لاغری به قیمت کما!
یک کارشناس مصرف منطقی دارو در معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: مصرف قرصهای ضد قند متفورمین به منظور رسیدن به لاغری امری نادرست و خطرناک است که در مواردی موجب رفتن فرد به کما میشود.
عصرخبر به نقل از روزنامه آرمان: یک کارشناس مصرف منطقی دارو در معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: مصرف قرصهای ضد قند متفورمین به منظور رسیدن به لاغری امری نادرست و خطرناک است که در مواردی موجب رفتن فرد به کما میشود. مجید حنیفه اظهار کرد: برخی افراد برای کاهش وزن به صورت خودسرانه اقدام به مصرف قرصهای ضد قند متفورمین میکنند که متاسفانه مصرف خودسرانه این دارو در آنها منجر به افت قند خون و حتی رفتن به کما میشود. این کارشناس مصرف دارو تصریح کرد: یکی از راههای رسیدن به چاقی و لاغری در افراد استفاده از مکملهاست که این روزها افراد زیادی را به خود جذب کرده است. حنیفه عنوان کرد: مکملهای رسمی در داروخانهها و با شناسه اصالت به فروش میرسند و باید دانست تاثیر آنها برای افزایش و کاهش وزن تنها پنج تا ۱۰ درصد است. او افزود: مکملهای لاغری از طریق افزایش سوختوساز بدن و مکملهای چاقی با کاهش سوختوساز و کم کردن اشتها، فرد را به هدفش میرساند.حنیفه ادامه داد: ویتامینهای گروه ب نیز باعث افزایش سوختوساز مواد قندی شده و میتواند باعث کاهش وزن در افراد شود.
عرضه مکملهای غیرقانونی در عطاریها
او اظهار کرد: قرصهای گیاهی که رایجترین آن چای سبز است، برای رسیدن به کاهش وزن مورد استفاده قرار میگیرد.این کارشناس مسمومیتهای دارویی در مورد چاقی و افزایش وزن بیشتر بر روی اشتها، افزایش میانوعدهها و دریافت کالری تاکید کرد و گفت: استفاده از انواع پودرها به منظور چاقی به عنوان یک میانوعده است که تا زمانیکه مورد استفاده قرار میگیرد، دریافت کالری بالا رفته و فرد شروع به وزن گرفتن میکند.او با بیان اینکه از آنجاییکه استفاده از این مکملها تنها پنج تا ۱۰ درصد در رسیدن به چاقی و لاغری موثر است، اظهار کرد: پس از قطع مصرف باید سعی شود با اصلاح شیوه زندگی و رژیم غذایی مناسب وزن به دست آورده را حفظ کنیم.حنیفه از عرضه مکملها و قرصهای غیرقانونی در عطاریها و باشگاههای ورزشی، آرایشگاههای زنانه و حتی فروشگاههای آرایشی بهداشتی خبر داد و افزود: در این واحدهای صنفی که ارتباطی به بخش سلامت مردم ندارند، فراوردههایی عرضه میشود که ماهیت و ترکیبات آن مشخص نیست. او گفت: مکملها و داروهای لاغری و چاقی غیرمجاز که در مراکز نامعتبر عرضه میشود، عوارض جدی و خطرناکی ر ا برای مصرفکنندگان به دنبال دارد.
عوارض شدید ترکیبات آنفتامینی
حنیفه در بخش دیگری با بیان اینکه ترکیبات آنفتامینی موثرترین راه برای کاهش وزن است، تاکید کرد: مصرف این ترکیبات در افراد منجر به بروز عوارض شدید قلبی و عروقی میشود.او ادامه داد: مصرف خودسرانه محرکهای اعصاب که برای لاغری استفاده میشود،نیز دارای عوارض شدید و خطرناکی است.حنیفه در ادامه گفت: مکملها و داروهایی که در داروخانهها عرضه میشوند، دارای کمترین عوارض هستند، اما با این حال نباید بدون مشورت با پزشک یا داروساز اقدام به مصرف آن کرد. او افزود: مکملهای عرضهشده در محلهای غیرمجاز دارای ترکیبات آنفتامینی و کافئینی است که در مواردی منجر به ایست قلبی میشود. به گزارش ایسنا، حنیفه در پایان توصیه کرد: پیش از اقدام به مصرف هرگونه مکمل، قرص گیاهی و انواع داروهای چاقی و لاغری با مشاور تغذیه و پزشک مشورت کنید و هرگز با اقدام خودسرانه و تهیه از محلهای نامعتبر سلامتی خود را به خطر نیندازید.
مکملهای بدون نسخه و خطرناک
روزنامهها را که ورق میزنی پر است از آگهیهای عجیب و محیرالعقول پزشکی! در این آگهیها، از درمان اعتیاد در یک روز گرفته تا انواع و اقسام جراحیهای زیبایی و درمان چاقی و لاغری به چشم میخورد. در یکی از این آگهیها آمده: روزی یک کیلو، یک سایز بدون رژیم و بازگشت لاغر شوید! مکملهای بسیار زیادی وجود دارند که وعده کاهش وزن سریع را میدهند و به صورت آزاد و بدون نیاز به نسخه نیز قابل تهیه هستند، اما اثربخشی و بیخطر بودن آنها سوالبرانگیز است. بنابراین باید قبل از مصرف هر نوع مکملی با پزشک خود مشورت کنید. داروهای گیاهی و ویتامینها و مواد معدنی همگی تحت عنوان مکملهای غذایی نامگذاری میشوند . برخی از محصولات از جمله آنهایی که با عنوان «طبیعی» برچسبگذاری شدهاند، اثراتی مشابه داروها دارند و میتوانند خطرناک باشند، ترکیبات استانداردی ندارند و میتوانند عوارض جانبی غیر قابل پیشبینی را ایجاد کنند .حتی برخی ویتامینها و مواد معدنی نیز در صورتی که در مقادیر زیاد دریافت شوند مشکلآفرین خواهند بود . همچنین مکملهای غذایی میتوانند تداخلاتی با داروهای تجویزشده و مصرفی فرد داشته باشند.