محل ارائه خدمت، تأمین منابع مالی و… کار راحتی نیست و ما هنوز تا رسیدن به نقطه مطلوب، فاصله زیادی داریم.
وزیر بهداشت به جریان رأی اعتماد گرفتن خود از مجلس اشاره کرد و گفت: شاید آن روزی که به خلاف میل خود برای گرفتن رأی اعتماد، به مجلس رفتم، مجلسیان تعجب کردند که طرح پزشک خانواده، 15 سال زمان برای اجرا نیاز دارد.
وی ادامه داد: اجرای درست پزشک خانواده، زمان زیادی میبرد و اکنون نیز 12 سال طول میکشد تا با کمک مسئولان بتوانیم طرح را اجرایی کنیم.
وزیر بهداشت با تأکید بر اینکه خود مسئولان و سران نظام نیز باید از این طرح تبعیت کرده و پزشک خانواده داشته باشند، گفت: البته اگر به دنبال قانونگریزی و رانت باشیم، این طرح موفق نمیشود؛ چراکه اساس آن بر قانون استوار شده است.
وی ادامه داد: قصد داریم عدالت را برای همه محقق کنیم تا همه مردم به خدمات سلامت، دسترسی داشته باشند. سلامت اکنون برای همه به یک نسبت نیست، بلکه برای یک عده است.
هاشمی افزود: برای دسترسی باید منابع مدیریت شود و این مهم از طریق پزشک خانواده و قوانین متقنی که بتواند از آن حمایت کند، شدنی است. ما اکنون راه طولانی در پیش داریم و اگر میخواهیم سلامت مردم تأمین شود، همه ما، سران قوا، قوای سهگانه و سایر مسئولان نظام، باید با جدیت آنچه روی کاغذ آمده را اجرایی کنیم.
وزیر بهداشت بابیان اینکه پاکدستی و مشروع بودن تا زمان داشتن مسئولیت است، گفت: روال شده که در کشور یک نفر را تا زمانی که مسئول است، پاکدست و مشروع بدانند و همینکه ترک خدمت کرد، همهچیز را به او نسبت بدهند، در این میان فرقی نمیکند رئیس قوه باشد یا وزیر و وکیل.
هاشمی خاطرنشان کرد: من تا زمانی که مسئول هستم، صحبت میکنم و بعد از مسئولیت به حرفه خود میپردازم و اگر حرفی هم داشته باشم، نه در ملاءعام، بلکه در خفا بر زبان میآورم.
وی یکی از مشکلات اجرای طرح تحول و پزشک خانواده را تأمین منابع مالی دانست و گفت: این موضوع خواب را از ما گرفته است، ما پول زیادی نمیخواهیم، حتی اعلام کردیم که همان 70 درصد پول سال 92 را به ما بدهند تا کار را پیش ببریم، البته بهشرطی که این منبع پایدار باشد.
وزیر بهداشت به موضوع بیمهها نیز اشاره کرد و گفت: موضوع را در سطح اختلاف 2 وزارتخانه کاهش دادند، اما حرف ما این است که دولت و مجلس باید بر سر بیمهها مسئولیتپذیری داشته باشند و ببینیم در این موضوع دنیا چه راهی رفته و ما نیز آن را دنبال کنیم.
هاشمی در ادامه با انتقاد از دخالتهای صورتگرفته در حوزه سلامت، گفت: مداخلات در این حوزه زیاد است، دستگاههای مختلفی هستند که 80 درصد فعالیت آنها به سلامت مردم مرتبط است و درستکاری آنها میتواند به پیشگیری از بیماریها کمک کند.
وی بابیان اینکه تمام فعالیت این دستگاهها باید دارای پیوست سلامت باشد، گفت: اکنون کار ما شده بهمانند آن داستانی که میگوید، یکی آسفالت میکند و دیگری میکند، سپس اداره دیگری آسفالت را کنده و باز مجبور میشوند آن را آسفالت کنند، اکنون کار ما نیز شده آسفالت و روکش کردن کارهای دیگران.
وزیر بهداشت به موضوع آموزش پزشکی نیز اشاره کرد و گفت: نمیتوانیم به این موضوع نگاه تجاری داشته باشیم. من موافق ادغام آموزش و سلامت هستیم، اما از آن بد استفاده کردیم و آموزش قربانی درمان شد.
هاشمی ادامه داد: دستگاههای مختلف به هر بهانهای از جنگ تا غیره و غیره به حوزه سلامت دستاندازی کردند. اینها جراحیهایی است که ما باید انجام دهیم.
وی بار دیگر به مخالفان طرح تحول تاخت و گفت: هر چقدر مردم میگویند ما راضی هستیم، اما دیگران میگویند نخیر، شما نمیفهمید، شاید این حرف آنها از سر خود بزرگبینی است.
وزیر بهداشت ادامه داد: پزشک خانواده، یک برنامه یک یا دوساله نیست و نباید تابع برنامههای کوتاهمدت باشد. عدهای در تلویزیون حاضر میشوند و باوجود اینکه خود مسئولیت داشته و زیروبم کار را میدانند و قبلاً نیز گفتهاند که 91 درصد خدمات دهان و دندان تحتنظر بخش خصوصی است اما زمانی که مقابل مردم قرار میگیرند میگویند که سیستم ارجاع اجرایی نشده اما نمیگویند که ما چطور سیستم ارجاع را با بخش خصوصی اجرایی کنیم.
وی با بیان اینکه هم اکنون سنگ بنای اولیه پزشک خانواده گذاشته شده است، گفت: صد هزار تخت بیمارستانی کم داریم و زمانی که دوستان متصدی بودند خودشان سالانه 1600 تخت اضافه کردند و اکنون دارایی ما 76 هزار تخت است که بیش از 50 هزار مورد آن فرسوده به شمار میرود و هنگام زلزله قابل استفاده نیست.
هاشمی به انتقادات خود ادامه داد و گفت: ما برای سیستم ارجاع نیاز به IT داریم اما همین دوستان که دغدغه سیستم ارجاع دارند برنامهای برای IT تهیه نکردند.
وزیر بهداشت با بیان اینکه وظیفه پزشک خانواده اکنون مهر زدن شده است، گفت: شبکه سلامتی که دوستان از آن صحبت میکنند سال 53 پیشبینی شده و مخصوص زمانی است که هیچ گونه کار ارتباطی میان روستاییان نبوده و امکانات کمی وجود داشته اکنون نمیتوانیم این سیستم را در کشور ادامه دهیم چرا که بسیار هزینهبر است.
وی تأکید کرد: اصراری که من داشتم تا پزشک در پایگاهها مستقر نشود به علت کمبود منابع بود البته آرزوی ما کامل شدن شبکه بهداشت است.